Uređen je centralni trg u Lumbardi

Prije mjesec dana smo zabilježili obećanje iz općine Lumbarda da će do 1. svibnja i Međunarodnog praznika rada završiti radove na kompletnom uređenju nefunkcionalnog trga u Lumbardi, koji bi za ovogodišnju turističku sezonu bio spasonosno okupljalište i domaće i strane čeljadi, da u hladu između zgrade restorana, Općine, Pošte i Turističke zajednice mogu pronaći ugodne trenutke odmora, prateći i promet i ostale prolaznike, ali i razna kulturno zabavna događanja koja će se uglavnom ovoga ljeta održavati na tom prostoru.

I obećanje je Ispunjeno. Nakon težih građevinskih radova na samoj mrkenti, riješen je veliki problem odvodnje otpadnih voda, koje su se izlijevale s prometnice i parkirališta, na taj prostor.

   

I nakon svih pripremnih radnji,u subotu (28. travanja 2012.) od ranih jutarnjih sati okupili su se gotovo svi mještani na radnoj akciji konačnog uređenja spomenutog trga.

Uz radnike KTD „Mindel“ i mjesnih obrtnika, bili su djelatnici iz svih ustanova, udruga, da bi doprinijeli uređenju.

Mjesna omladina se je posebno isticala. Svi su radili svojim alatima (lopate, motike, kosilice, miješalice) da bi se pred kraj dana mogli uz okrjepu i pjesmu zabaviti i dogovoriti za slijedeću radnu akciju.

Igor Kršinić, zamjenik načelnika općine Lumbarda, nam je kazao da su uz pomoć Građevinskog fakulteta u Ljubljani napravili idejnu skicu s kojom će se nakon ovog uređenja, na jesen ove godine prići i uređenju tržnice i ribarnice, zgrade općine, kino dvorane, uz proširenje restorana Maestral koji bi u zimskim mjesecima postao glavni centar maškaranih događanja,ali i ostalih okupljanja.

Kršinić kaže, da je više nedopustivo da imaju poveći prostor i u kino dvorani i restoranu s kuhinjom koji su bez funkcije, tako da svadbeni pirovi moraju tražiti prostor i uslugu u gradu Korčuli. Sada nakon ovih subotnjih radova, slijedi kameno popločavanje cementnog trga uz postavljanje klupa za odmor. Izgrađen je i javni zahod, čime se je funkcionalnije i svrsishodnije upotpunio sadržaj trga, kao cjeline za odmor i ugođaj u hladovini, odakle se može promatrati sav život mjesta.

Možda bi tehnički bilo lakše za ovakav posao angažirati dvije poveće miješalice cementa, kaže Kršinić, ali ovako je veći uspjeh, jer su se gotovo svi odazvali radnoj akciji čime se je stvorila pozitivna klima da se ide naprijed, što će se i financirati općinskim novcem ali i EU fondom..

Tekst i snimak: Niko Perić

Pošalji dalje:

2 komentara “Uređen je centralni trg u Lumbardi

  1. maslačak (Uredi)

    “Sada nakon ovih subotnjih radova, slijedi kameno popločavanje cementnog trga uz postavljanje klupa za odmor”

    malo boje pročitaj pa laprdaj,bravo lumbardezi šteta što korčulani ne prate njihov primjer!

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.