Zmije su sve aktivnije – što napraviti u slučaju ugriza?

Kako s dolaskom toplijeg vremena zmije postaju sve aktivnije i izlaze iz zimskog mirovanja, Državni zavod za zaštitu prirode objavio je upozorenje za građane u kojem se savjetuje što učiniti u slučaju susreta sa zmijom ili, još gore, ugriza.

Državni zavod za zaštitu prirode (DZZP) savjetuje da je u slučaju susreta sa zmijom najbolje što možemo učiniti – pokušati je zaobići ili zaplašiti udarcima nogom o tlo i pustiti da se makne.

U proljetnom razdoblju zmije se okupljaju u veće skupine i vrlo su aktivne te ih ljudi češće i viđaju. Iako se radi o posve prirodnoj povećanoj aktivnosti, česte su dojave i pritužbe o čudnim najezdama zmija.

U Hrvatskoj živi 15 vrsta zmija, od kojih su samo tri otrovnice – poskok, riđovka i planinski žutokrug, dok je preostalih 12 neotrovno i neopasno. Sve vrste su zaštićene Zakonom o zaštiti prirode pa ih se ne smije namjerno ozljeđivati i ubijati. Zabranjeno je i njihovo uznemirivanje, hvatanje i držanje u zatočeništvu.

Zmiju ne treba loviti i nositi liječniku

Državni zavod za zaštitu prirode također upozorava kako prilikom posjeta prirodi treba nositi duge hlače i više cipele kako bi se noge zaštitile od ugriza, treba paziti kamo se staje te provjeriti mjesto na koje se želi sjesti.

U slučaju otrovnog zmijskog ugriza, upozorava Zavod, zmiju ne treba pokušati ubiti ili uhvatiti i nositi liječniku. Liječnici znaju prepoznati ugriz otrovnice, a točno određivanje vrste nije potrebno jer se za ugrize svih triju naših otrovnica primjenjuje isti protuotrov, piše HRT.

Osoba koju je ugrizla zmija trebala bi se smiriti te ukloniti odjeću i nakit s mjesta ugriza zbog oticanja tkiva te ranu pustiti da slobodno krvari bez rezanja ili isisavanja otrova. Dobro bi bilo očistiti ranu i imobilizirati ekstremitet koji je zadobio ugriz pomoću nekog čvrstog predmeta i zavoja, a osobu treba što prije prevesti do najbliže medicinske ustanove.

Danas.hr
30.04.2012.
Pošalji dalje:

Jedan komentar za “Zmije su sve aktivnije – što napraviti u slučaju ugriza?

  1. Smrkinić (Uredi)

    Kod nas u korčuli su zmije aktivne preko cijele godine:)

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.