Liga protiv raka: skupili već 1,5 milijuna kuna

Godišnja Skupština Lige protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet prvi put je održana u Zadružnom domu u Janjini, uz nazočnost članova i aktivista Lige s cijelog područja otoka Korčule, Lastova, Mljeta i poluotoka Pelješca.

Nakon pozdravnih riječi članice predsjedništva Žarke Antičević i janjinskog načelnika Vlatka Mratovića, predsjednik Lige dr. Ante Komparak osvrnuo se na aktivnosti Lige koja djeluje već devetu godinu.

Dr. Komparak istaknuo je poražavajuće podatke prema kojima se svijet nalazi pred epidemijom malignih bolesti.

– Od 1976. do 2000. stopa oboljenja i umiranja od malignih bolesti udvostručena je, a od njih u Hrvatskoj umire svaki četvrti čovjek, istaknuo je dr. Komparak, dodajući kako treba težiti prevenciji, vrhunskoj dijagnostici i kombiniranom liječenju bolesti. Liga je od osnutka do 2008. nabavila medicinsku opremu za specijalističke ambulante vrijednu 1,1 milijun kuna, a samo u 2009. nabavljena je oprema vrijedna 457.943 kune.

Tijekom prošle godine, radi ranog otkrivanja malignih bolesti, organizirani su pregledi abdomena, štitnjače, kože, te ginekološki pregledi, na koje se odazvalo 754 ljudi.

Od Lovišta do Putnikovića i Žuljane, na poluotoku je pregled abdomena, štitnjače i kože obavilo 317 pacijenata, a na humanitarnim priredbama i koncertima pelješke aktivistice prikupile su 150 tisuća kuna.

Ogranak Lige na Lastovu broji 174 člana, a u četiri lanjske akcije prikupili su 22.206 kuna, dok je ogranak Mljet, koji broji 141 člana, lani organizirao pregled 61 pacijenta, te donatorskim akcijama i članarinama prikupio oko 12.500 kuna. Liga protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet trenutačno broji 1663 člana.

EPEHA

Pošalji dalje: