Odgovor Gradonačelnika na pismo namjere OTP banke

Na službenoj stranici Grada Korčule (www.korcula.hr) jučer je objavljen “Odgovor Gradonačelnika na pismo namjere OTP banke“. One koji ne znaju o čemu se radi upućujem na sljedeće vezane linkove:

Pismo namjere OTP banke (15. prosinca 2009. – Službene stranice Grada Korčule)
Članak “9. sjednica Gradskog vijeća” (prosinac 2009. – T.A.)
Članak “Nikad dosta dobrih ideja” (prosinac 2009. – T.A.)
Članak “Na terasi “Liburne” poslovnica OTP banke” (siječanj 2010. – Ž.P.)
Članak “Uskoro proces” (siječanj 2010. – T.A.)

Pismo namjere o izgradnji poslovnog prostora na terasi Liburne koje je OTP banka uputila Gradu Korčuli 15. prosinca 2009. godine razmatrano je na 9. sjednici Gradskog vijeća održanoj 28. prosinca 2009. godine. A Gradsko vijeće je svojim zaključkom zadužilo Gradonačelnika da ispita mogućnosti realizacije izgradnje objekta na navedenoj lokaciji te da nakon toga sačini prijedlog i dostavi ga GV na odlučivanje.

Tekst odgovora Gradonačelnika možete preuzeti sa Službenih stranica Grada Korčule ovdje.

Gradonačelnik je za izgradnju objekta (to još treba prihvatiti i Gradsko vijeće), ali obratite pažnju na točke 2. i 3. Gradonačelnikova odgovora u kojima ispravno “smatra” kako je za izbor partnera za izgradnju objekta, kao i za izbor projektanta za idejni projekt potrebno raspisati javni natječaj.

Zašto? Jer je to zakonska obveza.

Međutim, iz “odgovora” je jasno kako se izbor najmoprimca novo izgrađenog objekta NE NAMJERAVA izabrati javnim natječajem već je najmoprimac novo izgrađenog objekta već poznat ?! (Točka 5. Ostajemo pri našim ranijim dogovorima o uvjetima i cijeni najma).

Očito nitko nema namjere provesti javnu raspravu i pitati građane o najbitnijem pitanju: žele li Korčulani da se na terasi Liburne uopće gradi zgrada? Čak i da žele, mada sam uvjeren da je velika većina protiv toga, novi objekt treba iznajmiti najboljem ponuđaču koji je izabran na JAVNOM NATJEČAJU.

Pa čak je i 2002. godine raspisan javni natječaj za “Shatush bar”. Doduše, taj je natječaj dobila tvrtka IMOS INVEST d.o.o. iz Splita, ali to je druga priča (da se netko opet ne osjeti uvrijeđen ili oklevetan prilažem kao dokaz Zapisnik Natječajnog povjerenstva od 28.3.2002.)

Gradonačelnik u točki 1. piše: “U skladu s navedenim pripremamo prijedlog za iduće Gradsko vijeće (veljača 2010.god.)“.

Biti će to zanimljiva sjednica Gradskog vijeća jer sam “uvjeren” kako će se kolege gradski vijećnici ipak prisjetiti tada česte a sada već zaboravljene predizborne parole: “Prvo Korčula pa ostalo!”. Ili je parola ipak bila samo parola?

Ja pak predlažem svima zainteresiranima za zakup kakvog gradskog prostora po cijeni koja im paše, da napišu “pismo namjere” Gradonačelniku. Očito prolazi…

Tino Andrijić, 30. siječnja 2010.

Pošalji dalje:

3 komentara “Odgovor Gradonačelnika na pismo namjere OTP banke

 1. insider (Uredi)

  Once bitten, twice shy, rekli bi englezi. Ko se jednom opeče puše i na hladno.
  Očita najmera je što prije zatvorit poglavlje zvano Talijan, a time i sav lopovluk vezan uz to.

  Grdonačelnik će MUDRO, citiram

  6. Što se tiče načina financiranja nama odgovara unaprijed plaćena najamnina za određeni
  broj godina, a što treba biti definirano ugovorom.

  E,pa grdonačelniče, meni bi odgovaralo da ste bili tako mudri i poduzetni i kad je Talijanu trebalo naplaćivat najam za prostor, troškove struje i vode, spomeničku rentu i komunalnu naknadu.

  Ma koliko bio protiv izgradnje na toj lokaciji, znam da PUK nitko neće pitat za mišljenje,jer je neformalna vladajuća koalicija u gradu(čitaj SDP i HDZ), oćito već dobro izmješala karte, a sve ostalo je pitanje stranačkih kvota.

  Ostaje jedino nada kako ugovor s OTP bankom neće pisat isti ljudi koji su značajno oštetili gradski proračun. pišući ugovor s Talijanom.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. Karlo (Uredi)

  Pratim raspravu o ex restoranu Liburna već neko vrijeme i nekako mi se čini da se miješaju kruške i jabuke a to se opravdava puhanjem na hladno.
  jedna je stvar rješavanje najma talijanu a druga otp banka.
  Nekako se ne mogu oteti dojmu da je neslaganje s projektom gradnje uzrokovano ovim prvim.Kad bi razdvojili ta dva problema i drugi promatrali samostalno evo kako ja to vidin.
  U Korčuli postoji jedan poslovni subjekt koji bi s Gradom ušao u neki oblik javno privatnog partnerstva.Da li je to ozbiljan poslovni subjekt??, pa mislim da je.Koliko god mi “runjali” na banke bez njih je manje više nemoguće išta danas napraviti a koliko mi je poznato, dotična banka je i više nego korektna prema korčulanskim poduzetnicima (koliko to banka može bit).
  Objektivno što bi Grad dobio – pa novi objekt u svom vlasništvu.
  Čini mi se da ipak rasprava o oveme nije potrebna nego bi se usredotočino na gore navedeni članak.
  U točki 2 se kaže da je “grad obavezan raspisati natječaj za partnera u izgradnj”, a ne da je ispravno ga raspisati, što kod ovog projekta podrazumijeva i partnera kao najmoprimca, što se vidi iz pisma namjere pa natječaj za najmoprimca NIJE potreban.Prosto iz razloga što se partnerstvo odnosi na gradnju i najam.
  Natječaj za idejni projekt NIJE zakonska obaveze.Nepoznavanje zakona a pozivanje na njega može izazvati nedoumice i krivo informiranje što je kod ovakvih stvari opasno.
  Ipak, planira se raspisati natječaj što je pozitivno.I gdje smo sad.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. Vendetta (Uredi)

  Moj Karlo,bile kruške ili jabuke,stvar je jednostavna do boli.Ukoliko si stanovnik grada Korčule,”posal” sa Talijanom ćeš plaćat još dosta vrimena.Tužno,jadno i na kraju ISTINITO!I ne bi reka da se puše na hladno,već bi konstantira da je itekako toplo.E sad,pošto očigledno postoji mazohistička strana u svih nas,jedino je za podržat gradonačelnika.Koji usput rečeno,ima časnu namjeru koju će po ko zna koji put i ostvariti bez obzira što mi ode pisali.I tako u nedogled.Do dolaska Uskoka……

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.