U Zagreb preko naplatnih kućica u Trebinju?

Poštovani Predsjednici Republike, Vlade i Sabora,

Mostovi su građevine koje služe za prelaženje ljudi i tereta preko rijeka, ponora ili morskih tjesnaca. Simbolika mostova je mnogoznačna.

Mostovi povezuju ljude i ljudske sudbine. Mostovi su simboli tehničkog dosega civilizacije, sjetimo se samo Rima, velikih mostova diljem Europe. Dubrovčanin Paskoje Miličević proslavio se svojim mostovima na Pilama, tehničkim dostignućem hrvatske renesanse.

Teritorij Republike Hrvatske s druge strane Bistrine, ustvari ex teritorij Dubrovačke Republike s otokom Korčulom, jest prekogranični teritorij hrvatske države i ti građani nemaju ista prava kao i ostali građani Hrvatske, ali porezne obveze sigurno imaju. Svi se pitaju, zašto most i koliko će on koštati? Mi ne možemo micati granice fiksirane više – manje u XVIII. stoljeću, koje se ne poklapaju s nacionalnim granicama, ali o granicama nećemo.

No, možemo spajati svjetove i to povezati raseljeni poluotok Pelješac s četiri malene općine koje su demografski na izdisaju, uz prividno demografski značajnijom aglomeracijom – Orebićem s hrvatskim kopnom.

Da se u noćima jeseni 1991. Ston nije obranio, zar bi Dubrovnik ostao u Republici Hrvatskoj? Zar bi povijest Domovinskog rata bila ista. Hrvatska se treba povezati uzdužno, jer je njeno zaleđe na jugu definirano već davnim egzodusom iz: XV., XVI. XVII., pa i narednih stoljeća, a u poraću II. svjetskog rata taj je proces okončan.

Pitamo se zašto mostovi stvaraju probleme kada se nije pitalo koliko je na primjer mostova sagrađeno preko Save, koliko je skupih športskih dvorana sagrađeno, koliko se potrošilo na bespotrebni luksuz, a koliko se misli potrošiti na gradnju autoceste do nekih “Lokvi”.

Prometnice su žila kucavica zemlje poremećenih granica, granica koje izgledaju poput loše konjske potkove ili zagrižene jabuke. Pitamo se zašto neki političari smataraju nešto nepotrebnim, zašto Jug šuti?

Možda netko želi da simbol hrvatske obrane – Dubrovnik i ne bude fizički integriran u hrvatski državni korpus. Most za Pelješac je potreba, a ne luksuz ma koliko koštao da se poveže država u jednu cjelinu.

Stanovnici hrvatskog Juga nalaze se u drugorazrednom vagonu vlaka koji kreće prema EU, a niti to ne mogu biti jer više od tri desetljeća nemaju niti vlak.

Zašto moramo “čekati ulazak Bosne i Hercegovine u EU (cit. I. Dadić)” kako bi Dubrovnik, Pelješac i otoci bili sastavni dio Hrvatske i Europe.

Nećemo valjda u Zagreb preko naplatnih kućica u Trebinju u kojima će sjediti snajperisti i tenkisti sa Žarkovice?

Zašto neki gradovi mogu imati nagibne vlakove, autoceste, sve blagodati državne infrastrukture, a Dubrovnik ne. Istarski ipsilon u punom profilu gradi se i dalje, riječka zaobilaznica s mnoštvom tunela i vrlo zahtjevnim vijaduktom izgrađena je i to medijima nije bespotreban luksuz u odnosu na Dubrovnik.

Hrvatska kultura bi bila nezamisliva bez Dubrovnika i njegove okolice, pa stoga taj grad treba povezati s matičnom zemljom, kriza je samo izlika, new deal je ipak stari prokušani recept iz razdoblja velike gospodarske recesije iz tridesetih godina XX. stoljeća.

S poštovanjem,

Inicijativni odbor Udruge Pelješki most
dr. sc. Vinicije Lupis
dr. sc. Mirna Batistić
prof. dr. sc. Nenad Jasprica

Pošalji dalje:

11 komentara “U Zagreb preko naplatnih kućica u Trebinju?

 1. wwwwww (Uredi)

  svaka Vam cast i moli bi vas ako mozete bar dva do tri puta tjedno ovo pismo slat gore u zagreb jer ocito neki ne razumu dobro o cemu se radi… a zalosno je sto se i taj most uspi ispolitizirat pa onda lijevo orijentirana masinerija nesmi ni bit za most ma kako on bi potriban…..

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. pero ložač (Uredi)

  Da se je manje pituravalo po tunelima, možda bi i bilo solada za most.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. wwwwww (Uredi)

  slazen se da se pokralo tone i tone ali zasto ne gradit nesto sto bi nam omogucilo razvoj i spojilo konacno jug za ostatkom hrvatske, nije mi jasno onda zasto se uopce gradi bilo sto jer i bazen nece bit isplativ pa ga je potriba imat……zato dragi moji nemojte rusit mostove(ako vec niste za da ih se gradi)

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. pokojni kukalo (Uredi)

  ……..
  A Hrvatu,siromaku,
  Jos je veci mrak u mraku,
  od kad je pobijedio…..A G MATOS

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 5. runja (Uredi)

  E DA SE GRADI MOST U METROPOLI NAŠLO BI SE BRZO SOLADA, ALI KAD JE U INTERESU JUŽNA ŽUPANIJA ONDA NIMA NI INTERESA NI PAMETI!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 6. wwwwww (Uredi)

  pero sto se brines ???? ocito ima djeparca ….naplatit cemo dugove od cacica i ostatka mafije i eto nama nasega mosta….aje samo jedno pitanje zsto ti toliko smeta taj most?????

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. pero ložač (Uredi)

   20 godina porezna ni pitala nikoga, ali baš nikoga odakle mu pare i imovina. Po starom običaju ‘pojeo vuk magare’ i para više niko neće vidit. Zapravo najbolja izjava u zadnjih 20 godina mi je ‘ko je jamio, jamio je’. Svih 20 godina stane u tih par riči.

   Nit od Čačića,Todorića,Rajića,Kutle,Pavića,Orešara … dakle ti se nećeš naplatit od 200 tuđmanovih bogatuna i ope nema solada za taj most.

   Most ka most je super stvar i nisam ja uopće protiv njega, ali ka si gladan kruha ne razmišljaš kako kupit ferrarija.

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 7. pape (Uredi)

  Oooo perica!

  Ma kako ti je ovo došlo u glavicu pametnu?
  Čin je Šangaj reka da je on za most, odma je i naš Pero (svojom glavom) shvati da je most super!
  Ima bit da je došla zapovid da treba omečat stavove.
  Umrit ću od smiha!!!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. pero ložač (Uredi)

   Nego ja san da se izgradi i most Pelisac – Korčula, ali isto se nema se solada. Ala maoji kako ste ovi most totalno zaboravili ?

   And who is fuckin Šangaj ??

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 8. Marekata (Uredi)

  Ljudi, istina je da ko nema za kruh, ne treba sanjat o Ferrariju.

  Nama treba autoput do Dubrovnika SADA, OVAJ MOMENAT, a Pelješki most nam isto treba,možda ne odma sad, nego kad Europa kaže da ima NEPOVRATNIH SREDSTAVA ZA INFRASTRUKTURNE PROJEKTE koje će podić slabije razvijene regije, poput Pelješca i otoka.

  Pelješki most ne možemo mi sami financirati, to nije moguće!!!!!

  Gospodo moja, GLASALI STE ZA EUROPU, eto vam je sad, NEKA VAM ONA FINANCIRA projekte koji su NEISPLATIVI (niti za 150 godina se taj most ne bi mogao isplatiti od mostarina i pristojbi), A MI POREZNI OBVEZNICI NE MOŽEMO TO FINANCIRATI, niti mi ni naši unuci ni praunuci.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.