Tko nam više može pomoć?

‘Nisam siguran da Dubrovčani žele autocestu! Samo bi im bila trošak!’

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić u srijedu je posjetio Luku Ploče u kojoj je razgledao budući terminal rasutih tereta vrijedan šezdesetak milijuna eura. Tom prigodom Hajdaš Dončić osvrnuo se i na planirani cestovni koridor kroz Neum kojim bi se žiteljima dubrovačkog područja osigurao nesmetan prolaz kroz BiH.

– Trenutno čekamo mišljenje Europske komisije hoće li EU dati suglasnost da se koridorom prometuje bez zaustavljanja jer inače on nema smisla. Ukoliko se bude gradio, to će biti profil brze ceste koja bi se iza Ploča nastavljala sa postojeće magistrale a nakon Neuma ponovno spajala sa nastavkom D-8 prema Dubrovniku – istaknuo je ministar dodajući kako se koridor ukoliko se ispune svi potrebni preduvjeti fizički može izgraditi za tri godine.

Na novinarsko pitanje što je sa autocestom do Dubrovnika, Hajdaš Dončić kazao je kako ona nije isplativa za pedesetak tisuća ljudi koliko ih živi na krajnjem jugu.

– Nisam siguran da Dubrovčani žele autocestu. Oni žele kvalitetnu prometnicu. Autocesta bi im samo bila trošak. Pa i ja se više volim voziti dobrom običnom cestom nego plaćati autocestu – zaključio je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture.

Na pitanje novinara kako je on stigao do Ploča, odgovorio je – autocestom.

– No, na dionici od Splita susreli smo jako malo automobila – prisjetio se ministar. Što se tiče ustupaka koje Hrvatska treba dati BiH u zamjenu za koridor kroz Neum, a radi se o Luci Ploče, Hajdaš Dončić istaknuo je kako još uvijek njije dobio prijedlog bosanske strane, no, odbacio je mogućnost da se aktivira nekadašnji sporazum između Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića koji je izuzetno nepovoljan za Ploče i njegovu luku.

–  Taj sporazum nije ratificiran u Saboru i neće biti. Ovdje možemo govoriti jedino o novom Sporazumu o naprednom korištenju Luke Ploče – naglasio je Siniša Hajdaš Dončić, koji je među ostalim dodao kako se od gradnje Pelješkog mosta odustalo kratkoročno, a ne trajno.

A.H./A.Š. – Dubrovački vjesnik

Pošalji dalje:

3 komentara “Tko nam više može pomoć?

 1. kukumica (Uredi)

  HINA :
  9. svibanj 2012.
  ‘Ne želimo živjeti u getu. Postoje i drugi načini da jug Hrvatske ne bude izoliran’

  Načelnik općine Neum Živko Matuško oštro se u srijedu usprotivio inicijativi da se izgradi zaštićeni cestovni koridor na dijelu te općine u BiH o kojemu su nedavno razgovarali ministri prometa Bosne i Hercegovine i Hrvatske Damir Hadžić i Siniša Hajdaš Dončić ocijenjujući da bi se Neum na taj način getoizirao i izolirao.

  U priopćenju iz ureda neumskog načelnika, poslanom medijima, dogovor po kojemu bi se u neumskom zaleđu izgradio koridor dužine 5,5 kilometara koji bi u potpunosti bio zatvoren, bez mogućnosti odvajanja, ograđen žicom, uz senzore i videonadzor, nazvao je ‘jezovitim’. “Energično se protivimo izgradnji spomenutog cestovnog pravca koji bi dijelio područje općine Neum na dva dijela na najvitalnijem dijelu njenog zaleđa. Ne želimo živjeti u getu. Postoje i drugi načini da jug Hrvatske ne bude prometno izoliran”, istaknuo je načelnik Neuma Živko Matuško.

  Dodao je kako se ne protivi izgradnji autoceste te je optužio vlasti BiH za neodgovoran odnos prema Neumu. “Ne želimo da se s našim teritorijem trguje i da se dovodi u kontekst izgradnja cestovnog koridora s rješavanjem graničnog spora na našem području s pitanjem vrha poluotoka Kleka, te Velikog i Malog školja”, dodao je Matuško. Pri tome je naveo da općinu Neum zanima razvijanje dobre suradnje sa susjednim općinama Dubrovnikom i Metkovićem. Pozvao je i političke predstavnike Hrvata u BiH da zaštite Neum i njegove stanovnike kako ih budući putni pravci ne bi “podijelili i getoizirali”.
  (Hina/pd)

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. Afer (Uredi)

  Sve je ovo farsa. Bosanci će naći načina prolongirati potpisivanje ugovora, tražiti će nemoguće, za to vrijeme propada Konstruktor i ostali te ako nas ne spase Mađari Čačić & CO konačno ”popušta” željama i odlučuje se za most. Sa od njega ugovorenim firmama.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. kukumica (Uredi)

  Slobodna Dalmacija:
  ljedećih 13 mjeseci, do ulaska u Europsku uniju, Hrvatska mora riješiti odvijanje kamionskog prometa prema luci Ploče i dalje prema jugu, a u roku tri godine očekuje se izgradnja zaštićenog cestovnog koridora kroz Neum, kojim bi se spojio krajnji jug Hrvatske sa ostatkom zemlje, saznaje Jutarnji list.

  Kamionski promet riješio bi se trajektnom vezom koja će se uspostaviti na mjestu gradilišta Mosta Pelješac. Prema našim informacijama na lokacijama gdje je trebao početi i završiti Pelješki most bit će trajektna pristaništa na kojima će se se ukrcavati kamioni. Na taj način želi se iskoristiti ono što je dosada napravljeno u projektu izgradnje Pelješkog mosta.

  Prema službenim informacijama Hrvatskih cesta, za gradnju tog projekta dosada je utrošeno oko 138 milijuna kuna. Prema dostupnim informacijama na pelješkoj strani je pristanište skoro završeno, a s kopnene strane potrebno je obaviti još radova. Također se planira popravljanje dijelova brze ceste preko Pelješca.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.