Vrijeme je da vratimo stare navike

Foto: Jure Mišković / Cropix

MINISTARSTVO zaštite okoliša i prirode zabranit će besplatno dijeljenje plastičnih vrećica. Pravilnikom će se propisati da se vrećice moraju prodavati za najmanje dvije kune po komadu, potvrdila je ministrica Mirela Holy.

“Cilj je u tome da više nema tih malih, tankih vrećica zato što su one jako veliki pritisak na okoliš. Ukoliko je netko zagađivač, onda to treba platiti. Mislim da je vrijeme da ljudi steknu ekološki prihvatljivije navike i samo podsjećam da su ljudi, prije nego što se raširila upotreba plastičnih vrećica, koristili druge vrste vrećica, košara i slično i vrijeme je da vratimo neke dobre, stare navike”, pojasnila je Holy.

Prema podacima ekoloških udruga, kada bi svaki pet građanin Hrvatske prestao koristiti takve vrećice, sljedeća generacija bi ih u prirodi zatekla gotovo 200 milijardi manje. Protivnici naplate plastičnih vrećica iz Društva za plastiku i gumu, tvrde da je njihova proizvodnja manje štetna za okoliš od proizvodnje platnenih i papirnatih vrećica, piše Glas Slavonije.

Dalje navode kako će se naplatom vrećica, koje u proizvodnji stoje pet lipa, obogatiti i oni koji će ih prodavati građanima, makar i za pet lipa više. Kao posljednji argument protiv naplate navode i da papirna i plastična ambalaža ne može poslužiti za nošenje mokrog povrća s tržnice i slično.

Pošalji dalje:

3 komentara “Vrijeme je da vratimo stare navike

 1. Afer (Uredi)

  Možda bi pomoglo da stave njenu sliku na kesice, manje bi se uzimale…..

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. Maginja (Uredi)

  Možemo napraviti natjecanje najljepših kesa i košare na Korčuli!
  Toliko smo se naviknuli na plastičnim vrećicama da više ne primijetimo kako ružno izgledadju. Mislim da bi bilo puno ljepše ako nosimo uz krazne ručne torbice i svoju vlastitu ljepu kesu.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.