Deset godina kardiologije u Korčuli

Pod geslom: “Deset godina kardiologije u Korčuli”, dana 11. Svibnja 2012. održan je u Poliklinici “Sveti Nikola” u Korčuli “Dan otvorenih vrata”. Svi zainteresirani građani mogli su u vremenu od 9 do 14 sati doći i razgledati Polikliniku, upoznati se s uređajima i metodama, besplatno izmjeriti tlak i posavjetovati se s liječnicima.

Poliklinika “ Sveti Nikola” osnovana je prije deset godina, godine 2002. Osnovala ju je prim. Dr. Mila Jakovljević, kardiologinja s dugogodišnjim znanjem i iskustvom stečenim u respektabilnim kardiološkim ustanovama u Hrvatskoj i inozemstvu,koja je uvidjela potrebu i važnost kardiološke dijagnostike na otoku, daleko od bolničkih ustanova i specijaliziranih poliklinika. I više od toga, cilj je bio osnivanje Centra izvrsnosti u kardiologiji, po uzoru na druge takve Centre u većim gradovima, uz približavanje vrhunske kardiologije pacijentima na otoku.

Važnost takve vrste ustanove prepoznata je i od nadležnih tijela Ministarstva zdravstva i Hrvatske liječničke komore, koja iste godine izdaje odobrenje na zamolbu prim. Jakovljević, te Poliklnika započinje s radom kao prva (i do danas jedina!) kardiološka ustanova na području Korčule i Pelješca.

S ciljem održavanja kontinuiteta znanja i što sveobuhvatnijeg pristupa pacijentima Poliklinika godine 2006. zapošljava dr. Anu Fabris, te iz svojih sredstava financira specijalizaciju iz interne medicine, kao i svo dodatno poslijediplomsko stručno usavršavanje iz područja ultrazvuka i Doppler ultrazvuka, posebno srca, krvnih žila i abdomena.

Osim kontiniuiranog stručnog usavršavanja, Poliklnika vlastita sredstva ulaže u stalno obnavlljanje medicinske opreme, te je tako godine 2010.kupljen novi uređaj za ultrazvuk, kojim se započelo s primjenom vrhunskih kardioloških metoda: tkivnog Dopplera i deformacija, te je uvedena još jedna neinvazivna kardiološka metoda: stress ehokardiografija, što je zahtijevalo i obnavljanje aparata za ergometriju ( iste godine). U 2011. godini kupljen je novi uređaja za 24-satno snimanje arterijskog tlaka, te uređaj za spirometriju.

TIjekom proteklih deset godina, napravljeno je više desetaka tisuća pregleda kojima je brojnim pacijentima unaprijeđena kvaliteta življenja ili čak spašen život. Danas na preglede u Polikliniku Sveti Nikola, osim s područja otoka Korčule i poluotoka Pelješca, pacijenti dolaze iz cijele Dubrovačko-Neretvanske županije kao i iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva.

Osnivanje Poliklinike tako je unaprijedilo zdravstvenu skrb na području Korčule i Pelješca i dalo poticaj interesu za kardiologiju u drugim zdravstvenim ustanovama na ovom području.

Pacijenti koji odluče doći u Poliklinku “Sveti Nikola” mogu biti sigurni da će u njoj, uz ljubazno i stručno osoblje biti temeljito saslušani, pregledani i obrađeni, u skladu s najmodernijim dostignućima suvremene kardiologije i interne medicine.

Više o Poliklnici Sveti Nikola potražite na www.sveti-nikola globalnet.hr ili na tel 020 716 166

Pošalji dalje: