Korčula dobila digitalizaciju kina

Kino dvorana Doma kulture u Korčuli odabrana je za projekt digitalizacije kinodvorana 2012. – 2013. godine po odluci ministrice kulture Andree Zlatar Violić. Odluka je donesena na osnovu nezavisne liste kino prikazivača koju je utvrdilo Stručno povjerenstvo za digitalizaciju nakon provedenog Javnog poziva za iskazivanje interesa za potporu digitalnom opremanju nezavisnih kinodvorana u kojem je sudjelovao i Centar za kulturu Korčula.

Odluka je donesena sukladno Strateškom planu Ministarstva kulture Republike Hrvatske 2012.- 2014. i Nacionalnom programu promicanja audiovizualnog stvaralaštva 2010. – 2014. u kojima je digitalizacija hrvatskih kina istaknuta kao jedan od najvažnijih strateških ciljeva.

Među odabranih 27 kino dvorana, Korčula je jedini otok u Hrvatskoj koji će imati digitalno kino do kraja 2013. godine. Digitalizacija će se financirati iz javnih sredstava na nacionalnoj razini i sredstava lokalnih zajednica i kinoprikazivača.

Grad Korčula je prihvatio sufinanciranje digitalizacije kino dvorane u iznosu od 30 % ukupno potrebnih sredstava koje će planirati Proračunom grada u razdoblju od 2012.- 2013. godine. Okvirni troškovnik kojeg je izradio Hrvatski audiovizualni centar za digitalizaciju kina nakon temeljite tehničke inspekcije kino dvorane u Korčuli iznosi 750.000,00 kuna.

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvoje Hribar, istaknuo je  važnost očuvanja, jačanja i razvoja hrvatske nezavisne kinoprikazivačke mreže te istaknuo ulogu mreže u širenju audiovizualne kulture u cijeloj Hrvatskoj, kao i potrebu za digitalizacijom nezavisnih kina. ‘Digitalno kino diže kvocijent inteligencije lokalne zajednice’, kazao je.

Od ukupno 136 kino dvorana, 86 ih je komercijalnih, a 50 je nezavisnih, od kojih niti jedno nije digitalizirano. Koordinatorica projekta Tina Hajon iz HAVC-a naglasila je kako je provedba digitalizacije  neophodna kako bi kako bi se spriječilo zatvaranje kino dvorana, ali i kako bi Hrvatska bila u korak s vremenom i s ostatkom Europe.

Pošalji dalje:

2 komentara “Korčula dobila digitalizaciju kina

  1. pokojni kukalo (Uredi)

    a koliko kina treba da se digne kvocijent inteligencije lokalnih politicara!??

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  2. kukumica (Uredi)

    Koeficijent inteligencije lokalnih politicara ovisi o koeficijentu inteligencije lokalnih biraca:)

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.