Naša draga “Liburna”!

 

Jednom ne tako davno za govornicom, još kao gradski vijećnik rekao sam gradonačelniku “Da vam je dida ostavio Liburnu na poklon, ona danas nebi bila napuštena”.

Mnogo puta prije mene, mnogi vijećnici su isticali problem “Liburne”, nemarnost i neprofesionalnost odgovornih koji su plaćeni da vode grad i brinu se o gradskoj imovini.

Ne želim sada otvarati stare rane, nabrajati greške i financijske promašaje, koje danas  plaćamo svi mi.

6. prosinca 2011. god. Kantun Tours je uputio pismo namjere Gradu Korčuli, kao vlasniku čest.zgrade 961 (Liburna), površine 965 m2, u svrhu iznajmljivanja.

Gradu je ponuđen najam od 3000 eura mjesečno, godina dana unaprijed, uz obvezu da se prostor sanira, podijeli na tri dijela, i stavi u funkciju.

Glavni središnji dio bio bi rezerviran za  ugostiteljsku djelatnost, koji bi zadovoljavao potrebe naše sredine kada su u pitanju maškare, pirevi, maturalni plesovi, kongresi, sajmovi i slično.

Dva manja prostora Kantun Tours bi iznajmio svojim partnerima.

Naravno, sve ovo ako Kantun Tours bude pobijedio na javnom natječaju, a realno je za očekivati da postoji mogućnost da netko drugi ponudi više novca ili sastavi interesantniji projekt koji bi bolje štitio interese Grada Korčule.

Ako Kantun Tours i izgubi na javnom natječaju, smatrao sam da bih bio sretan građanin, jer bi se ova oronula zgrada u centru grada konačno sanirala, stavila u funkciju, otvorila bi se nova radna mjesta i konačno počeo puniti gradski proračun za iznos najma od najmanje 36.000 eura godišnje (266-000 kuna) + razni porezi, prirezi, doprinosi…

 

 

Na žalost, nisam primio odgovor od Grada Korčule sve do početka ožujka, u kojem me obavještavaju da će javni natječaj u svrsi iznajmljivanja navedenog prostora biti raspisan do kraja ožujka.

  

Ni dva mjeseca nakon tog roka nije raspisan, i za ovu sezonu nema smisla ni raspisivati ga.

U međuvremenu Grad Korčula je izgubio najmanje 18.000 eura, ako ne računamo sve ove godine neiskorištenosti ovog objekta, koji je u vlasništvu Grada Korčule.

 

Sada se postavlja pitanje,

ZAŠTO se gradska vlast ovako brine o gradskoj imovini ?

 

Zašto su sva nastojanja nekolicine vijećnika tokom posljednjih nekoliko godina bila uzaludna ?

 

ZAŠTO nikoga nije briga ?

KADA će gradske vlasti promijeniti način razmišljanja i početi se odgovorno ponašati prema svojoj imovini ?

 

Danas čitam na web stranicama Grada Korčule,

Gradonačelnik Mirko Duhović sa suradnicima na sastanku s ministrom rada i mirovinskog sustava Mirandom Mrsićem razgovarao je o poticajnim mjerama kod zapošljavanja…

Gradonačelnik je upoznao ministra sa trenutnom gospodarskom situacijom na području Grada i problemima koji su doveli do povećanja stope nezaposlenosti. Po podacima HZZZ – Dubrovnik u travnju 2012. godine na području službe Korčula evidentirano je 1.499 nezaposlenih osoba, što je 8,5 % više nego u travnju 2011. S druge strane, tijekom travnja 2012. godine s evidencije Zavoda na području službe Korčula zaposlilo se 151  radnika ili 6,8% manje nego u travnju 2011. godine. Gradonačelnik je ministru predočio aktivnosti koje Grad Korčula u domeni svojih nadležnosti i mogućnosti poduzima za ublažavanje krize….

Nakon saniranja Liburne i stavljanja u funkciju kategorično tvrdim da se može u stalni radni odnos zaposliti najmanje 12 osoba, u tri lokala i još najmanje toliko tokom sezone, ma tko god dobio na natječaju.

 

U istom članku također stoji ;

Ministar je pojasnio kako politika ove Vlade nije samo politika štednje, već i politika investicija kojom će se pokrenuti gospodarstvo…

Sada mi stvarno ništa više nije jasno.

I.A.

Pošalji dalje:

4 komentara “Naša draga “Liburna”!

 1. žrnovac (Uredi)

  Bravo za autora (i pogotovo za inicijativu i ponudu Kantun tours-a). Nažalost, liburna nije jedini zapišteni i neiskorišteni resurs grada korčule i možemo sebe za to smatrati krivima jer smo upravi mi ti koji su izabrali ovu nesposobnu garnituru.
  Gradonačelnik voli šetnju i paradiranje po gradu pa mi nije jasno kako mu se srce ne steže prolazeći kraj derutne liburne ili njega možda više zanima tko i što se radi u pizzeriji doris pa ne obraća pažnju na liburnu.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. kukumica (Uredi)

  Iz mog zivotnog iskustva, covjek cini dobro dokle mu volja, a lose dokle mu se dozvoli. Polako je vrijeme reci: dosta!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. rogac (Uredi)

  ivane,lijepe ideje i želje.liburna i bali naše mladosti-ma ne i žrnovske.samo da te gradonačelnik ne prevari(u ugovorima) kao šeparović i. (južna afrika) ,koji je i odustao zbog prljave igre vodećeg dvolista našeg poglavarstva).voli bi kad bi tvoj program prošao.sretno

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.