Stručnjaci Peto Instituta iz Budimpešta tri tjedna sa djecom Udruge Moje sunce

Stručnjaci Peto Instituta iz Budimpešta tri tjedna sa djecom Udruge Moje sunce

Posredovanjem Centra za rehabilitaciju iz Rijeke u prostorijama Udruge «Moje sunce» protekla su tri tjedna boravili konduktori – terapeutkinje poznatog  ”Peto instituta” iz Budimpešte. Djeci Udruge koja imaju motoričke teškoće i teškoće u kretanju, pružali su potreban edukacijski i medicinski tretman po tkz. Peto metodi – nazvanoj po utemeljitelju instituta  dr. Andreasu Petu iz Budimpešte koja se temelji na činjenici da i pored oštećenja, živčani sustav još uvijek ima mogućnosti stvoriti nove neuronske veze.

«Ta mogućnost potiče se uz pomoć pravilno vođenog i aktivnog procesa učenja i rehabilitacije. Primarni cilj nije samo strogi razvoj motoričkih funkcija, već razvoj cijele biološke osobnosti. Želja nas roditelja je bila da  između  ostalog i na ovaj način poboljšamo motoričke funkcije naše djece », rekao je Predsjednik Udruge Željko Nobilo, dodajući kako su još u listopadu prošle godine medicinski stručnjaci iz Budimpešte u Korčuli izvršili preglede djece radi planiranja terapija.

U program  tretmana koji je trajao  od 18.siječnja do 7.veljače  bilo je uključeno ukupno devetero djece kojima su mađarski  konduktori–terapeutkinje Barbara, Anna i Agy svakodnevno od 09,00 do 16,00 sati pružale potreban medicinski i edukacijski tretman.

Sredstva za provedbu ovog projekta nazvanog”Majka za dijete”djelom je osigurala Udruga”Moje sunce”,a djelom su u cijenu ukupnih troškova tretmana participirali i sami roditelji djece s teškoćama u kretanju. Cijena  edukacijskog tretmana po svakom terapeutu iznosi 1000 EUR-a tjedno. Dakle za tri tjedna 3000 eura  po jednom terapeutu, odnosno ukupno 9.000 eura za  rad svih triju terapeutkinja. Pored  rada, posebno se plaćaju putni troškovi i  transport  potrebne opreme iz Budimpešte. Udruga je pokrila i troškove prehrane u HTP-u Korčula, a smještaj terapeutkinja i liječničkog tima osigurala je u svojoj kući bez naknade obitelj Elze i Jakše Brčić iz Korčule, pa im se članovi Udruge posebno zahvaljuju na susretljivosti i pomoći. Ponovni dolazak medicinskog i konduktorskog tima iz Budimpešte Udruga će organizirati još jednom u ovoj godini vjerojatno krajem mjeseca lipnja.

Nenad Kosović

Pošalji dalje: