Rukomet se vraća doma – u Žrnovo

Nakon dugogodišnje tradicije i više od osam godina stagnacije, Rukometni klub Žrnovo preuzele su mlađe generacije žrnovskih igračica. Reorganizirale su upravu kluba koju sada čine većinom igračice, aktivirale njegov status u registru udruga RH, te s velikim entuzijazmom počele s radom. Rukomet je ponovno postao žrnovska svakodnevnica.

Otprilike osam godina je trebalo posljednjoj generaciji žrnovskih rukometašica da završe fakulete po većim hrvatskim gradovima i vrate se na otok. Nedugo nakon povratka nastavile su tamo gdje su stale, barem što se rukometa tiče. Žrnovo je oduvijek njegovalo rukometnu tradiciju, za dvije godine proslavit će 60 godina od kad se igrala prva službena rukometna utakmica u Žrnovu, gotovo da  ne postoji niti jedna žrnovska obitelj u kojoj barem jedan član, stariji ili mlađi, nije u nekom periodu života igrao rukomet. Djevojke su sve jednako bile oduševljene idejom ponovnog okupljanja ekipe, i dalje su uživale u rukometu, počele su prikupljati osnovnu sportsku opremu uključivši mlađe generacije djevojaka sedmog i osmog razreda osnovne škole u Žrnovu, te su treninzi za dvadesetak igračica aktivno počeli prije otprilike šest mjeseci. Glavni trener kluba bio je i ostao Lovre Batistić, jedan od najboljih rukometnih stručnjaka na otoku i šire, koji već tridesetak godina trenira generacije žrnovskih rukometaša i rukometašica. Podrška i pomoć treneru postale su i članice kluba koje su se u međuvremenu školovale u tom smjeru. Zanimljiv je podatak da je od trinaest igračica koje čine prvu postavu kluba, njih devet završilo ili je u procesu završavanja visokih škola, tako da se među prvih sedam koje istrče na teren može naći diplomiranih inženjera građevine, pravnika, ekonomista, novinara, socijalnih radnika, profesorica njemačkog jezika, profesorica kineziologije ( … ), što je više diploma na jednom mjestu nego u bilo kojem klubu na otoku.

U ovom trenutku Rukometni klub Žrnovo također ima i dvadesetak članica mlađeg uzrasta od prvog do petog razreda Osnovne škole Žrnovo ( od 7 Do 11 god. ), koje već više od tri mjeseca pohađaju takozvanu „Rukometnu školu“ za mlade, te je na taj način budućnost ženskog rukometa u Žrnovu zajamčena. Na jesen 2012. godine klub se planira priključiti natjecanju u 3. HRL jug – žene, te aktivno nastaviti održavanje „Rukometne škole“ za mlade.

„ Kako se još uvijek ne natječemo niti u jednoj ligi, a članstvo u Klubu i sudjelovanje na treninzima je besplatno za svakoga, imamo problem financiranja, odnosno zadovoljavanja osnovnih potreba kluba kao što je sportska oprema, lopte, dresovi, tremini u „Baluna“… U tome nam je od početka puno pomogao Lovre. Veliki nam je izazov priključiti se ligi nakon osam godina i izgurati je do kraja financijski i administrativno. Iako mislimo da možemo dobro odigrati sezonu, nismo opterećene uspjehom. Odnosi u klubu su odlični, smijemo se, zabavljamo, družimo se, uživamo u rukometu i što je najbolje od svega imamo osjećaj da činimo dobru stvar za Žrnovo!“ – rekla je predsjednica kluba Dora Mikelić Cocović.

Dakle, radi se o novom starom klubu, koji broji 40ak članica od 7 do 28 godina, s puno mladih, obrazovanih cura koje žele vratiti rukometni žar i tradiciju Žrnovu i Korčuli u cijelosti. Zaista, nakon dugih osam godina rukomet se napokon vratio doma – U Žrnovo.

Za mlađi uzrast treniraju :

Laura Aljinović, Lara Belić, Elizabeta Batistić, Ruža Batistić, Leonarda Bilić, Nikolina Burdarić, Josipa Curać, Nina Curać, Biserka Curać, Vinka Curać, Adriana Didiović, Jakica Didović, Laura Grbin, Sara Radovanović, Ivana Radovanović, Ivana Šale, Karmen Šale, Nina Meri Šegedin, Ivana Šegedin, Karla Šeparović, Laura Vilović, Vikica Volarević.

Za stariji uzrast treniraju :

Liza Belić, Tereza Curać, Anamarija Cebalo, Đeni Cebalo, Amalija Duhović, Tina Graber, Jadranka Grbin, Nikolina Jelušić Franić, Katarina Kaštelan, Stela Kolić, Paulina Laus, Dora Mikelić Cocović, Maja Petković, Saša Skokandić, Maja Skokandić, Matea Skokandić, Petra Skokandić, Magdalena Stanarević, Adriana Šegedin, Vesela Šegedin, Marija Vilović, Ines Vukić.

DM

Pošalji dalje: