Trideset godina Interne medicine u Domu zdravlja Korčula

Trideset godina Interne medicine  u Domu zdravlja Korčula

Ovih se dana navršava trideset godina od početka rada Internističke službe  u Domu zdravlja Korčula. Dolaskom sa specijalizacije pok. dr. Anta Lakića  pred tri desetljeća započela je sa radom internistička ambulanta u našoj Ustanovi kao prva specijalistička ambulanta sa internističkom djelatnosti  u povijesti zdravstva  na području otoka Korčule i poluotoka Pelješca.

Radeći u teškim i specifičnim otočkim uvjetima stečeno je ogromno iskustvo u  liječenju kroničnih i akutnih internističkih bolesti. Posebno zahtjevno liječenje  hitnih kardioloških stanja odvija se  u najužoj suradnji naših internista i Hitne pomoći pri Domu zdravlja Korčula / korištenjem  najmodernije reanimacijsko-kardiološke opreme, hitnih laboratorijskih i radioloških pretraga te u slučaju  indikacije organiziran hitan sanitetski transport do velikih medicinskih centara .

Proteklih dvadeset godina internističku službu Doma zdravlja Korčula vodi internista  Prim. dr Davor Podbevšek, a od nedavno u službi radi  i internistica  dr. Paula Botica. Uz svakodnevni rad u Korčuli, naši internisti više puta mjesečno rade  u područnim zdravstvenim ustanovama u Orebiću, Veloj Luci i Blatu čime smo znatno olakšali dostupnost specijalista svim pacijentima na otoku Korčuli i poluotoku Pelješcu.

U okviru Internističke službe  naše ustanove već dvanaestu godinu izuzetno uspješno radi Centar za dijalizu. Za domicilne pacijente otvaranje ovog Centra značio je spas od iscrpljujućih putovanja u udaljene medicinske ustanove na kopnu, a čak desetorici naših pacijenata transplantiran je bubreg.

Sa ponosom se sjećamo vremena Domovinskog rata kada je iznimnim zalaganjem svojih djelatnika Dom zdravlja Korčula prerastao u Ratnu bolnicu Korčula u sklopu koje je dvije godine radio i Odjel interne medicine.

Tijekom proteklih trideset godina u internističkoj ambulanti naše ustanove primljen je i liječen veliki broj pacijenata, a najveća aktivnost ambulante usredotočena je na  liječenje pacijenata sa kardiovaskularnim bolestima sa posebnim naglaskom na prevenciju nastanka tih bolesti.

Razvoj internističko-kardiološke djelatnosti u Domu zdravlja Korčula  rezultirao je formiranjem  kardiološkog dijagnostičkog kabineta koji je danas opremljen najsuvremenijim kardiološkim aparatima za otkrivanje liječenje  i praćenje svih kardiovaskularnih bolesti. To omogućava pacijentima da sve polikliničko- kardiološke preglede i pretrage  mogu obaviti u našoj Ustanovi preko liječničke uputnice i  više nemaju  potrebe putovanja u velike medicinske centre na kopnu.

U opremanju kardiološkog  kabineta neizmjerno veliku pomoć pružila nam je  udruga „Korčulansko-Pelješko srce“ koja je u donacijskim akcijama sakupila oko  milijun kuna te je nabavila i ustupila nam na korištenje nove vrhunske kardiološke uređaje: ultrazvuk srca,  uređaj za ergometriju, EKG aparat i spirometar. Uz već postojeći 24 satni Holter EKG i 24 satni Holter snimač krvnog tlaka, naš je kardiološki kabinet opremljen najsuvremenijim kardiološko-dijagnostičkom aparatima. Posebno ističemo kvalitetu i tehničke mogućnosti koje ima novi ultrazvuk srca, jedini takav u našoj Županiji.

Najveća pažnja poklanja se stalnoj edukaciji osoblja kako liječnika specijalista tako i medicinskih sestara bez čijeg je prisustva u liječenju bolesnika nezamisliva izvrsnost i cjelovitost medicinske prakse.

Zahvaljujući se osoblju Internističke službe Doma zdravlja Korčula na dugogodišnjem marljivom i požrtvovnom radu  poželimo im dobro zdravlje i još puno radnih uspjeha na dobrobit svih pacijenata koji stalno žive ili povremeno borave na otoku Korčuli i poluotoku Pelješcu.

Dom zdravlja Korčula

Pošalji dalje: