Gradonačelnik koji želi uništiti svoj grad

Nije samo divovski centar Tommy ono što zaslužuje ovoliko medijsku pažnju posljednjih dana. Mislim da je vrijeme da javnost sazna uzročno posljedičnu vezu svih budućih i prošlih događanja grada koji izdiše i vene zajedno sa svojim stanovnicima.

Ugostitelji grada Korčule razočarani su dugogodišnjim odnosom gradskih vlasti a ponajviše ponašanjem gradonačelnika grada Korčule gospodina Mirka Duhovića koji zaboravlja da većinu njegovog gradskog proračuna pune baš ti koje najviše ignorira, zapostavlja i onemogućuje u normalnom i kvalitetnom radu.

Postojeće odluke Gradskog vijeća na poštuju se i što je najstrašnije brišu se stare i ispisuju nove kako bi se pogodovalo prijateljima i prijateljicama našeg vrijednog gradonačelnika, koji je svojim trudom i marljivim radom u zadnjih 12 godina odveo ovaj kameni grad na dno svih dna. Grad koji je nekada prkosio vremenu sada više nema snage da se suprostavi svom gradonačelniku koji mu oduzima zadnje vapaje, vrišteći iz stoljetnih pukotina i vapeći za pomoću.

Koliko su zapravo stvari strašne povrđuje i slika gigantskih stolova koji su preko noći osvanuli na novopostavjenoj terasi i koji su vidno narušili izgled šetnice koju ugostitelji starog grada s ponosom uređuju i dotjeruju već čitavo desetljeće.

Gastronomska ponuda koja je iz godine u godinu sve bolja i prilagođena potrebama i željama gostiju, oduševljava svakog. Izgled svakog od mnogih objekata u nizu pomno je prilagođen okolišu i ukalupljen u stoljetne zidine dajući im dašak svježine i mladosti. Ovi gigantski stolovi bezobrazno ugurani među stolove ugostitelja odnosno naslonjeni na njih, izmjenili su cjelokupnu idiličnu sliku kako i same šetnice tako i terase ugostitelja koji se koriste istom već 12 godina, ulažući u nju cijelo jedno bogatstvo, da bi sada na samom početku turističke sezone došli u situaciju da se zgroze nad onim što vide.

Ovo remek djelo gradonačelnika koji je svojoj prijateljici omogućio ovakav brutalan upad davši joj u najam vrt pred zgradom u kojoj je unajmila prostor i tako onemogućio stanare koji već 70 godina brižno vode računa o toj maloj zelenoj oazi unutar gradskih zidina, uspjevši je sačuvati tolike godine. Iako su sami stanari podnijeli zahtjev za zakup te javne površine odnosno tog vrta, gradonačelnik ne samo da se oglušio o njihov zahtjev nego se nije udostojio ni odgovoriti im čitava tri mjeseca, hladnokrvno davši taj prostor svojoj prijateljici da ga uništi i na njemu postavi podij, zanemarivši pri tome gradsko povjerenstvo za dodjelu javnih površina koje se nije složilo s takvom odlukom.

Na postavljeni podij tijekom noći donešeni su gigantski stolovi , izvrgnuvši tako poznatu šetnicu ruglu i podsmjehu. Vrata u zidu koja su protupravno i pod okriljem noći bila nasilno probijena, građevinska inspekcija i konzervatorski ured nakon tri mjeseca vratili su izgled lica zgrade u prvobitno stanje i time pokazali da izvan zidina postoji netko drugi čiji se zakoni ipak moraju poštovati.

Još je jedan veliki propust učinjen u gradskoj politici nepačanja i nemiješanja te je potisnut pod tapet kao i mnogi slični ali ovaj im je izmigoljio i ugledao svjetlost Korčulanskog dana.

Postoji zakon da svaki prostor u starome dijelu grada koji se daje na prodaju prvo mora biti ponuđen Gradu, Županiji i konačno Državi i ukoliko nitko od njih nije zainteresiran za prava prvokupa, prodaja ide dalje. Da li je slučajno da ovaj mali stan od 38 kvadrata u prizemlju zgrade nikada nije ponuđen Gradu, Županiji i Državi iako je zakonom to jasno precizirano i hoće li netko snositi odgovornost za to?

Ali to nije sve. Ugostitelji grada Korčule bili su obavezni do 01. 02. 2012. god podnijeti zahtjeve za zakupe javnih površina pred svojim lokalima, te je nezamislivo i neobjašnjivo da su im isti počeli stizati na potpis tek prije par dana, ali najvažnija je činjenica da je prvi ugovor o zakupu javnih površina dobila upravo vlasnica gigantskih stolova. Sukob gradonačelnika i članova povjerenstva rezultirao je time da se pokazalo ko je gazda.

Budući da Grad nije ni nakon četiri mjeseca od dana kada su svi ugostitelji uredno podnijeli zahtjev za zakup javne površine, (napominjem: uredno, iz razloga jer jedini nepotpun i nedefiniran zahtjev bio je upravo taj te je povjerenstvo tražilo da se o njemu uopće ne raspravlja s obzirom na manjkavost potrebitih dokumenata) što je dalo za pravo gradonačelniku da donese poprilično ishitrenu i samovoljnu odluku. Jesu li ovlasti granonačelnika zaista tolike???

Napominjem još jednom da su zahtjevi zaprimljeni u Gradu krajem siječnja ove godine. Isto tako napominjem da  u ugovorima sklopljenim prošle godine piše da se isti automatizmom produžuju ukoliko najmoprimac uredno podmiri sve nametnute i dogovorene obveze. Kako je moguće da se ni nakon četiri mjeseca od podnošenja zahtjeva isti nisu obnovili i potpisali i da li je moguće da se na samom početku turističke sezone ugostitelji dovode u ovakovu situaciju da strahuju za svoje zakupljene terase i postavljene adekvatne kvalitetne i skupe tende po europskim standardima.

Jedan od ugostitelja jučer je bio zatečen uručenjem rješenja o uklanjanju konstrukcije za tendu, donešenu po nalogu našeg milostivog gradonačelnika, koji je kao razlog uklanjanja tende naveo nepostojanje ugovora za tu javnu površinu.

Apsurdno, bezobrazno i nezamislivo. Može li se stati na kraj gradonačelnku koji pogoduje prijateljima i prijateljicama gazeći pri tome skoro sve korčulanske ugostitelje od kojih i živi a da toga možda nije ni svjestan. Logički se nameće i pitanje zašto je USKOK popustio istragu pod kojom je naš vrijedni gradonačelnik bio duže vrijeme puneći vijesti i novine svojim nevinim i nelogičnim izjavama. Svi znamo njegovu aferu samoinicijativnog plaćanja sa računa Grada na privatni tekući račun, te potom vraćanja „svog“ novca na isti.

Treba li nama ovakav gradonačelnik koji ne diše zajedno sa gradom kojeg vodi i građanima koji su na izdisaju. Vrijeme je da ovaj stoljetni kameni grad iznjedri nekog tko će Korčuli vratiti stari sjaj jer ona to, nakon svega što joj je učinio, zaslužuje…

Predsjednica sekcije ugostitelja
Udruženja obrtnika Korčula-Lastovo
Ivona Kapor

Pošalji dalje:

26 komentara “Gradonačelnik koji želi uništiti svoj grad

 1. Smrkinić (Uredi)

  Ostavite se divovskog centra Tommy, imate vi svoje divovske projekte pa se posvetite njima.
  A ovo ostalo vam je svaka na mistu.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. brajo (Uredi)

  poznata šetnica koja je zakrčena stolovima i puni van žepe svako lito

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. maslačak (Uredi)

  CRIKUSU U OVO GRADU OČITO NEMA KRAJA!
  PA JELI SLIP ONAJ KOJE STAVLJA TE STOLOVE,PA JEL VIDI DA TO NEBI NI PAS PROGOUTA?!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. pero ložač (Uredi)

  Grad koji je nekada prkosio vremenu ima je Zakrjan, a danas cilon dužinom tog nekadašnjeg Zkrjana ima jednu veliku neprekinutu menzu.

  Nego tamo je bilo više takvih vrtala i zelenila isprid svake zgrade, ali to se zaboravlja. A i ovi gorespomenuti stolovi su se baš lipo uklopili u tamošnji dugogodišnji festival neukusa. Tamo je idila bila zadnji put, ka san igra na frnje ispod bora. Tad ni bilo nijednog od mnogih objekata u nizu pomno prilagođenih okolišu i ukalupljenih u stoljetne zidine dajući im dašak svježine i mladosti (ode se moran malo od srca nasmijat, jerbo ne mogu više čitat ovu komediju od teksta)

  ….

  Ni gradonačelnik uništi grad, nego ljudska pohlepa i glad za soldima.

  Ka čopor pasa se svađate oko ono malo kostiju što vam je ostalo.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 5. silvano kapor (Uredi)

  Poštovani “BRAJO”, vezano za vaš komentar imam potrebu na istog odgovoriti i nadam se da se nećete naći uvrijeđeni.Točno je da je šetalište Petra Kanavelića postalo poznato šetalište i mjesto koje turisti rado posjećuju i dive se ljepotama ovog Grada te uživaju u hrani i piću koja se nudi u toj šetnici. Slažem se s vašom komentarom da je to šetalište postalo prenatrpano sa ugostiteljskim stolovima i stolicama, pa se osjećam odgovornim da vas izvjestim i zašto je to tako.Gradonačelnik je svojom Odlukom još 2007. godine a na zahtjev stanara starog Grada, odlučio da se u toj ulici više neće davati u zakup javna površina jer su stanari peticijom to od gradonačelnika i tražili. Tražilo se mišljenje i sekcije ugostitelja grada Korčule, i isti su podržali tu Odluku,i uvažili zahtjeve stanara. Ali sljedeće godine istu tu Odluku gradonačelnik poništava jer su se pojavili novi zakupnici kojima je “politika” morala izaći u susret.I ukidanjem te odluke, ta je šetnica postala takva kakva je danas.
  Što se tiče vašeg zadnjeg dijela rečenice njega ću shvatiti kao “malo zločest”. Ono što vam nije dostupno ili ne želite to vidjeti je činjenica da u toj ulici ima zaposleno preko 150 ljudi koji svaki mjesec uredno primaju svoju plaću,da Grad od svih tih obrtnika uprihoduje pozamašna sredstva tjekom godine, što od zakupa javnih površina, poreza, spomeničke rente itd… i da nijedan od tih obrtnika nije ni lipu dužan Gradu ni ikome drugo, jer uprotivnom ne bi mogli obavljati djelatnost kojom se bave. I najvažnije, svaki od tih obrtnika svom svojom imovinom je odgovoran pred Zakonom za sve svoje eventualne propuste i pogreške, za razliku od drugih kojima i nakon niza pogrešaka, propusta i sl… niko ne može ništa. Naravno da obrtnici i “pune žepe” svako lito,zato su i uložili svoja vlastita sredstva i pokrenuli poslove za koje smatraju da će im donijeti materijalnu korist, i ne vidim tu apsolutno ništa loše. Ako vi “BRAJO” mislite da je jednostavno napuniti “žepe” pozivam vas kao Predsjednik udruženja obrtnika Grada Korčule, da i vi uložite vlastito znanje i vlastiti novac, te otvorite vlastiti obrt, te se na takav način priključite našem Udruženju, a ono će vam pomoći na sve moguće načine da i vi u daljnjoj budućnosti na isti način i po istim uvjetima napunite i vlastite “žepe”. Mjesta za otvaranje obrta u poznatoj korčulanskoj šetnici vjerovatno ima još uvijek, samo morate biti u “dobru” sa gradonačelnikom i uspjeh vam je zagarantiran. S poštovanjem, Silvano Kapor

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 6. cousin (Uredi)

  mislim da se svi slazemo da je gradonacelnik ****** i da niko nezna na koji je nacin dobio mandat posto su svi protiv njega . bit je u tome da je korcula ostala u zakasnjenju 10 godina i da svaki pomak koji dodje svi korculani poprate negodovanjem i nesuglasicama jer su takvi korculani. Prvo bazen nije valja a sad i tommy . Pa nece zgrada vjecno ostat betonska zavrsit ce se i bit ce lipo zdanje . potrudite se da ostane ljudi na otoku a ne da svi bize ca sa otoka . Zivnite malo a ne ziviti u proslosti

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 7. stew (Uredi)

  Nije ovo više ni “š” od šetnice na žalost. A ovoj smetaju sporna 2-3 stola,ehehehe…da joj nebi pao promet za nekoliko kunica. ;)Strašno oko čega se naprežu. Cili bi taj cirkus iza grada maknu ĆA. 😉

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 8. Bep (Uredi)

  Ma cijela ta šetnica kao što je netko rekao sa nizom stolova kao u menzi je ruglo, ovih par stolova je samo zeru veće ruglo. Domaći svit tamo rijetko i prošeta, jer osim gužve zbog naguranih stolova, svako malo čekaš da te netko zalije toplim predjelom ili glavnim jelom. Konobari svako malo ulijeću preko ceste i uopće nemaš dojam šetnice već kao da se šetaš preko tarace nečijeg velikog restorana. Svi su isti, nema tu neke raznolike ponude. Interesantno tko je pisao tekst. Al dobro, ljudi koji žive od ljeta do ljeta moraju zarađivati, kao što se grad mora širiti i graditi. Ne razumim ove što kukaju na Tommy. Kukalo se tako i prije, pa smo se navikli. Jedino sa čime sa slažem je da nam je gradonačelnik samovoljan i to više nema granica. Uskok bi ovdje imao pune ruke posla.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 9. cousin (Uredi)

  a j.. pa ako korcula misli zivit od turizma onda treba i bit mista di ljudi mogu doc jest i di ce bit posluzeni . nazalost nemoze sve bit kao sto je bilo prije , ljudi idu naprijed i ponuda se povecava a i broj turista . korculani bi da je sve ko prije a da gosti samo dolaze ,e pa toga nema i vise nece biti .Tko god se pokusa prosirit popratiga ga pljuvanje i gađenje protiv njega, zato ljudi i odlaze iz korcule . to da je gradonacelnik samovoljan i negleda puno u korist korcule nego vise u korist “okolnog sela” je istina i to ce se svatko slozit

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 10. Šifra (Uredi)

  Nanjušili su i drugi di je zlatna koka pa je počelo letit perje jer više nema monopola. Blago nama što nam je bračni par Kapor predsjednik svega i svačega. Trebalo bi im prepusti i misto gradonačelnika . Nota bene mogli bi uzet i koncesiju na Rotondu,tamo bi se predsjednica dobro snašla.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. wwwwww (Uredi)

   sifra zvucis mi koda se iza SIFRE skriva nas dragi vodja mir-KO duHović….aaa jesi to ti mirko????

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 11. badija (Uredi)

  Ni mi jasno sto se odma lovite Kapora ko da ste in vi dali solde da to sve stvore pa van ih sad ne vracaju,ja koliko vidin ovo je napisano isprid udruge obrtnika a ne privatno tako da ovo ni stav family Kapor nego je ovo stav svih obrtnika.A kako je i sam Silvano u komentaru napisa koliko ljudi ima kruh na racun tih menza iza grad zato se pokrijte po usima.Jer Korculani i neznaju nista drugo nego kojunavat i zabijat nos di in ni misto.Vajalo bi i stogo rabotat a ne samo drzat govore!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 12. silvano kapor (Uredi)

  Šifra kaže:
  Nanjušili su i drugi di je zlatna koka pa je počelo letit perje jer više nema monopola. Blago nama što nam je bračni par Kapor predsjednik svega i svačega. Trebalo bi im prepusti i misto gradonačelnika . Nota bene mogli bi uzet i koncesiju na Rotondu,tamo bi se predsjednica dobro snašla.

  Lipo je pisat i pljuvat po drugima i skrivat se iza kojekakvih šifri, a !!!
  A eto kako što vidiš ja se ne sramim i ne strašim napisat svoje ime i prezime i reć ono što mislim,jer kako što je jednom prigodom moj dobri prijatelj Ivan Andrijić reka u Gradskoj vjećnici, svi mi imamo doma zrcalo i ja se svako jutro u njega pogledam, i zadovoljan sam onim što vidim! Što se tiče ideje za misto gradonačelnika,nije ti ta luda, ali ću ipak malo razmislit, a ako se odlučim za to, nemoj mi prepuštat to misto jer nisam nauči da mi bilo ko što prepušta ili poklanja, već ću se sam provat izborit za njega. Tako je puno slađe a i ono zrcalo doma bi voli i dalje nesmetano gledat. Što se tiče koncesije na Rotondi, ja jesam seljak ali na žalost nemam zemlje za obrađivat, a žena mi je iz Grada i osim jedne male arule ni ona nema poljoprivrednih površina. Ako znaš ili čuješ da netko daje u najam obradivu zemlju, javi mi tako da onda i o tom tvom prijedlogu mogu malo promislit. Mene ni strah zasukat rukave i ćapat se posla, a tebe???
  I za kraj, što se tiče tvoje prve rečenice “zlatna koka i monopol” pa zar je tebi netko branio da i ti uzmeš to zlatno jaje? Digneš kredit, pokreneš svoj obrt, iznajmiš poslovni prostor, zakupiš javnu površinu , uložiš u opremu, najdeš radnike, osiguraš im plaću i egzistenciju tjekom cile godine,uredno podmirivaš sve obveze prema državi , gradu i ostalim koji živu od tog tvog zlatnog jaja. Možda je problem što se nisi sjeti kako bi ta kokoš snila to zlatno jaje, ili je sve ovo skupa malo preteško za tvoje možjane. Znam, lakše je gledat sa strane, skrivat se iza šifre i pljuvat po svakom tko ti se ne sviđa, biti zavistan i ljubomoran a ništa ne pokušat da takovo stanje prominiš, dok za razliku od tebe, ja sam pun razumjevanja za tebe i tebi sličnima,nisam ljubomoran, ni zavistan čak te ni ne žalim, jednostavno ne razmišljam o takvima kako što si ti. Svatko od nas je izabra svoj put, ali ne zaboravi da na tom putu samo za dobrim konjima se diže prašina. A ja sam dobar konj. Želim ti svako dobro i lipo te pozdravljam !

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 13. Afer (Uredi)

  Ovdje se ne žele razlikovati 2 problema:

  1. nered prilikom izdavanja prostora o čemu i je ovaj članak.
  2. polemika sa Kaporom.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 14. kukumica (Uredi)

  Gledaš, je li, moga konja,
  Gospodaru stari?
  Ne znaš je li konj il’ ptica
  Lastavica?
  Skidaj naočari –
  Ne možeš se nagledati,
  Već hajde pazari!
  Ti još pitaš za Putalja
  Da li valja!
  Nemaj brige!
  Da ne valja, ne bi bio
  On kod Cige,
  Ne možeš ga u carevoj
  Naći štali –
  Samo Ciga što ne ume
  Da ga hvali.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 15. Šifra (Uredi)

  Moram ti poručiti da, iako tebi ni žal mene, meni je žal tebe. Nije ti lako kad te konjanik tira u tri ure ujutro da se hvališ kako si dobar konj. Krijem se iza šifre jer me pomalo i strah (znam da razumiš).Bahato i smišno pismo, koje je napisala osoba koja ima priko 100 stolova i nagrdila je cili Zakerjan, malo me isprovociralo . Inače, i ja se ujutro gledam u zrcalo i ono što vidim nije loše :)u svakom pogledu. Stoj mi dobro!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. wwwwww (Uredi)

   ….šifra pa sto tebe boli k**** koliko on ima stolova?????? jeli ih ukra????? jeli uredan platisa????? jeli omogucava rad ljudima ????? uredno i posteno ih placa za svoj rad!!!!!!!
   a to sto je on nagrdi (po tvome misljenju) cili zakrjan opet je kriv oni ocito tvoj gradonacelnik(*****)MIRKO DUHOVIĆ koji mu je to dozvoli i zato pretanite **** po ljudima koji radu i zaradjuju.i dobro ti je napisa sto nisi ima muda i pokrenu ti neki biznis , ocito ti godi nerad i nered jer se moze izvlacit korist iz toga

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 16. AMMY (Uredi)

  E moji Korčulani! Nikad vi naprijed, dok drugi gledaju prema naprijed vi se samo vraćate unazad.
  Ugledajte se samo na svoje prve susjede s Hvara i Dubrovnika a dalje da se i ne priča.
  Plaže su vam neuređene,ulaz u grad katastrofa, u info-turističkim biroima vam sjede ljudi koji neznaju ni šta su to Stupe a kamoli kako do njih doć, noćni život ni neznate šta je a nit vas zanima ubiti cjelokupna ponuda veliko ništa, nula.
  Probudite se!!!!!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 17. gojko (Uredi)

  Zašto se međusobno blatite,ovaj grad mora ići naprijed,a ne nazad,moraju se mjenjati mentalni sklopvi u glavi,a kad to shvatite biti će prekasno.Moje geslo je Svatko mora živjeti i zarađivati za svoju obitelj,a i ovako nema se više gdje zaposliti u ovome gradu,grad propada.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 18. becilo (Uredi)

  Čudan je ovo Grad.Odnosno, čudni su ljudi koji u njemu žive.Nevjerovatna je činjenica koliko je zavist jača od zdravoga razuma, bilo kakvog morala i svega onog pozitivnog što se obično naziva ljudskošću.Pratim ovu polemiku, komentare i iznošenje mišljenja, i ne mogu vjerovat da smo ovako …jadni, zavidni, ignorantni.
  Ukratko…obitelj Kapor već petnaestak godina, uz manja odstupanja, zapošljava stotinjak ljudi.U ovom opustošenom i opljačkanom Gradu, njih su dvoje našli načina, znanja, snage i volje da omoguće mnogim svojim radnicima da pošteno i časno zarade svoju plaću i time prehrane svoje obitelji.To je bitno.
  Bitno je i to da sve svoje obaveze, kako prema radnicima ,tako i prema svim mogućim i nemogućim institucijama i parainstitucijama ove države uredno ispunjavaju.Dapače.
  I bilo bi umjesno, i na korist građana Korčule, umjesto zavidnog prebrojavanja njihovih stolova i zarade, da ovaj Grad nađe još toliko stolova koliko ih imaju i dade im ih na upravljanje…(npr. HTP ima puno stolova koji već desetljećima donose samo minuse), jer ljudi, očito, znaju radit.I za njihov uspjeh nije zaslužna niti jedna politička stranka, niti pojedinac, već oni sami.Isto tako, bilo bi umjesno da ljudi održe seminar svim ugostiteljima na otoku i objasne im i nauče ih kako se pravilno radi i razvija,a na korist samih ugostitelja, njihovih zaposlenika, uže i šire društvene zajednice..Ljudi bi radili, gradska i državna blagajna bi se punila.
  Doduše, treba priznat, među njihovim zaposlenicima nema puno direktora i ravnatelja..npr.Lučke uprave, Športskih objekata, Aci marine,Hobera,Vodovoda,Porezne uprave, Muzeja… ali ima konobara i kuhara koji poštenim radom zarađuju za život, i za njihovo zapošljavanje nisu potrebne političke potpore, niti bilo kakve preporuke i veze.Zapošljavaju svakoga ko hoće pošteno radit.
  Nadalje ,ne druže se sa gradonačelnikom po bilim dvorima, ne provode s njim ljetna popodneva,ne zahvaljuju mu javno ni tajno za otvaranje lokala,ne spajaju lokale na priključke javne rasvjete, ne otvaraju šankove na kanalizacijskim kolektorima, građani ne zovu svakodnevno (naravno, bezuspješno) policiju radi buke iz njihovih lokala, raznorazne inspekcije im ne zatvaraju kioske bez urednih papira,ne otvaraju lokale u drugim lokalima, ne kontroliraju gradske vlasti, ne toče alkohol maloljetnicima,ne otvaraju fast-food sa kompletnom restoranskom ponudom,nisu iznad zakona …dapače,poštuju zakone ovoga grada(koji se, doduše, mijenjaju prema potrebama nekolicine privilegiranih), kao i ove države.Vjerovatno su im sve to minusi?
  Grad?Gradonačelnik?Građani?
  O Tommyju pročitajte što Tino piše već par godina.Kao, uostalom, i o Liburni..Športskim objektima..malverzacijama sa zemljištem..političkoj korupciji..pa će bit sasvim jasno što je Grad dobio, a što je izgubio.
  …O gradonačelniku..odličan čovjek.. i uz to vjernik,prisutan u svakoj procesiji…ali nije baš otporan na pritiske..ni po takujinu ni po erogenim zonama..a i okružio se ljigavcima gorima od sebe kojima se na raznovrsne načine zahvaljuje za njihovo političko djelovanje ili nedjelovanje, koji su u stanju i katedralu (a ne vizuru Korčule..) prodat za sto eura provizije ili za dva gemišta, svejedno, ili za jedno dobro….ne smijem se nepristojno izražavat,ali opet je u vezi sa erogenim zonama.
  Na primjer, g. Filippi,ne-zavisni gradski vijećnik, na čuvenoj šetnici već neko vrijeme otvara lokal-za koji još uvijek nema uredne papire, nema čak ni registriran obrt,nije ni podnio zahtjev za korištenje javne površine do propisanog roka 1.2.2012.-a već nekoliko tjedana njegovi stolovi jesu raspoređeni po nekih sedamdesetak kvadrata čuvene šetnice.Ima takvih primjera, i puno gorih, i previše.
  I svakako, mislim da gradonačelnik ne želi upropastit Grad.Upropašteni Grad je samo nužna nuzpojava rada i djelovanja gradonačelnika u korist onih koji ga najviše plaćaju.A to svakako nisu građani ovoga Grada.
  Građani?Dozvolili smo uništavanje Inkobroda, Gradine,Mediteranske, Hotelskoga,prodali su nas razni gradonačelnici, dogradonačelnici,dožupani, seljaci i čemprisi,zavisni i nezavisni, sve ispod cijene, pitajte razne obrvane,kerume…uništili su perspektivu i nama i našoj dici, sve po stranačkim kvotama… koji je to zločinački pothvat..a nismo pružili baš neki otpor.Najbolje se ne zamirat..
  I onda se nađe jedna Ivona i jedan Silvano..počnu ljudi od ničega,ulože se čitavi u posal, sve lipo posložu, zaposle sto ljudi koji nisu mogli nać posal ni u Inkobrodu,ni u Gradini, ni u Mediteranskoj, ni u državnim i gradskim službama koje, uz gradske ugostitelje, jedine, kao rade… i onda treba pljuvat po njima?Pribrojavat im stolove?Zaradu?
  Ljudima treba dat nagradu Grada Korčule.I ako im ovaj Grad već ne daje nikakav poticaj,ako već ne surađuje sa njima na opću dobrobit, bar im ne treba smetat.Treba ih pustit da rade kao i dosad. Pokazali su da znaju i mogu.Djelima, a ne riječima.Za još koju godinu zapošljavat će dvista ljudi.
  A sprega kvazi-političara i privilegiranih pojedinaca će i dalje postojat, sve dok zakoni ove države ne počnu zaista vrijedit za sve građane.I dok se na nivou Grada Korčule ne nađe snaga koja će ih zaista htjeti i moći provoditi.To trenutno vladajuća garnitura niti hoće niti može, jer su i sami previše šporki, i drže jedni druge u stalnom strahu.Oni se međusobno najbolje poznaju.
  I da se vratimo na početak priče..pokušajmo malo bit ljudi, a ne stoka sitnog zuba koja pljuje po svemu što ne razumije, koja se boji svega i svačega, kojoj zavist upravlja srcima i mozgovima, koja slabije od sebe gazi, a jačih, pametnijih, poštenijih i vrijednijih se boji ,umjesto da od takvih uči.
  Nije to lak zadatak.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. zdenka andrijić (Uredi)

   Nisam se htjela uključivati u ovu raspravu jer je svo troje moje djece samo stvaralo svoja radna mjesta, i ne samo svoja, nego i za druge ljude. I sama sam više od polovice svog radnog staža stekla u vlastitom poduzeću, izbjegavajući svaku ovisnost. Ali, ne mogu ostati po strani na izvrstan komentar becila (prvi put vidim ovaj nick). Sve je nažalost, baš tako: ljudska je zavist jedna od najnižih emocija, najprljavijih a ujedno i najštetnijih upravo onom tko zavidi. Jer, zavideći drugom šalje poruku samom sebi koliko je nesposoban!
   Becilo, još jednom bravo!

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 19. nole (Uredi)

  Zapošljavaju 3 mjeseca sezonce i to bi bilo to. Dođu ona djeca iz Slavonije trbuhom za kruhom. Uslovi u kojima rade su loši, smještaj im je ajooj. Kad prođe sezona, adijooo. Spiza koju servira je loše kvalitete, jednolična i nezdrava. Pizze su mu tako tako, ako brzo pojedeš još i može, nakon po ure zaboravi, kolači nikakvi, veštački i preslatki. Uđi mu u kužinu u Konjića, svatit ćeš. Ali, kakvo vrijeme takvi i velikani. Stoj mi dobro.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 20. silvano kapor (Uredi)

  Vezano na komentar od “veštačkog” nole:

  Ako je tvoj komentar na mistu, onda bi smo tribali ostat bez posla, zatvorit sve butige jer niko pametan u nas ne bi smi mi hti rabotat a nedaj Bože sest i štogod pojist. Ali, to su ipak samo tvoje želje,i osoba u čije ime kometiraš (ili komentarišeš) koje se na tvoju žalost neće ispunit. A znaš kako to znam? Jednostavno,jer kao i naručitelj tvog naručenog i plaćenog komentara,i ti, kao i on zavidno ste i ljubomorno g…. od čovika.

  I što ti reć za kraj?, možda da kupiš jednog “veštačkog” pa se malo zaigraš . (oprosti, vjerovatno nisi shvati, nisam misli na oni moj kolač iz tvoje priče)

  Inače ja sam sa tobom i tvojom braćom raskrsti još 91. ( ali kako što vidiš opet mi vrag neda mira), .Treba bih učit iz one stare narodne: što više mišaš više smrdi. Al nikako mi ne gre od ruke, a ruku na srce, ni mi ni žal.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 21. Lazar (Uredi)

  Zar je predsjednicu sekcije ugostitelja – “ženu koja posjeduje” 9 objekata u našem malom gradu, (polovinu u spomenutoj šetnici), toliko razljutilo 5 stolova jedne, također Korčulanske poduzetnice??? Zbog straha od konkurencije? Zbog eventualnog gubitka kontrole nad Zakrjanom? Ili zbog puke taštine? Zar je slučajnost da se spomenuta predsjednica u ime predsjedništva obrtnika Korčule javno očitovala o problemima grada Korčule i gradonačelnika , kada je spornih 5 stolova postavljeno u neposrednoj blizini terase njenog restorana?! Gospođo predsjednice, zašto od niza negativnih komentara na vašu temu, osobno ne obranite svoja razmišljana koja ste na početku iznjeli, već ste na tu funkciju postavili supruga?

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.