Župan: ‘Nećemo trajektno pristanište, hoćemo Pelješki most!’

Sjednica Županijske skupštine započela je uvrštenjem dviju točaka dnevnog reda koje su prihvaćene od vijećnika – davanje suglasnosti Općoj bolnici Dubrovnik za početak investicije na uređenju Odjela za palijativnu skrb i produženo liječenje na IV. katu objekta D u vrijednosti od oko 9 milijuna kuna, te suglasnost za nabavu digitalne radiografije s dijaskopijom u vrijednosti od milijun i 400.000 kuna.

Klub vijećnika SDP-a zatražio je raspuštanje školskog odbora OŠ ‘Vladimira Nazora’ u Pločama jer je, kako tvrdi ravnateljica, nezakonito imenovan. Vijećnik Petar Jelčić oglasio se već uvriježenim prozivanjem HDZ-a, dok je vijećnika Luku Vidaka zanimalo koliko je novaca uloženo u obnovu cesta te plaća li INA koncesiju za svoje benzinske stanice. Mato Franković pitao je je li rješenje planiranog trajektnog pristaništa u podnožju stupova budućeg Pelješkog mosta u skladu sa zaštitom okoliša, pa je župan Nikola Dobroslavić odgovorio da još ne znaju hoće li dati suglasnost na takvo rješenje.

– Apsolutno je neprihvatljivo da Županija nije uključena u rasprave o prometnoj izoliranosti. Stavovi Županije su jasni što se tiče Pelješkog mosta – to je, uz autocestu na hrvatskom teritoriju – jedino pravo rješenje za najjužniju hrvatsku županiju – rekao je Dobroslavić. Franković je pitao i kako će se novi zakon odraziti na uzgajivače školjaka u Malostonskom zaljevu jer je novim Zakonom o zaštiti prirode zabranjena svaka gospodarska aktivnost u Malom moru, što je župan također ocijenio neprihvatljivim. Nezavisni vijećnik Hrvoje Pešel pitao je župana drži li da je radi prometne izoliranosti došlo vrijeme za stvaranje slobodne ekonomske zone, a zamolio je vijećnike da podrže ideju posthumnog davanja domovnice preminulom hrvatskom branitelju porijeklom Nizozemcu, Ianu Hopkinsu.

Nizala su se vijećnička pitanja, o vodoopskrbi županije, turističkoj ambulanti, najavi gradonačelnika gradnje tvornice za otpad na Grabovici na koju ne reagiraju ni struka ni ekološke udruge… Župan Dobroslavić rekao je da se na Grabovicu otpad može odlagati još 2 godine, ali to nije zamjena za cjelovito rješenje gospodarenjem otpadom.

– Ministarstvo je bez ikakvog argumenta zaustavilo projekt Centra za gospodarenje otpadom i ne želimo odgovornost za neka druga rješenja – istaknuo je župan. Na pitanje o vodoopskrbnom planu za županiju, nije nužan da se određena rješenja već sada ne bi primijenjivala, dodao je.

Izmješta se golf igralište s Lisačkih Rudina na Tri sestrice, traži se investitor, a u vezi Kupara, odgovorio je župan na pitanje Miha Baće o investicijama u županiju, očekuje se raspisivanje natječaja za kupnju tog nekadašnjeg vojnog odmarališta. Na Prevlaci postoji problem s vlasništvom zemljišta, potencijal postoji, ali ima određenih prepreka, naglasio je župan. Obnova hotela Orlando u Župi još stoji, iako postoje uvjeravanja od strane vlasnika da je spreman ući u investiciju. Za hotel Belvedere je navodno također na pomolu rješenje, rekao je župan, ali je to na privatnim vlasnicima.

Osnovna škola Cavtat nema osnovne uvjete za rad jer se nalazi u montažnom objektu, jedno je rješenje da se na postojećoj lokaciji napravi fiksna građevina, ili se premjesti izgradnja nove na drugu lokaciju. Odlučeno je da se gradi fiksna zgrada na postojećoj lokaciji, istaknuo je župan.

Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna Dubrovačko-neretvanske županije u 2011. prihvaćen je, što nije ni čudo kada je ostvaren višak od oko 6 milijuna kuna.

D.Marjanović – Dubrovački vjesnik

Pošalji dalje:

2 komentara “Župan: ‘Nećemo trajektno pristanište, hoćemo Pelješki most!’

 1. Afer (Uredi)

  Obalna strana:

  Dva polovna trajekta sa landsline od 850 metara = ukupno 20.000.000 €
  80 metara operativne obale (širina) za 2 trajekta @ 1,5M€ metar = 120.000.000 €
  Lukobran i privezni mul (120m) trajekta @ 1M€metar = 120.000.000 €

  Cijena jedne strane (bez radova na Pelješcu) bez ceste i parkinga= 260.000.000 €

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. pero ložač (Uredi)

  Ne znam samo ko će im dat te solde. Jedino ako povuku štogod solada iz EU fondova.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.