Tko nam više može pomoć? (2)

Ministar pomorstva, prometa i veza Siniša Hajdaš Dončić i više je nego ozbiljan u naumu da dva dijela Hrvatskoga kopna umjesto mostom poveže trajektom. Hajdaš Dončić novinarima se danas pohvalio kako će prve automobile i kamione trajekti ukrcati već prvog dana mjeseca srpnja. Ministar je kazao kako je glavni razlog uvođenja trajektne linije zahtjev Europske unije za nadzor prometa.

Trajekti će slijediti projektiranu trasu Pelješkog mosta s lučicama na obje obale. Hadjaš Dončić je izračunao kako će oni skratiti put do Dubrovnika za dva sata. S jednog dijela kopna na drugi plovidba će trajati od sedam do deset minuta. Ljeti će ploviti dva trajekta, a zimi će, kako je ocijenio resorni ministar biti dovoljan samo jedan.

Trajektnim pristaništima upravljat će Luka Ploče, koja je dobila u zadatak izraditi maritimnu i prometnu studiju za ovu trajektnu liniju. U Jadroliniji procjenjuju kako će prijevoz automobila u ljetnim mjesecima stajati 80, a tijekom zime 60 kuna, teretnim vozilima cijena će se određivati po dužini.

– Ministarstvo će tarifnom politikom vidjeti može li utjecati na optimizaciju cijena.- istaknuo je Hajdaš Dončić. – naglasivši kako Hrvatska nije odustala od koridora kroz Neum.

– Kratkoročno i srednjoročno gledano jedino rješenje je izgradnja neumskog koridora. No, iako s BiH strane postoji volja za postizanjem dogovora postoji volja za dogovor oko spornih pitanja, koridor ne može biti dovršen do sredine 2013. godine. Hrvatske ceste, u međuvremenu, pripremaju projekt prometnog rješenja koje bi kroz dva tjedna trebala odobriti Europska komisija. – pojasnio je Hajdaš Dončić.

Pošalji dalje:

Jedan komentar za “Tko nam više može pomoć? (2)

Komentari su zatvoreni.