Umjesto otvaranja, Tommyju željezni lanac

Svi mediji su se ovih dana okrenuli prema gradu Korčuli. Ne radi kulturno-povijesnih vrijednosti, nego bojazni uništavanja skladnog odnosa između staroga grada i njegove neposredne okoline, zbog izgradnje trgovačkog centra s parkiralištem na predjelu Potok, koji nije u središtu grada, jer bi spomenuta građevina u vlasništvu Trgovačkog lanca Tommy iz Splita svojim cementnim obrisima ugrozila vrijednost stare srednjovjekovne kamene ljepotice Korčule, čija stara jezgra spada u red najznačajnijih i najbolje očuvanih urbanističkih cjelina koje pozna jadranska graditeljska baština.

U jednom se tekstu poštovanih kolega postavlja pitanje ‘Što bi rekao Marko Polo?’ Kao da oni ne znaju da je ime Marka Pola u potpunosti „potjerano“ iz Korčule. I da je Marko Polo živ, prvo bi se pobrinuo urediti svoju kuću koja je u ruševnom stanju, nego li se baviti Potokom koji se iz staroga grada i ne vidi. Marko Polo se sigurno nije nikada popeo do Potoka, jer ni danas u vrijeme mnogih pomagala pješaku nije lako doći do te nesretne lokacije koja na povećoj uzbrdici nikada nije imala vizualno estetski, a kamoli funkcionalni sadržaj.

Da bi se Potok spasio od neiskorištenosti, nakon puno godina dogovora između trgovačke tvrtke Kerum iz Splita i Grada Korčule (vlasnika Potoka) 2010.godine je došlo do ugovora za gradnju parkirališta s poslovnim centrom na zemljištu pod građevinom od 2.890,36 četvornih metara površine. Uz tadašnju prezentaciju gradnje je gradonačelnik Korčule Mirko Duhović kazao da su se u projektu poštovali zadani parametri kao što su namjena, oblik, veličina, udaljenost od prometnica, odnosno projekt detaljnog urbanističkog plana uređenja. Visina objekta je podrum; prizemlje plus dva kata. U podrumu, prizemlju i međukatu smješten je parkirališni prostor za 212 osobnih automobila, sa parkirališnim prostorom na krovnoj plohi za 88 parkirališnih mjesta, sveukupno 300…

Na prvom katu su manji poslovni prostori(25) i disko klub, dok drugi kat pripada prodajnom centru sa skladištem, kafe barom i restoranom. Predviđeni broj zaposlenog osoblja u poslovnim prostorima iznosi 43 osobe. I nakon sređivanja potrebne dokumentacije Kerum odustaje od gradnje, i sve prepušta Trgovačkom lancu TOMMY iz Splita, koji su kao novi financijeri i budući vlasnik poslovnih objekata, 2010.godine sklopio ugovor o gradnji s Gradskom upravom Korčule, koja je započela u mjesecu studenom prošle 2011.godine, i prema tadašnjem planu izgradnje središnjega gradskog parkirališta i trgovačkog centra u Potoku je trebalo biti završeno do početka lipnja ove godine.

Umjesto otvaranja objekta, prije nekoliko dana, građevinari su napustili Korčulu,i trgovački lanac prepustili čeličnom lancu na kojemu još stoji velika tabla sa svim podacima o izgradnji.

Iznenađeni građani traže odgovore od svih gradskih institucija, nažalost nitko ne izdaje službeno priopćenje, kao ni web portal Grada Korčule, na kojemu se svakodnevno objavljuju novosti iz ureda gradonačelnika, koji je na početku izgradnje rekao za Dubrovački vjesnik kako je to jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u posljednjih 30 godina.

Višednevni medijski pritisci omogućili su od gradonačelnika Korčule barem nekoliko dodatnih podataka, kako je dubrovački Zeleni forum započeo prijetnjom zaustavljanja izgradnje, nadovezali se znani i neznani „forumi“ uz tvrdnju kako spomenuta nakaradna građevina ne štiti skladan odnos gradske jezgre prema okolini, zbog čega su radovi i obustavljeni.

Gradonačelnik Korčule Mirko Duhović (po struci dipl.ing. građevine) sigurno poznaje način izgradnje, što potvrđuje i podatkom kako se trgovački lanac gradi uz sve potrebite dozvole u skladu s prostornom dokumentacijom uz kontrolu Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, i sve su dozvole dobivene prema izmjeni i dopuni provedbenog urbanističkog plana Korčule 2000. godine.

Građanima Korčule je prije početka gradnje (i još jednom u tijeku) bila pružena mogućnost da upoznaju sve karakteristike projekta izgradnje uz predavanja u Domu kulture i Gradskoj vijećnici, kada i nije bilo ozbiljnijih primjedbi, osim oporbenih stranki i većine građana kako je veliki vrijedni teren dat uz nisku cijenu budućem vlasniku. Gradonačelnikov odgovor glasi kako parkirališno-poslovni objekt vrijedan 40 milijuna kuna ima cca 12.000 m2, od čega 6770 m2 otpada na parkirališne površine, što znači da 53 posto površine objekta čini prometnu funkciju, čime će se na jednom mjestu riješiti parkiralište za 400 vozila i mogućnost opskrbe građana Korčule, ali i kompletno rješenje dosadašnjih prometnih problema, i naplata parkirališnih prostora ide u korist Grada.

Nikola Perić – Dubrovački vjesnik

Pošalji dalje:

7 komentara “Umjesto otvaranja, Tommyju željezni lanac

 1. kukumica (Uredi)

  Ovo je najgori moguci scenario i nesto ovdje sve skupa nije kako valja!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. 2+2=5 (Uredi)

  Visina objekta je podrum; prizemlje plus dva kata. U podrumu, prizemlju i međukatu smješten je parkirališni prostor za 212 osobnih automobila, sa parkirališnim prostorom na krovnoj plohi za 88 parkirališnih mjesta, sveukupno 300…
  Gradonačelnikov odgovor glasi kako parkirališno-poslovni objekt vrijedan 40 milijuna kuna ima cca 12.000 m2, od čega 6770 m2 otpada na parkirališne površine, što znači da 53 posto površine objekta čini prometnu funkciju, čime će se na jednom mjestu riješiti parkiralište za 400 vozila i mogućnost opskrbe građana Korčule, ali i kompletno rješenje dosadašnjih prometnih problema, i naplata parkirališnih prostora ide u korist Grada.
  LUD,ZBUNJEN,(NE)NORMALAN?????????????

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. pero ložač (Uredi)

  E sad će bit skroz manje ruglo ovako nedovršen. Biće ga milina gledat kako propada, ka i Ferijalni nekad.

  Bravo

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. maslačak (Uredi)

  nisu stali radovi,tko god je danas proša kraj zgrade vidi je da se radi,možda ne u punom jeku , al bome nije ni da je lanac na bravi,tako da novinari opet neosnovano lupaju naslove dok očito narod to puši!
  zaboravljate da je tu privatni novac uložen,i taj sigurno neće dozvolit da zgrada ne bude dovršena,prema tome uvatite se drugih puno većih problema ovog grada…

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 5. kongul (Uredi)

  sad ce do velike cunke s vrha ovo vidi i potrosit malo solada,ionako ih ima vele

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 6. gojko (Uredi)

  Jesu li pojedini novinarćići napisali kako ići dalje,kako poboljšati turističku sezonu da dulje traje,zar ne vide gdje će njihova djeca ili unučad raditi,nigdje,pa moji sugrađani to su teme o kojima treba pisati i razmišljati.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.