Što bi na ovo rekao Marko Polo?

Vizura grada Korčule kakvu znamo nepovratno nestaje. Na brežuljku pored starog grada stoji hotel. I to kakav! Situacija je posebno nezgodna s obzirom da Korčula kandidira za listu Unescove svjetske kulturne baštine. Još gore, hotel se zove “Marko Polo”, iako je rodna kuća čuvenog putnika na drugoj lokaciji!

Građevina se nalazi tik uz zaštićenu staru gradsku jezgru. I kad se činilo da će Korčula ostati jedno od rijetkih obalnih mjesta koje je elegantno prošlo tranziciju, stigao je demant u vidu golemog hotela koji je drastično izmijenio pogled na ovaj grad.

Tko je izdao dozvolu za ovu devastaciju? Ima li projekt pisano odobrenje Marka Pola?

Unatoč tome što su mnogi Korčulani zgroženi preizgrađenošću projekta i njegovom potpunom dominacijom nad krajobrazom, gradonačelnik Duhović pun je hvale za hotel.

“Činjenica da je sve je po zakonu. Sa ovim objektom Korčula je de facto riješila sve probleme. Boje su usklađene sa zahtjevima konzervatora. Hotel de facto ima sobe.”

No je li urbanistički plan Korčule previdio ovakvu devastaciju, nadležne konzervatorske i ine službe će morati obrazložiti.

Projekt je nesumnjivo iznimno ambiciozan, baš onako u vizionarskom duhu. Kada turisti odu, dobro je znati da će u hotelu imati na raspolaganju fitness centar, no ostaje pitanje komercijalne isplativosti van sezone.

Povjesničar umjetnosti i urbanist Antonio Bešlić, bio je u šoku kad smo mu pokazali što se i kako se nagradilo.

– Pa ovo je strašno! Ne mogu vjerovati. Zaista je nevjerojatno da hotel, u blizini zaštićene gradske jezgre stoji neprimjećen već nekoliko desetljeća. Hotel je čak neprimjetno renoviran 2007. godine. – prva je reakcija Bešlića koji je obećao da će istražiti sve okolnosti.

I Franko Dobrilović iz Društva povijesnika navodi kako je riječ o šaci u oko.

– To je pogreška. Ne možeš vidjeti grad od tako velike građevine, ona konkurira samom gradu. No, naše društvo nije do sada nitko kontaktirao, mi bismo već i ranije reagirali, a s fotografija mi izgleda kao da je građevina zaista tamo.

Kako stanovnici Korčule gledaju na betonsko čudovište koje im nagrđuje grad, najbolje govori i grupa na Facebooku pod nazivom “Korčula, grad pod neprivatiziranim HTP-om!.”

Pogled na Korčulu očito više nikad neće biti isti, a kako pišu portali pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu nije htjeo komentirati ovaj slučaj niti je nadležan za turizam južnije od budućih granica EU (odnosno za područja na koja se putuje sa nekoliko trajektnih linija s presjedanjem).

Tekst: T. A.
Foto: E. P.

(Važno: članak je parodija na novinske tekstove (i novinare!) o gradnji Tommy-a koji su podigli prašinu na nacionalnoj razini temeljem nekoliko tendenciozno snimljenih fotografija a bez ozbiljnog pristupa stvarnoj eventualnoj problematici.
Izjave u tekstu su izmišljene, kao i imena Antonio Bešlić i Franko Dobrilović .
)
Pošalji dalje:

7 komentara “Što bi na ovo rekao Marko Polo?

 1. Miriam (Uredi)

  Edita, njemacki pjesnik Heinrich Heine jednom je rekao da Nijemci razumiju satiru samo kad je napisana kurzivom. Ocito su i Dalmatinci u medjuvremenu upali u tu kategoriju, zato si smatrala da za svaki slucaj treba objasniti da se radi o satiri 🙂 Ali satira je u svakom slucaju duhovita

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. ajmeee (Uredi)

  Parodija je prva liga, i fala na naznaci da jest. Ja san se prvo bi poče smjat ka san pročita “koje ode lud”, pa san se malo zabrinu “oli su svi poludili??”. Jer kod nas je sve moguće. Al fala bogu onda san se siti pročita i mala crvena slova, uff :).
  Al što se tiče tommy-a, ono je…loše. Ja se još nadam da će fasada spasit stvar. Svi se to nadamo, još od prvog dana. Ne triba bit arhitekt da se vidi da ono nije skicirano tako da ne kvari vizuru, nit da bude u službi okoliša. Ono je nacrtano da bude jednostavno i što jeftinije za izgradit, čist cost-benefit sa min troškovima. Ko reće da ni tako, taj je ili slip ili gadno laže. Svo smo znali da će tommy čini gad, i da će se dignut bure oko njega i to prid kraj (po našem običaju), ali smo i svi prešutno prihvatili ovo nužno zlo…jer triba nam taj parking.
  Radnih mista nema za 40-tak ljudi, neće bit ni za 15-tak. To što ima poslovnih prostora, ne znači da će se odjednom otvorit 10-tak novih firmi u gradu. To je bila muljaža u startu, al …parking.
  Ja se nadam da čemo ovo moć dobro sad iskoristit. Jer ako maknemo te aute iz grada, koji liti gadno sve blokaju, onda nam bogami ne triba ni toliko asfalta. Onda moremo poče mislit i da vratimo pravi sjaj starom gradu. Svi govore o kozervatorskim zločinima, a onaj najveći niko ne spominje. Bolesno je da nam je šetnica u starom gradu asfalrirana, to je pravi konzervatorski zločin. I da je ku štandova ona razvaljena betonizacija. Imamo kamena na bacanje, pa stavimo ga di triba. I stari grad i biline, to bi tribalo spojit u jednu kamenu cjelinu sa kamenim stradama, pa ne bi bilo natezanja oko UNESCA. Samo da se razumimo, to je sve šminka, to nam neće prominit način života zimi, ali liti…. ta šminka, ta estetika, i ugođaj koji se stvara od kamenih zidina i štrada, to vuče goste. Evo najbolji vam je primjer starog grada na hvaru.
  Još kad budemo imat mir bez hrpe tu-tu, bi-bi..mali raj. Onda bi možda mogli se i usudit sanjat da napokon digo dobijemo pravu rivu ko SVAKO dalmatinsko misto, a ne da nam je umisto nje autocesta.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. edita (Uredi)

  miriam, nisan ja napisala text nego tino. ja san slikala sliku.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. Smrkinić (Uredi)

  Ajde ekipa svaka čast na ideji, uvik nam neko hoće krojit gaće,
  ma s kojim pravom.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 5. miriam (Uredi)

  ups, moja greska. Duhoviti su i tekst i fotografije, cestitam i jednom i drugom autoru

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 6. gojko (Uredi)

  Cirkus ide dalje,koji UNESCO kad grad nije skupio komplektnu dokumentaciju za pristup u UNESCO,a koje bi samo izmjene bile u Starom Gradu po pravilima UNESCA.Drugo naši vječnici nisu u stanju da riješe problem prometa u gradu,ako donesu neku odluku ona se ne provodi u prometu u gradu,moraš preskakati automobile da dođeš do Plokate,nedaj Bože da netko ne pogine radi nečijeg nemara i nerada,i o čemu više treba pisati i govoriti “Stanje što gore to bolje “.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 7. gojko (Uredi)

  I što sad kad je sva dokumentacija za Tomija u redu.Nekima ne odgovara ali meni da jer će se zaposliti mladići i djevojke,i onako je to jedana od boljih vijesti u gradu.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.