100 dana vlasti

Od lokalnih izbora odbrojeno je nešto više od 100 dana, uobičajeni period kao neka „pošteda“ svakoj novoj vlasti. U korčulanskom slučaju to baš i nije „nova vlast“ jer se radi o istom gradonačelniku koji je ušao u devetu godinu obnašanja te dužnosti.

Ima li smisla, kad je Korčula u pitanju, uopće se baviti time?

Osim što već 100 dana gradonačelnik ima samo jednog zamjenika (umjesto prijašnja dva), i osim što nema Poglavarstvo već je sam samcat izvršna vlast, sve ostalo isto je kao i protekli mandat-dva (valjda bi mu sada trebalo biti čak i lakše bez stalnog bavljenja koalicijskim partnerima i stabilnosti koalicije).

Ostala mu je ista gradska uprava, iste gradske ustanove i ista javna trgovačka društva sa istim ravnateljima i zaposlenicima. Sve onako kako je pomno i pažljivo slagano u 8 godina vođenja Grada.

Ono što donekle kvari idiličnu sliku nestabilnost je Gradskog vijeća, koje je ,iako uspješno konstituirano u aranžmanu SDP-a (5 vijećnika), HNS-a (1 vijećnik)  i Korčulanske lige (2 vijećnika), već 6 sjednica pokazalo svoju nepredviljivost i sklonost prema argumentima a ne ideologijama i pritiscima.

Fiksnu, stabilnu i političkom stegom betoniranu većinu u Gradskom vijeću Grada Korčule danas nema nitko. Hoće li isto izroditi napretkom ili političkom krizom pa i novim izborima, ovisi ponajviše o samom gradonačelniku i njegovoj spremnosti na promjene.

Nastojanja i aktivnosti vladajuće koalicije SDP-a i HNS-a u proteklih 100 dana, na žalost nisu išla u tom smjeru već su veliki napori uloženi u pokušaje da se ovlasti Gradskog vijeća kao kontrolnog mehanizma prema gradskim ustanovama potpuno ukinu te prenesu na gradonačelnika (tu se radi o Centru za kulturu, Gradskoj knjižnici, Gradskom muzeju, Dječjem vrtiću i Športskim objektima Korčula).

Gradsko vijeće je trebalo razvlastiti Gradsko vijeće upravo zbog gore spomenute „nestabilnosti“ koja bi u budućnosti mogla štošta ugroziti…

Važno je napomenuti kako ovlasti nad KTD „Hober“, firmi koja godišnje „troši“ oko 6.000.000 Kn i koja je „operativna kičma“ našeg Grada jedino ima gradonačelnik. On sam je skupština tog društva (?!?), on samostalno imenuje ravnatelja i nadzorni odbor a oni mu polažu izvješća i račune.

Bolje bi bilo da je proteklo vrijeme utrošeno na pripremu terena za veće rezove ili reforme. Kao primjer navodim novi Zakon o Turističkim zajednicama usvojen u Saboru krajem 2008. prema kojem do 1. listopada 2009. sve Turističke zajednice u Hrvatskoj treba uskladiti sa novim Zakonom koji znatno poboljšava ustroj i funkcioniranje. Treba li napomenuti da je ostalo 18 dana a da nije ništa napravljeno na tom planu? Zar turističkim sredinama institucije poput Turističke zajednice nisu barem malo prioritetnije pitanje?

Što dalje? Odlučit će pobjednici izbora. Valjda se neće baviti isključivo sljedećom „66. godišnjicom oslobođenja“.

Ali, vraćam se na pitanje s početka teksta: „Ima li smisla uopće se baviti time?“ Naravno da ima.

Dajmo gradonačelniku novih 100 dana (ima osvojenih 1460 na izborima) s nadom kako ćemo krajem godine pisati i čitati pozitivnije komentare.

Tino Andrijić

Pošalji dalje:

13 komentara “100 dana vlasti

 1. nick (Uredi)

  Mislim da prvi Vi g. Andrijić niste pokazali spremnost konstruktivnog rada u Gradskom vijeću. Jedan vrlo dobro pripremljen dokument o ustroju gradske uprave na koji nitko u vijeću nije imao ozbiljne primjedbe, niste podržali, a time ste sami spriječili reorganizaciju uprave koju u vašem tekstu kritizirate.
  Slažem se da je potrebna kontrola javnih ustanova Grada Korčule, ali isto tako se nadam da se vi u okviru tijela vaše stranke zalažete da se na isti način biraju ljudi u upravna vijeća i nadzorne odbore u županijskim i državnim javnim ustanovama, odnosno da te ljude bira Sabor, a ne Hrvatska vlada i Županijska skupština, a ne Župan i u tome vas svesrdno podržavam, te očekujem jedan članak o toj temi na ikorcula.net-u.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. webmaster (Uredi)

   Nije moguće biti konstruktivan u trenutku kada se suprostavljate težnji za razvlašćivanjem Gradskog vijeća u odnosu na kontrolu javnih ustanova.

   Zanimljivo da takve ovlasti Gradskog vijeća nisu bile sporne skoro 20 godina.

   To je tim teže, što je isto pokušano amandmanima na Statut Grada u čak dva navrata i na vrlo perfidan način (4. i 6. sjednica).

   Ali argumentirati nastojanje da se ukine kontrola javnih ustanova Grada Korčule od strane Gradskog vijeća tvrdnjom kako na Županijskoj ili Državnoj razini takve kontrole od strane predstavničkog tijela nema, zaista je nevjerojatno. Jesmo li mi Gradsko vijeće ili Državni sabor?

   Već sam napisao, kako je Gradsko vijeće u ovom novom sastavu u samo nekoliko sjednica pokazalo sklonost prema argumentima a ne ideologijama. Zar je to loše? Ja mislim da nije.

   Predloženi dokument o ustroju gradske uprave zaista je dobro pripremljen a još je bolje i obrazložen na samoj sjednici od strane zamjenika gradonačelnika, ali zar moja primjedba kako će novim ustrojem biti zaposleno 3-5 pročelnika (koje će građani platiti oko 450 – 600.000 Kn/godišnje) nije dovoljno ozbiljna primjedba?

   Zar ne bi bilo bolje da smo dvije sjednice potrošili na ustroj gradske uprave umjesto da se bavimo amandmanima vladajućih na, što je apsurdno, vlastite predložene odluke?

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
   1. Jadranko (Uredi)

    Poštovani gospodine Andrijiću!

    Pažljivo čitajući Vaš tekst moram vas pohvaliti na nastojanju da široku korčulansku javnost upoznate sa radom gradske uprave u posljednih 100 dana.Međutim Vašem tekstu se potkralo par, vjerujem, nenamjernih pogrešaka koje bi valjalo ispraviti baš zbog javnosti koja svoje mišljenje dijelom formira i po tekstovima koji su objavljeni na vašoj stranici.
    1)Netočna je vaša tvrdnja da aktualna vlast može statutom oduzeti pravo Gradskom vijeću da kontrolira rad Gradskog muzeja i Gradske knjižnice kad je to regulirano zakonima Republike Hrvatske i takav stav bi bio protuzakonit što se čulo i na samoj sjednici Gradskog vijeća.
    2) Koliko god je apsurdna odredba zakona i tumačenje odluke trgovačkog suda da gradonačelnik predstavlja skupštinu trgovačkog društva, opet takav je zakon i vaša bi nastojanja trebalo biti usmjerena prema toliko spominjanoj vertikali da se takva stvar promjeni, a ne da prozivate ljude koji postupaju prema zakonu Republike Hrvatske.
    3)Slušajući raspravu o novom ustroju gradske uprave stekao sam dojam nakon manje više pohvalnih činjenica koje su bile izrečene na tu temu od strane skoro svih, uz amandmane više tehničke naravi da se politička praksa nastavlja u istom svjetlu kao i dosada.
    Pravdajući poskupljenje uprave na račun kvalitetnih kadrova koji bi gradu svojom učinkovitošću mogli donijeti samo korist velikim troškom razlog za neprihvaćanje prijedloga i glasujući "suzdržan" a da pri tome ne date nikakvu alternativu je u najmanju ruku upitan a i sramotan.

    Vaš rad u vijeću pratim već nekoliko godina smatrajući Vas osobom koja nije opterećena političkim podjelama.Nažalost na ovaj način ste me demantirali i zapravo pokazali ljudima koje sam uvjeravao u vašu ispravnost da griješim.
    Srećom, ovo je početak novog mandata i možda je to razlog.
    Pozivam vas da zajedno sa ostalim vijećnici pokažete i dokažete ono što ste govorili u Kampanji – Korčula prije svega!

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
    1. webmaster (Uredi)

     Hvala na pohvali i veseli me što ste se pridružili diskusiji.

     Inače, rado bi da nisam jedini čiji je identitet poznat, već da se svi potpisujemo, Sigurno ste duboko uključeni u politički život u Korčuli, pa se nema razloga kriti.

     Odmah ću replicirati vašim navodima.

     1. ja tako nešto nikada nisam ni tvrdio. Ostaje samo činjenica da bi predloženim amandmanima od strane aktualne vlasti Gradsko vijeće izgubilo bilo kakvu dodirnu točku sa svim gradskim ustanovama (ukupno ih je 5). Neovisno o Zakonu o muzejima ili sličnim posebnim zakonima.

     2. Odredbe zakona jesu apsurdne i zasigurno će se promijeniti. Do tada, slažem se da ih treba poštivati. Ali i ukazivati na apsurdnosti. Pogotovo zato što je KTD Hober, u finacijskom smislu “veoma teška” firma.

     Ako već zakon ne obavezuje aktualnu vlast da transparentno vodi trgovačka društva, isti joj i ne brani da javnost izvještava, u svom interesu.

     3. I dalje ostajem pri svome. Dobar prijedlog, još bolje obrazložen ali bez financijskog pokrića.

     Pojam “kvalitetni kadrovi” previše sam puta čuo u korčulanskoj politici da bi olako tako nešto prihvaćao. U 95% slučajeva radilo se o političkoj ili familijarnoj podobnosti budućih “uglednika”. Na žalost, pušem i na hladno.

     Što se glasovanja tiče, odabrati opciju “suzdržan” umjesto “protiv” jedna je od RIJETKIH GESTI u korčulanskoj politici koja je bila potpuno lišena stranačke stege ili politikanstva.

     Žalosti me da to niste primjetili, baš radi onoga što smo svi zajedno govorili u izbornoj kampanji.

     Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
     1. jadranko (Uredi)

      Moja uključenost u korčulansku politiku počinje i završava slušanjem radio za vrijeme sjednica Gradskoga vijeća.
      Jeda od sudionika ove rasprave već je napisao da se u politici čovjek živi sa svojim postupcima i odluka.Vama ovo nije prvi susret sa politikom.Bili ste gradski viječnik 5 godina i onda napustili stranku.Vaš izbor i vaš život.Ipak to nije razlog da u medijskom prostoru ne iznosite činjenice kao novinar, a potom kao Tino Andrijić date komentar.Sve drugo je neobjektivno novinarstvo!

      Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
     2. T. Andrijić (Uredi)

      Potpuno se slažem sa vama. Svak živi sa svojim postupcima i odlukama u politici, dodao bi – i van nje.

      Dodatno, na ovim stranicama nikome nije nikada uskraćeno pravo da bilo što komentira i da stane iza svog komentara/mišljenja imenom i prezimenom.

      Naravno da prihvaćam odgovornost za svoje tekstove.

      Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. nick (Uredi)

  Poštovani vjenčiće,
  Ja se sa vama slažem da je postavljanje upravnih vijeća treba biti u nadležnosti gradskog vijeća, samo mislim da je HDZ zadnji koji treba o tome pričati jer sam siguran da je dobio kandidat HDZ-a ne bi imali ovakve stavove, da je ovo stav HDZ-a onda bi bio identičan i u DN županiji. Još mi nije jasno kakve će biti ingerencije Gradonačelnika nad javnim ustanovama Grada, jer po ovome kako je sada, vjerojatno nikakve. Što se tiče dosadašnje prakse, znamo da je do sada Gradsko vijeće biralo i Gradonačelnika i poglavarstvo, pa je bilo svejedno tko će birati upravna vijeća. Sada je malo drukčija situacija jer je Gradonačelnik biran neposredno. Ja se iskreno čudim Gradonačelniku, da sam ja na njegovom mjestu prepustio bi i „Hober“ Gradskom vijeću pa sve četiri u zrak.
  Što se tiče preustroja gradske uprave, nisam primijetio da ste predložili neko drugo rješenje, jer ako ste ga imali zbog čega ste onda hvalili predloženo. Mislim da kvalitetna gradska uprava nema cijene, a ovo prepucavanje u vijeću nije konstruktivna rasprava već nadmetanje tko je jači, iako smo od sviju u kampanji slušali o novom pristupu u korčulanskoj politici i o gradu koji nema više vremena.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. webmaster (Uredi)

  Drago mi je da se slažete samnom i da ste primjetili kako članak nije potpisan od strane stranke već od mene osobno.

  Valjda dozvoljavate da imam pravo na vlastito mišljenje?

  Također bi bilo bi zanimljivo kada bi se osim bavljenja županijskom ili državnom politikom osvrnuli i na gore navedeni primjer (turistička zajednica?).

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. nick (Uredi)

   Kako ste izabrani na koalicijskoj listi kao kandidat stranke ne možete se time koristiti samo kada vama odgovara, odnosno baštiniti samo pozitivno od organizacije kojoj pripadate, a onda kada poželite imati vlastito mišljenje. Ovo o čemu pričamo su razlike u koncepciji upravljanja lokalnom upravom i mislim da bi lijevi centar morao biti za veće ovlasti vijeća, a desni centar za veće ovlasti gradonačelnika. U nas je to očito izokrenuto, odnosno kako odgovara strankama, a prema njihovoj trenutnoj političkoj poziciji . Replicirao sam vama jer ste se vi javno izjasnili sa imenom i prezimenom, što pozdravljam, a replicirao bi i ako bi se netko iz druge opcije iznio svoje mišljenje. A što se tiče turizma u KO 🙁 . Nažalost ne vidim osobu u Korčuli koja bi odgovorila datom trenutku, a pogotovo je ne vidim u političkoj eliti. Nadam se da griješim…..

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
   1. T. Andrijić (Uredi)

    Griješite, ali svojim tekstom detektirali ste srž problema.

    Nama ne treba "osoba koja bi odgovorila datom trenutku", pogotovo (nedaj Bože) da je iz političke elite.

    Nama trebaju stručni kadrovi, iako kod naše Turističke zajednice to i nije problem. Osoblje koje tamo radi profesionalno je.

    Stvarni problem je dosadašnji ustroj i nezainteresiranost gradkih vlasti za rad te ustanove. Ostalo je 15-tak dana a da se nitko ne sekira ni najmanje što i kako?

    Kao primjer navodim da privatni iznajmljivači sudjeluju u prihodu TZ sa cca. 30% dok u skupštini Turističke zajednice NEMA ni jednog?! Zašto? Jer je korčulanska TZ već 15 godina SAMO i JEDINO Servis HTP-a Korčula i nekolicine osoba.

    Zaista, radi se o temi kojoj ću posvetiti posebnu pažnju posebnim člankom.

    Ponajviše o tome kako imamo članove skupštine i Turističkog vijeća koji ostvaruju neke koristi od toga (posredno i financijske) a da po Zakonu tamo nemaju što raditi.

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. jadranko (Uredi)

  U svojem prošlom postu ispustio sam komentirati dio koji se odnosi na obilježavanje 65. godišnjice oslobođenja Korčule od fašista.Vaša primjedba da se Grad neće "Valjda se neće baviti isključivo sljedećom „66. godišnjicom oslobođenja“ nije primjerena iz više razloga.
  Nositelj projekta obilježavanja 65. godišnjice nije Grad Krčula nego savez antifašističkih boraca i antifašista Grada Korčule.
  Isto tako oni snose i sve troškove.
  Zaista bi bilo primjerenije da Vaše navode potvrdite prije nego što ih iznesete na javnom mediju pri čemu naravno mislim na činjenice,a ne na Vaše mišljenje na koje naravno imate pravo i koje imate pravo iznjeti i u tome vas podržavam u potpunosti!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 5. Mediaveli (Uredi)

  Kad govorimo o podjeli vlasti mišljenja sam da Montesquieova i Locheova "trias politika" do danas nije nadmašena i da bi je – ako nema posebnih argumenata za nepoštivanje iste – uvijek trebalo primijenjivati. Dakle u našem slučaju: Gradsko vijeće = zakonodavna i kontrolirajuća vlast, gradonačelnik = izvršna vlast, sudstvo = arbitraža.
  Po ovome, ja bih se odmah opredijelio za Gradsko vijeće kao organ vlasti koji (posredno ili neposredno) kontrolira rad općinskih poduzeća i ustanova. To se ne kosi s činjenicom da oni rade kao produžena ruka izvršne vlasti (gradonačelnika).

  Sviđa mi se veliki dio prethodne diskusije – nekoliko malih, namjernih ili ne namjernih, nešto nižih udaraca – suštinu diskusije neće promijeniti. Usput, jedan od sudionika otvorio je interesantno pitanje o vijećničkim "pravima i dužnostima". Kako zakone o toj problematici slabo ili nikako ne poznam, mogu se bazirati na iskustvima iz drugih zemalja u čijim se zakonima uvijek naglašava da vijećnik (zapravo izabrani predstavnik građana na svim nivoima glasa) (glasuje?) po svojoj savjesti, bez obzira na stranačku pripadnost. (Da stranka prije glasovanja pokušava uskladiti stavove svojih vijećnika, unutarstranačka je stvar). Zato je moguće i legitimno na sastanku Vijeća prikloniti se većini, a privatno zadržati drugačiji stav, te u slučaju sukoba s vlastitom savješću, javno se distancirati od većinskog mišljenja.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.