Mamić: Ne kvarimo vizuru grada Korčule

Tendencioznim napisima i fotografijama, koje su istodobno osvanule na portalima i u novinama, bez provjere stvarnog stanja učinjena nam je nepopravljiva šteta. Ispalo je da vršimo nasilje u prostoru bez struke i građana Korčule, a istina je potpuno suprotna. Apsolutno je sve legalno i pod nadzorom konzervatora – kazao nam je Tomislav Mamić, vlasnik trgovačkog lanca “Tommy”, pokazujući fotografije snimljene prije dva dana na kojima je s morske strane vidljivo da građevinski objekt koji ta tvrtka gradi u javno-privatnom partnerstvu s Gradom Korčulom ne narušava vizuru grada, te stavljajući na uvid svu potrebnu dokumentaciju koju su izdale nadležne službe.

Idejni začetnik tog projekta je Grad Korčula, još 2004. godine. Korčulanske gradske vlasti u taj su projekt ušle s tvrtkom “Kerum”, koja je na natječaju dobila taj posao. No, njezin vlasnik Željko Kerum je odustao od te investicije, pa se naknadno uključio “Tommy” koji je, inače, u 2010. godini, kupivši Kerumove trgovine, svoju distributivnu mrežu ojačao za šest velikih prodavaonica u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Ukupno pet etaža

Građevinskom dozvolom, izdanom 24. kolovoza 2011., odobrava se Gradu Korčuli i društvu “Tommy” gradnja parkirališta s poslovnim prostorom po zamisli arhitekta Zorana Jeramaza. Od siječnja 2009. sve je pod nadzorom Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, a zadnja suglasnost za obradu pročelja i krovnih ploha dana je 3. svibnja ove godine.

– Projekt je od iznimne važnosti za grad Korčulu, koja je najveći dobitnik. Na tri etaže su javne garaže, na jednoj je trgovačko-ugostiteljski sadržaj s diskotekom, na jednoj manjoj etaži supermarket, a tu je i tržnica i ribarnica. Projekt je vrijedan oko 10 milijuna eura i za nas je ekonomski neopravdan. Nijedna banka nas nije htjela pratiti u tome, pa nam je sada ugrožena likvidnost – ističe Tomislav Mamić.

Dodaje kako je “Tommy” uskočio kad se “Kerum” povukao bez da su mogli utjecati na bilo što. Sve je već bilo napravljeno. Parkiralište s poslovnim prostorom smješteno je, veli, izvan stare gradske jezgre, na predjelu Potok, koji u naravi predstavlja prirodno udubljenje, tj. rupu tako da samo jedna etaža od ukupno njih pet prelazi gornju visinsku kotu terena, što u završnoj fazi iznosi tri i pol do maksimalno četiri metra. S ceste se praktički dolazi na krovnu plohu koja će biti parkiralište za automobile, a jednim dijelom i za autobuse čime će se rasteretiti promet u Korčuli.

– Nakon prikupljene potrebne dokumentacije, a prije početka radova obavljena je javna prezentacija u prepunoj kinodvorani u Korčuli, koja je završila burnim pljeskom odobravanja – kazuje Mamić, pred čijom je tvrtkom sada, među ostalim, i rješavanje imovinsko-pravnih poslova kako bi objekt dobio struju. Sami moraju sve napraviti jer infrastrukturno nije ništa riješeno, kaže.

LJUBICA VUKO – Slobodna Dalmacija

Prodajni kanal
Brojne tvrtke vezane su uz “Tommy”. Imamo proizvođače koji rade isključivo za “Tommy”, a zapošljavaju 20, 30 ili 50 ljudi. Prodajni kanal je važan, on diktira proizvodnju. Vrlo je važno imati hrvatsku trgovinu u kojoj hrvatski proizvod ima plasman. Ako se to promijeni, neće naši proizvođači imati gdje plasirati svoje proizvode. U stranim lancima prodaje se najviše roba iz njihovih zemalja – ističe Tomislav Mamić.
Prvi diskont
Tomislav Mamić osnovao je “Tommy” 1992. godine. Počeo je poslovanje otvorenjem jednog maloprodajnog objekta diskontnog tipa, a danas je među najznačajnijim trgovcima u Hrvatskoj. Ima 2400 radnika te 126 prodajnih objekata u kojima dnevno kupuje više od 70 tisuća ljudi, dok je više od 75 posto proizvoda iz Hrvatske.Većina trgovina je u Dalmaciji te na području Novog Vinodolskog i Zagreba. Ove je godine preuzeo i više Kerumovih trgovina, među kojima je najpoznatija ona u trgovačkom centru “Joker”. Na otoku Korčuli ima trgovinu u Veloj Luci, također preuzetu od “Keruma”.
Izazov ekoproizvodnje
Da, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) koje je pod nazivom Torine registrirala moja supruga Snježana Mamić, novi je koncesionar zemljišta površine od 105 hektara na predjelu Torine iznad Kaštel Štafilića, prema Planom.Ugovor o koncesiji sa Splitsko-makarskom nadbiskupijom, koja je vlasnik tog zemljišta, sklopljen je na 50 godina, sad smo u zakupu, a imamo pravo prvokupa i prvozakupa – potvrdio nam je Tomislav Mamić, vlasnik trgovačke tvrtke “Tommy”, informacije iz Kaštela da uređuje maslinik koji je na padinama Kozjaka još 2003. godine zasadio Srđan Mladinić, vlasnik SMS-a. Nakon otvaranja stečaja SMS-a, raskinut je ugovor o koncesiji koji je također bio na 50 godina.Mamić, koji je u privatnom biznisu od 1992., veli kako su supruga i on duže vrijeme razmišljali o pokretanju ekološke proizvodnje. Ovaj je projekt, veli, kratkoročno komercijalno neisplativ, potrebna su velika ulaganja u pripremu i obradu zemljišta, a dugoročno se ipak nadaju da će im se investicija i trud isplatiti.

– Maslinik je na 16 hektara, obnovili smo ga, pomladili, očistili od drače. Tu je nešto i nasada smokve, obnavljamo i njih. Planiramo proizvodnju proširiti i na druge kulture, kako u povrtlarstvu, tako i voćarstvu, djelomično nešto vinograda. Ukupno će biti 25 hektara voćnjaka, maslinika i povrtnjaka, ostalo će biti pašnjak. Namjeravamo se baviti isključivo ekološkim uzgojem autohtonih sorti, a u drugoj fazi planiramo se baviti i stočarstvom, uglavnom dalmatinskih pasmina ovaca, krava, koza… – informira nas Mamić, dodajući da će imati i “zelenu energiju”, postavit će fotonaponske ćelije, a upravo provode i ispitivanja na terenu kako bi utvrdili ima li vode.

– Ekološka proizvodnja na OPG Torine nam je izazov, koji je najviše preuzela supruga Snježana – ističe Tomislav Mamić.

LJUBICA VUKO

Pošalji dalje:

5 komentara “Mamić: Ne kvarimo vizuru grada Korčule

 1. Marin (Uredi)

  Pa,postovani Gospodine Mamic,ne bih se bas slozio s Vama.Slazem se da je odredjen broj novinara napisao clanak i komentare bez da su znali kakovo je stvarno stanje na terenu.I tu je bilo zalosno smijesnih clanka i slika koje vise govore o profesionalnosti nekih novinara nego o stvarnom stanju na terenu. Ponovit cu svoj osobni sud da je shopping centar izdignut puno vise nego sto bi trebalo.I na taj nacin je svakako narusio jedan harmonicni izgled staroga grada i okoline. Poslovni prostor se mozda mogao vise ukopati i na taj nacin bi se manje isticao i narusavao prirodni sklad staroga grada i okoline.Nema sumnje da bi ukopovanje bilo znatno teze i sigurno puno vise kostalo. No ne mogu se oteti dojmu sa terena da objekt u ovakovoj velicini i prije svega izdignutoj poziciji narusava jedan stoljetni sklad.

  Marin Marinovic

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. FORE (Uredi)

  Hvala “dobrotvoru” Tommy na prekrasnom graditeljskom pothvatu, spojem tradicionalne korčulansko-mediteranske -hercegovačke-žrnovske i metkovičke gradnje s elementima gornjeg ogorja stila 21 stolječa.MEŽE,MEŽE !!!
  Također dajem dobronamjerni predlog da se “kuča” Marka Pola stavi u to zdanje,tako da se i taj nazovi “Korčulanski problem” riješi jer je baš tu
  prema nekim izvorima Marko drža tovara i ostale potribe….

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. FO (Uredi)

  Pijaviti se svakako treba za nagradu “Cemex”ovu -tvornica cimenta iz Kaštela
  U KATEGORIJI NAJLIPŠE ZDANJE U CIMENTU ZA GODINU 2012!

  Što je više uvreda i laži to je nama Tommy draži!!!-to je moja pisma na
  festivalu Marka Pola!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.