Korčulanke pokupile nagradu u muškoj konkurenciji

Nakon izvrsne Večeri debitanata, koja se dvanaesti put održala u Bolu na Braču, u ukupnoj konkurenciji od jedanaest muških i ženskih klapa ženska klapa Škerac iz Korčule pod vodstvom prof. Velebita Veršića osvojila je nagradu publike, postajući tako jedina nagrađena ženska klapa te večeri.

Nakon Večeri popularnih skladbi u Blatu na Korčuli koja se održala 26. svibnja i Večeri klapa uz gitaru koja se održala u Vodicama 1. lipnja, ovogodišnji 46. Festival dalmatinskih klapa Omiš 2012. Nastavlja s realizacijom svojih programa izvan Omiša.

Tako je pretprošlog vikenda, točnije 8. i 9. lipnja, dvanaestu godinu za redom, Bol na Braču bio domaćin Večeri debitanata 46. Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2012. U natjecateljskom programu nastupilo je ukupno jedanaest klapa iz raznih djelova Hrvatske, od čega sedam muških i četiri ženske klapa, a svaka je od njih prethodno prošla audiciju sastavljenu od članova omiškog Festivalskog vijeća.

Iako su se prijašnjih godina nagrade dodijeljivale odvojeno pobjedniku u muškoj konkurenciji i pobijedniku u ženskoj konkurenciji, ove godine klape su se natjecale u ukupnoj konkurenciji, te su se na izborne večeri 46. Festivala u Omišu plasirale dvije muške klape: KOŽINO iz Zadra i PIŽOLOT iz Zagreba. Te dvije klape podijelile su između sebe gotovo sve nagrade; klapa KOŽINO osvojila je prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog povjerenstva, dok je druga nagrada povjerenstva, a prva nagrada publike pripala klapi PIŽOLOT. Ipak, drugu nagradu publike, u iznimno teškoj konkurenciji, osvojila je ženska klapa ŠKERAC iz Korčule. Klapa u novom sastavu postoji tek nekoliko mjeseci, a djeluje pri HGD-u „Sv. Cecilija“ iz Korčule.

„ Ja sam jako zadovoljan rezultatom, cure su prvi put javno nastupale, pjevale su odlično, i odmah pokupile nagradu. Konkurencija na Bolu je bila jaka, teško je uspoređivat muške i ženske klape, a pošto sam bio odsutan duže vrijeme zbog zdrastvenih problema, cure su se za audiciju pripremale same. To sve ovu nagradu čini još slađom. Radujem se našim narednim nastupima i natjecanjima“ rekao je voditelj klape prof. Velebit Veršić.

Umjetnički ravnatelj Festivala, gospodin mo. Dušan Šarac navodi kako je ova dvanaesta večer bila jedna od najboljih Večeri debitanata uopće u povijesti Festivala, sve su klape pjevale dobro, niti jedna klapa nije podbacila: „Večer je bila odlična, imao sam osjećaj da pjevaju iskusne klape na službenoj večeri u Omišu, a ne debitanti“. Na pitanje kako su nagradu povjerenstva osvojile dvije muške klape odgovorio je: „ Već godinama govorimo o deficitu muških klapa na Omiškom Festivalu, dok je ženskih sve više. Ove dvije muške klape bile su jednostavno toliko dobre da smo na kraju nagradili i jednu i drugu. Međutim, nagrada publike pripala je ženskoj klapi Škerac – govorimo o svojevrsnom uspjehu“. Gospodin Šarac pohvalio je također Večer popularnih skladbi koja se tradicionalno održava u Blatu, to je jedna od najboljih večeri klapske pjesme jer klape pjevaju ono što hoće i što vole.

Čini se kako u Korčuli nema straha od nestajanja klapskog pjevanja, naprotiv, očekujemo nove nagrade i uspjehe koji će opravdati dobro poznatu tradiciju otoka pisme i vina.

DM

Pošalji dalje: