O čemu razmišlja šef korčulanske policije

U ulici Put sv. Nikole već godinama isto. Majke sa kolicima manevriraju među parkiranim vozilima a kad se sklone, paze da dijete ne “pridrži” kakav vreli auspuh, starije gospođe sa spizom samo što se ne bace pod auto u očaju, turisti u šetnji testiraju motoričke sposobnosti hodajući između palmi i ruba… biciklisti u “kontra smjeru” testiraju kočnice a biciklisti u “pravom” smjeru trpe trubljenje i uvrede vozača…

Katridi je malo, uvijek sve manje, koševa za smeće nema a znak zabranjenog parkiranja bez ikakvih sankcija krše prvo djelatnici Općinskog suda, pa onda svi ostali..

Korčulanska policija (pa i korčulanski suci) upravo ovim ignoriranjem znakova i propisa vrše selektivnu provedbu zakona i propisa (valjda je to kazneno djelo?) pa se sa pravom možete pitati gdje ovo živimo. Čemu Gradsko vijeće koje je zabranilo parkiranje? Čemu zakoni i propisi? Zašto imamo gradonačelnika i zamjenika koje plaćamo 1.900 kuna DNEVNO, da … 1.900 kuna dnevno kada uopće ne nastoje provesti obvezujuće odluke Gradskog vijeća?

Ima li policija pravo postupati mimo propisa odnosno ignorirati propise? Tko je ovlašten odlučiti što poštivati a što ignorirati, koju zabranu provoditi a koju ne? Gradonačelnik? Policija? Suci Općinskog suda?

Zar su postali iznad propisa, zakona? Zar su postali privilegirani sloj društva?

U uređenim društvima i državama ovo nije moguće. Ili poštuješ odnosno provodiš zakon ili si sankcioniran. Ili će im možda biti lakše mene kazniti zbog ovog članka?

Pitam se, o čemu razmišlja šef policije dok strpljivo čeka (barem je strpljivo i sporo vozio u skladu sa ograničenjem) bicikliste da prođu? (na drugoj slici je šef policije u autu prije 2 dana).

A naš gradonačelnik, zauzet velikim obvezama i ukočenom rukom od držanja mobitela, ovo ignorira, kao da ga se ne tiče, i tako već godinama.

Foto: E. Pecotić

Foto: T. Andrijić

Foto: Niko Perić

Tekst: Tino Andrijić

Pošalji dalje:

16 komentara “O čemu razmišlja šef korčulanske policije

 1. komentator (Uredi)

  katastrofa kao i sve u ovome nekad dobrom sada bidnome gradu!!!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. gojko (Uredi)

  Za to parkiranje nadležna je prometna policija,s obzirom da na otoku nema posebne prometne policije,već policajci redarstvenici postupaju po Zakonu o prometu,kao i u svim gradovima u našoj lijepoj domovini taj posao obavljaju po zakonu komunalni redari zaduženi za tu granu zvanu parkiranje.Ako netko piše neku informaciju mora se tri puta provjeiti pa pročitati Zakon o sigurnosti prometa u RH i onda je sve u redu.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. Tino Andrijić (Uredi)

  A u kojem članku Zakona o sigurnosti prometa RH piše da se Zakon ne odnosi na grad Korčulu?

  Ili možda hoćeš reći da svi naši sugrađani koji su platili kaznu policajcu za nepropisno parkiranje (npr. na Spomeniku, ili npr. Plokati) tu kaznu nisu trebali platiti, odnosno policajac ju je naplatio neovlašteno jer otok nema posebne prometne policije?

  A po kojem Zakonu se smije parkirati u ulici u kojoj je zabranjeno parkiranje?

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. pozdrav (Uredi)

   kad smo već kod snimanja,snimite doček katamarana na rivu kad dođe pa mi recite kakav je zakonski postupak kad redarstvenik prođe ne učinivši ništa a kolaps do jaja..imam plačenu karticu za parking na kojem kad dođem ima više stranaca nego domačih i što je najbolje od svega neki imaju čast imat daljinski za rampu..
   naravno,kad dođem na “svoj” parking nema mista..

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. gojko (Uredi)

  Zakon se odnosi na grad,ali nije samo to stvar policije,nego i komunalnih redara.Zlatne godine za Korčulanski turizam su bile 2004,2005 dok nije došao pauk i rasterao je turiste koji su dolazili svojim osobnim vozilom u grad i tražio se krevet više u privatnom iznajmljivanju,restorani,konobe su bile pune stranih gostiju,ali iz godine u godinu je sve gore,koliko njih plaća parkiralište ispred Liburnie,ili na istoćnoj rivi,a na zapadnoj ne možeš parkirati ni svoje osobno iako imaš karticu za ulaz.Pogledj večeras i snimi auta svih stranih registracija pa će ti biti sve jasno.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 5. gojko (Uredi)

  ZAKON O POLICIJI piše ovako,Policija je dužna štititi RH-u,Ustavni i pravni poredak,a u njemu piše sve koje su im ovlasti za postupanje općenito.Meni je drago da me napadate,ali ja sam njihov umirovljenik i uvijek ću ih štititi,a one koji odgovaraju za nezakonito postupanje neću štititi.Ovaj kaos odgovara pojedincima za ovako stanje u gradu,a Napad na pojedince je najbolja obrana za nečiji nerad i bezvlašće,što je srozalo dolazak stranih gostiju,prometne izoliranosti itd.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 6. Tino Andrijić (Uredi)

  Ne napadam Vas osobno ili hrvatsku policiju, ali ne mogu prihvatit i neću prihvatit da:

  – policija može kažnjavat nepropisno parkirano vozilo u Splitu a u Korčuli ne može jer nema ovlasti radi zakonskih odredbi.
  – u Zagrebu može bit ležećih policajaca a u Korčuli ne može radi zakonskih odredbi!
  – u Dubrovniku komunalni redar uvodi red i kažnjava a u Korčuli nema ovlasti radi zakonskih odredbi!
  – da grad izdaje dozvole za parkig na Staroj rivi isključivo po boravištu koja mora bit u Starom gradu a na rivi je 60% vozila koja nisu iz Korčule a dobar dio čak ni iz Hrvatske
  – da je grad zabrani agresivno reklamiranje smještaja kad dođe bus ili katamaran a da to rade mnogi bez da policija ili komunalno redarstvo kažnjava (jer nemaju valjda ovlasti?)
  – da se šef hrvatske i korčulanske policije vozi kraj 70 nepropisno parkiranih vozila i da mu je to – normalno.
  – da se gradonačelnik grada Korčule svaki dan vozi kraj 70 nepropisno parkiranih vozila i da mu je to – normalno.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. korčulanska dijaspora (Uredi)

   prijatelju dragi, općenito parking postaje problem svih gradova tako da korčula ste strane nije izoliran slučaj, no probleme koje imamo danas datiraju od prije tridesetak godina kad se nije vodilo računa o dugoročnom urbanističkom planu razvoja pojedinog mjesta, tj nismo donijeli zone u kojima će se organizirati društvene i gospodarske djelatnosti, usput to vrijeme smo iskoristili da svijesno kršimo zakone kroz slinu bespravnu gradnju ( malo koristeći političke veze malo zbog neučinkovitost pravne države ) i sada imamo ono što imamo nesklad u pogledu kvalitet života, jasno da u takvim okolnostima povlačimo kozmetičke a ne sustavne promjene. Netko će morati povući crtu i reči dosta tko ja sigurno ne?

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 7. porto (Uredi)

  Meni je najboje kako se zakon selektivno provodi (kao i sve u našen gradu),misecima svako parkira di ga je voja onda jedan dan udru kazne svima po redu,a ako neželiš platit jer ti zdrava logika govori da je to totalno bezvlašće i samovolja,onda greš u zatvor-jer po zakonu..bla..bla..
  Ma kad sve ovo vidin jasno mi je zašto je Neron spali Rim i poželi učinit novi grad!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 8. runja (Uredi)

  SILOVANJE JAVNIH POVRŠINA SE SUSTAVNO NASTAVLJA U CILEMU GRADU OLI OD AUTI OLI OD STOLOVA UŽASSSSS!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 9. Smrkinić (Uredi)

  I sinoć su bila dva parkirana vozila bez registracijskih oznaka na zapadoj rivi, jeli to kradu oznake ili….

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 10. gojko (Uredi)

  U ovom gradu je sve normalno,još nije ni pripremljen plan za iduću turističku sezonu,nije riješeno parkiranje na novoj lokaciji,gostiju je sve manje i manje,nigdje nas u svijetu,osim tvoje agencije,ima tog još ali to je sve normalno,pod parolom Snađi se mete.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 11. kukumica (Uredi)

  Aute van iz grada! Jednostavno, zdravo i ugodno. I onda ona zgradurina od parkinga ima smisla.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. pokojni kukalo (Uredi)

   slazen se!!autobusni kolodvor maknu na lokvu a na misto sadasnjega usridu park i spomenik npr. marku polu ili marku andrijicu a kolo njega kruzni tok !!iskrcat ukrca i vanka!! i jos nisto na 4 clanu famiju uri porez na drugi tonobil!! a ne da svak se vozi sam u tonobil!!

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.