Viganj: Ukida se brodica za Korčulu – SVI ŠKOLARCI U OREBIĆ!

Viganj, 21.06.2012. U mjestima na krajnjem zapadu Pelješca – Kućištu, Vignju i Lovištu nezadovoljstvo roditelja dostiglo je kritičnu granicu, zbog odluke da od ove školske godine svi učenici četverogodišnjih škola navedenih mjesta nastave školovanje u Orebiću, umjesto kao do sada u Korčuli.

Kako kažu roditelji, djeca su prisiljena ići u Orebić, jer im nitko neće garantirati pokrivanje putnih troškova za prijevoz brodicom iz Vignja i Kućišta za Korčulu. Posljedica ove odluke odražava se i na druge segmente života stanovnika ovih mjesta. Naime, dosad je brodovlasnik MARMO dobivao poticaje za održavanje učeničkoputničke linije  Viganj-Kućište-Korčula, no kako sada više neće biti učenika, tako neće biti ni poticaja, a linija postaje nerentabilna.

Tako će se ova linija, jedna od najstarijih na Jadranu (u funkciji od 1915) ukinuti, a učenici Vignja, Lovišta i Kućišta koji se odluče na daljnje školovanje u Korčulu, biti će prisiljeni odlaziti autobusom u Orebić na brodicu za Korčulu čime im se udvostručuju putni troškovi, a koje nitko ne želi pokrivati. Roditelji se pozivaju na Ustav RH koji garantira besplatno osnovno obrazovanje, a stim i besplatan prijevoz do škole.

S druge strane škola u Orebiću je osigurala jedan školski minibus koji prevozi učenike iz škole do kućnog praga i obrnuto, no samo do Vignja, tako da će roditelji iz 14 km udaljenog Lovišta morati po svoju djecu ići autima. Roditelji su ogorčeni odlukom da sva djeca nakon četvrtog razreda moraju ići u školu u Orebiću, a da ih uopće nitko nije pitao za njihovo mišljenje. Po njihovim riječima djeca moraju imati pravo izbora i to naročito zbog toga što škola u Korčuli pruža mnogo bolje uvjete za obrazovanje od one u Orebiću. Naime, za razliku od orebićke škole koja je mala s nekonformnim učionicama, korčulanska škola opremljena je dvoranom, kabinetskim učionicama, te kompletnom stručnom službom (defektolog, psiholog, pedagog).

Uz to tu je i višestoljetna tradicija obrazovanja učenika Lovišta, Nakovane, Vignja i Kućišta u Korčuli – naime od kad je osnovana četverogodišnja škola u Vignju 1866. i nešto kasnije u ostalim navedenim naseljima, učenici su nastavljali obrazovanje u Korčuli.

Zbog svega navedenog na inicijativu roditelja prije dva dana su učiteljice četverogodišnjih odjeljenja u Vignju i Lovištu sazvale sastanak sa ravnateljem Osnovne škole PETAR KANAVELIĆ iz Korčule Berislavom Ćurković koji je odgovarao na pitanja uznemirenih roditelja. Nakon sastanka je odlučeno da se pokrene inicijativa za sazivanje Zbora građana an kojem će se tražiti održavanje učeničkoputničke linije VIGANJ-KUĆIŠTE-KORČULA i pravo na izbor škole, te da se o svemu obavijeste nadležne institucije i ministarstva.

Pošalji dalje:

2 komentara “Viganj: Ukida se brodica za Korčulu – SVI ŠKOLARCI U OREBIĆ!

  1. ivo_1 (Uredi)

    pa zar nema iz Lovišta autobus ujutro koji vozi dicu koja idu u srednju skolu u korculu…meni kao stanovniku orebica i dalje nije jasno zasto dica iz nase opcine idu u osnovnu skolu u korculu i jos se za to izdvaja novac za subvencije privatnom brodaru a autobus koliko se meni čini vozi svakako…tko voli nek izvoli mozete ici u orebic u skolu mukte ili u korculu pa platite brodicu, a dica ce vam imat bolje uvjete i sve kabinete…tako mozete trazit i da idu u Zg u skolu tamo je sigurno jos vise kabineta na raspolaganju

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  2. Smrkinić (Uredi)

    Ma bravo; još dva radna mjesta manje, a ta dica će poslje osnovne u Orebiću bit odma spremna za fakultete, e zemljo ko te gazi…..

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.