Dan državnosti

Tri zastave: Grada Korčule, Hrvatske države i Dubrovačko-neretvanske županije na Spomeniku u Korčuli
Foto: E.P. (facebook)

Hrvatska danas slavi Dan državnosti, blagdan koji se obilježava na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom.

Prije točno 21 godinu, 25. lipnja 1991. godine Hrvatski sabor donio je povijesnu odluku da Hrvatska postane samostalna i suverena država. Ova je odluka provela volju hrvatskog naroda i građana Hrvatske da se razdruže s Jugoslavijom i nastave živjeti u samostalnoj i neovisnoj Hrvatskoj.

Nakon toga, rađanje nove hrvatske države nastavilo se u krvavom Domovinskom ratu za neovisnost u kojem je Hrvatska izgubila između 13 i 16 tisuća života, u kojem su brojni gradovi i sela razoreni i uništeni, a obitelji raseljene.

Svim građankama i građanima Grada Korčule i posjetiteljima iKorcula.NET-a čestitamo Dan državnosti Republike Hrvatske.

Povijesnoj odluci Hrvatskoga sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika donesenoj 25. lipnja 1991. prethodila je takva odluka građana Republike Hrvatske iskazana na referendumu održanom 19. svibnja 1991. godine.

Više od 94 posto građana donijelo je sljedeću odluku:

“1. Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama.

2. Republika Hrvatska ne ostaje u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi.“

Na temelju takvog očitovanja volje građana, a nakon neuspjeha pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državnopolitičke krize, Sabor Republike Hrvatske, na zajedničkoj sjednici sva tri saborska vijeća 25. lipnja 1991. godine donosi Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, kojom se utvrđuje da “ovim činom Republika Hrvatska pokreće postupak razdruživanja od drugih republika i SFRJ. Republika Hrvatska pokreće postupak za međunarodno priznavanje”. Na istoj je sjednici Sabor donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Posredstvom međunarodne zajednice, radi lakših pregovora o razdruživanju među bivšim jugoslavenskim republikama, Brijunskom je deklaracijom utvrđen tromjesečni rok odgode primjene Ustavne odluke od 25. lipnja 1991. godine. No, istekom moratorija na tu povijesnu odluku, 8. listopada 1991. godine Republika Hrvatska raskida državno-pravne sveze sa ostalim republikama i postaje slobodna, samostalna i neovisna država.

Pošalji dalje: