Vinarija Dingač u agoniji, a direktoru etikete veći problem od dugova

Badel 1862 pričekat će s pokretanjem stečaja zbog neisplate duga, no najavljuju ga radnici i zadrugari. Direktoru vinarije dali su ultimatum: isplata ili fotelja

Radnici potražuju 20 plaća, zadrugarima nisu isplaćene četiri berbe, a pomaka nema na vidiku, pa je sindikalni povjerenik u Poljoprivrednoj zadruzi i vinariji Dingač Ante Protić odlučio dati otkaz. “Ja sam otišao, ali pomozite! Možda se medijskim pritiskom nešto pomakne, pa ljudi dobiju svoj novac”, obratio se Protić Poslovnome dnevniku. Zadruga je od 1989. do kraja 2010. surađivala s Badelom 1862. U veljači 2011. godine ugovor je raskinut, Badel je i sam bio u problemima, a zadrugari su, objašnjava Protić, povjerovali ambicioznim planovima direktora Ante Martinovića da će samostalnim nastupom na tržištu poslovati znatno bolje. Godinu i pol poslije, tvrdi, situacija je još dramatičnija.

Zaštitili bi magarca
Uz goleme dugove radnicima i zadrugarima stigla je i presuda Trgovačkog suda iz Splita, zbog jednostrana prekidanja poslovne suradnje, kojom se zadruzi Dingač nalaže da Badelu 1862 isporuči 251.165 litara vina, od čega 175.385 litara dingača i postupa vrhunske kakvoće, te nadoknadi 380.625 kuna na osnovi troškova parničnog postupka. Direktor Martinović ne odbija razgovor dok ga pitamo za probleme, ali ne otkriva kako namjerava riješiti poslovnu agoniju. Kaže da “situacija nije onakva kakvu je planirao, ali nije ni tako crna kakvom je predstavljaju neki kritičari”. Na upit o neisplati 20 plaća i četiri berbe odgovara: “Isplata kasni, ali ne na takav način”. Dodaje kako je “solidarizacija princip postojanja zadruge”. Tvrdi da imaju 296 zadrugara i da u međuvremenu nije bilo odlaska nezadovoljnih. Glavni problem Martinoviću, tako sam objašnjava, nisu dugovi radnicima i zadrugarima već etikete na buteljama. Oni su svoje etikete za vina dingač i postup nakon razlaza s Badelom redizajnirali u odnosu na izgled iz razdoblja partnerstva, dok je Badel, ističe, zadržao zajedničku etiketu, pa razmišljaju o pokretanju zahtjeva za zaštitu lika magarca koji Pelješani koriste oduvijek. Premda je Badel 1862 dobio sudski postupak potkraj travnja, vino i novac još čeka. Ipak, potvrdili su nam u toj tvrtki, neće posegnuti za stečajem zadruge, pričekat će neka dužnik ispuni svoje obveze. Što se etikete s likom magarca tiče, u Badelu uzvraćaju da su nakon raskida partnerstva novim redizajnom, koji su i zaštitili, napravili veliki odmak od nekadašnjega izgleda.

Goleme zalihe
Umjesto Badela stečaj bi, čini se, uskoro mogli pokrenuti ili radnici ili zadrugari. Kontaktirali smo i njih i neke članove Nadzornog odbora, ali ne žele o tome javno govoriti. Martinoviću su navodno postavili uvjet: traže svoj novac ili njegov odlazak s pozicije direktora. Ne bude li uskoro isplate, posegnut će za stečajem. Nemoguće je dobiti konkretan odgovor na pitanje u kakvim je financijskim problemima zadruga Dingač. Lani u proljeće neslužbeno se spominjalo da zadrugari i radnici potražuju ukupno oko 55 milijuna kuna, a dug bankama i državi iznosio je 38 milijuna. Podaci naših sugovornika o zalihama vina vrlo su oprečni, u podrumima je navodno između četiri i 13 milijuna litara. Uz dobru berbu, godišnje se u vinariji Dingač proizvede oko 1,5 milijuna litara svih vina, što potvrđuje da su zalihe doista goleme.

Poslovni.hr

Pošalji dalje: