Tko to gore prdi, dolje jako smrdi

Gotovo svakodnevni ekološki nemir ovom je porukom iz naslova okarakterizirao naš kolega, Ivo Cetinić Paron iz Vele luke, kao humorist poznat izvan lokalnih okvira,svojim tekstovima bode vlastodršce i svih okolo njih, upozoravajući na naslage zloće i apsurdnosti koje puzajućom okupacijom naliježu na naše živote čineći nas sve manje osjetljivima na nepravdu i bešćutnost.

Hvala Ivo,što pomažeš da se i ja (Niko Perić) autor pojedinih napisa iz života Korčule mogu poslužiti Tvojim kritikama za koje si upozorio: Ne opraštaj im Bože, jer znaju što čine.

Ali ovo što se čini u jednoj od najljepših urbaniziranih uvala sa sjeverne strane našega otoka u Žrnovskoj banji, Ivo, trebat će i tvoja pomoć. Evo priče, čiji nemir ide u svemir!

Priču započinje Ante Milat, mladi sugrađanin koji ne vjeruje da se u ovoj mirnoj sredini bilježe ovakvi događaji. Od prije dvadesetak godina pred ulazom u Žrnovsku banju bila je zgrada klaonice za potrebe tadašnjeg veletrgovačkog poduzeća Gradina iz Korčule, čije je ime izbrisao stečaj, ali nije zgradu koja u ruševnom stanju prijeti i ljudima i okolišu.

Nakon nestanka klaonice, stanovnici su sami dobrovoljno počeli uređivati lijepu manju plažu,i uspjeli su nasuti i pijeska, očistiti prostor, učiniti put do plaže kojim su mogli slobodno prolaziti i invalidi uz pomoć pomagala, izgradili pristanišni most, i tako je postala simbol još veće turističke ponude mjesta, s tim više što je i dio napuštene klaonice služio kao parking za vozila kupača.

Od 2002. godine dolazi do spora u korištenju tog lijepog prostora  između sadašnjih vlasnika (većinom obitelji Amadeo)  i nekadašnjeg vlasnika Gradine i njihovih nasljednika.I do danas traje njihov međusobni spor, kaže Ante Milat, pokazujući nam velike razbacane komade kamenja i čelične lance kojima je opasana plaža ,tako da ljudska noga ne može pristupiti plaži. Po saznanjima mještana, lance je postavila obitelj Amadeo čekajući razrješenje spora o vlasništvu, koje bi moglo postići veliku cijenu, jer se na tom prostoru uskoro započinje graditi pomorska luka i moderni brodski terminal. Možda je Amadeo i u pravu, ako im Gradina nije isplatila višegodišnje korištenje spornog prostora.

Vjerojatno je to glavni razlog nepristupačnosti do plaže, ističe Milat, uz sumnju da puno nadležnih institucija ne radi svoj posao, kojim bi se brže riješio spor. Nas čitatelje i sugrađane interesira zašto se ne može pristupiti plaži dok se ne dokaže njezino vlasništvo. „Ona je naša“ doviknule su nam žene koje su pokušavale preko lanaca, između kamenih gromada provući kolica s djecom, dok je jedan muškarac pokušavao invalidnoj ženi pomoći da pređe tu prepreku, na što je ona sa strahom upitala „A kako ću se vratit“. Dok smo pratili nezadovoljstvo mještana, naišlo je nekoliko vozila u pravcu Račišća, i is suprotne strane,koji nisu mogli normalno koristiti cestovni prostor. Groze se i prolaznici, koji traže pogodniju plažu da bi izbjegli morske mrkente, i ostaju bespomoćni. Jedan nam je Slovenac rekao, da nije naviknut kao domaćini penjati se po oštrom morskom kamenju, i da je do nedavno ovo bilo prava odmorište.

Tvrdim da u ovom slučaju nisu zaštićena prava RH, kaže Ante Milat, jer je plaža Pomorsko dobro s većim dijelom u vlasništvu Hrvatskih šuma, kojima bi se mogla pridružiti lučka kapetanija, pomorska policija,da se odazovu pozivu mještana Žrnovske banje, provjere njihove navode i postupe prema zakonu na uklanjanju neuglednih i opasnih prepreka, jer svi pretpostavljaju da će to riješiti državno odvjetništvo. Još se ne vidi iskoristivost pravnih okvira za riješiti nastali spor, poruka je svih nezadovoljnika koji bi se htjeli okupati u moru i odmoriti na toj rijetkoj pješčanoj plaži.

Ovako se okreće pila naopako, prvo se postavljaju neopravdane prepreke, a zatim se čeka pravi sud.

Nemamo učinkovit represivni aparat, dodao nam je svoj zaključak jedan vozač bicikla, jer da postoji taj represivni aparat, onda bi on zaštitio građane, kojima su poremećene normalne ljudske uzance, dok se ne riješi problem. Osobno dajem pravo obitelji Amadeo, kaže Ante Milat, kojega su i mještani ovlastili da se zauzme oko rješenja problema, (on i najbolje poznaje događaj jer je u prošlom mandatu bio član vijeća MO Žrnovo) što prije, jer ljeto brzo prolazi, a rashlade nema.

Amadeo može i uz našu pomoć dogovorno zaštititi svoj posjed, svoje vlasništvo, jer je to i neotuđivo po Hrvatskom zakonu, ali se ne koriste drugi pravni sistemi po kojima se to može zaštitit,ali ne preprekama,konačna je poruka uznemirenih mještana.

Ukazuju i na opasnost obližnje poveće zgrade bivše klaonice,koju je prema odluci komunalnog redarstva Grada Korčule (od 18.lipnja 2002.) trebalo zgradu dovesti u prvobitno stanje prema uporabnoj dozvoli, da se počistiti prostor i uklone kamene gromade. Sve je to rješenjem napisano, i ostaje neizvršeno, osim što je svo ovo vrijeme bio donekle moguć prolaz između kamenih blokova, ali od ove godine nije zbog lanaca. Zgrada ugrožava ljude, jer se zbog dotrajalosti raspada, nije zaštićena zbog neovlaštenog ulaska u nju od znatiželjnika, dok je azbestni krov još na mjestu, topi se po jakome suncu, mrvi i smrdi, upozorava Milat.

Gradska uprava poznaje problem, sada se i od njih očekuje dodatna intervencija, koliko uz pomoć inspekcije i županije, ta zgrada je opća opasnost.

Tekst i snimak: Niko Perić

Pošalji dalje: