Brodogradilište će gradit crnogorske trajekte

Doznaje se kako je brodogradilište Leda d.o.o. iz Korčule jedan od najozbiljnijih kandidata za izgradnju trajekta koji bi plovio na liniji Kamenari-Lepetani između zapadne i istočne obale Bokokotorskog zaljeva, od Herceg Novog prema Tivtu. Nakon prvog plovila, moguća je i izgradnja još nekoliko trajekata za crnogorskog naručitelja, privatnu tvrtku “Pomorski saobraćaj” iz Kamenara.

Za angažman korkuriraju brodogradilišta Punat u Krku, splitski PSO-Brodosplit, Tehnomont iz Pule, te korčulanski dvojac Leda d.o.o i Greben Montmontaža d.o.o. Crnogorski investitori su, navodno, najskloniji Korčulanima koji su im 1980-tih već izgradili “Igalo”, kapaciteta 37 vozila i 170 putnika koji godinama uspješno održava spomenutu trajektnu liniju.

Do izgradnje 60-metarskog „Grbalja“ na slovenskim navozima prije tri godine, “Igalo” je bio najveći brod u floti „Pomorskog saobraćaja“.

Ako pregovori uspiju, biti će to prvi veliki izvozni posao Korčulana za Crnu Goru nakon Domovinskog rata. Neslužbeno doznajemo da crnogorski investitor želi novogradnju sličnu “Igalu” samo sofisticiraniji od onog iz 1981. godine.

Željan Petković/EPEHA /Dubrovački vjesnik)

Pošalji dalje: