Priča o plaži “Trči ne laži”

Znao sam i predosjećao, da će se nakon mog napisa i ispovijedi nezadovoljnih korisnika male plaže pored bivše klaonice u Žrnovskoj banji, dogoditi reagiranje obitelji Amadeo, koji su postavili ogradni lanac, koji za mnoge prolaznike ili moguće zainteresirane kupače izgleda kao prepreka za pristup pomorsko javnom dobru u vlasništvu RH.

Kako sam obećao, do daljnjega će moje vijesti biti one „bez svijesti“ u kojima ću tražiti ljudske promašaje, a o ljudskim dostignućima (ljubav, kultura, sport) sam vjerujem puno učinio da bi me ove vrijednosti i zaustavile na putu k savršenosti vijesti, ili obavijesti.

Odmah na početku drugog nastavka priče o plaži, dijelom sam i novinarski sretan, jer je to velika „sapunica“ čija pjena može zaslijepiti mnoge znatiželjnike, ali i medalja koja srećom ima samo dvije strane. Pa evo je: U prvoj priči je o plaži, žici, bivšoj klaonici govorio susjed Ante Milat u ime svoje poveće obitelji i susjeda, a sada govori Senko Amadeo u ime obitelji, i podršku brata Đanija.

Senko reagira da moj prošli napis nije točan (iako je lako pročitati napisano kako to govori Ante Milat. Obitelj Amadeo nije zagradila plažu, ogorčeno je započeo Senko Amadeo, nego je ogradila privatno parkiralište i svoje suvlasništvo terena kojega je komunistička vlast oduzela mome ocu i na tom prostoru je Veletrgovačko poduzeće Gradina izgradilo klaonicu, na početku ulaza u uvalu Žrnovska banja (pripada MO Žrnovo).

Do prije par godina oko te napuštene i raspadajuće zgrade, nezadovoljnici, uz obitelj Milat, žele sebi i svojim gostima stvoriti kupanje i odmor na plaži, te parkiralište, pa i zahod u pokrivenom dijelu zgrade. Započele su njihove intervencije i zahtjevi kod komunalnih redara, da ostaci klaonice grde mjesto, da je ružno vidjeti u turističkoj zoni, stvara lošu sliku. I mi smo nakon toga uklonili ogradno kamenje, i u cilju zaštite našega prostora postavili plakate na nekoliko jezika s upozorenjem da nije dozvoljeno približavane i parkiranje vozila ispred zgrade, da bi ovi koji nam hoću pomoći oko zaštite našega vlasništva, preko noći su sve te obavijesti i upozorenja pokidali. Nama kao suvlasnicima dijela zgrade i povećeg prostora je preostalo jedino da postavimo lančanu, manje primjetnu prepreku koja je samo sa strane ceste do zida od bivše klaonice, iako je još jedan dio naše vlasništvo kojega koriste kupači, i dajemo im da koriste.

Zgrada bivše klaonice može jednoga dana poslužiti svojoj svrsi po volji suvlasnika toga zemljišta čiji se pravi vlasnik još ne zna, jer je uz obitelj Amadeo kao jedan od suvlasnika upisanih u zemljišnim knjigama i bivša Gradina (Obrvan) kao drugi suvlasnik. Pristup plaži se može izvršiti sa javne površine, i ne treba biti na štetu nikome, pa tako ni mome vlasništvu, kaže Senko Amadeo, pokazujući nam tješnji prilaz s javne površine cesta prema Račišću) gdje je lako moguće uz nekoliko metara improviziranim alatom počistiti i urediti prilaz do plaže.

Na naše pitanje Zašto je sve ovo napravljeno? Amadeov odgovor i nije težak: Naši sudovi su jako spori u rješavanju, a ljudi su ponekad bezobrazni, jer ne poštuju nešto što im se omogući iz dobre volje, a ne zle namjere. Nakon nekog vremena počinju polagati pravo na to i onda se praktički dolazi u situaciju di oni govore dijelom uz prijetnju da oni to koriste godinama. Kod ovog slučaja zaboravljaju da su svemogući drugovi sekretari otišli u nepovrat, a oduzeto se zemljište vraća nekadašnjim vlasnicima. To je rezultat nastavka nekadašnje priče, koja je i stvorila netrpeljivost između obitelji Milat (s gornje strane ceste) i obitelji Amadeo preko puta.

Da li će spomenuti prostor netko uređivati, još se ne zna, plaža je pomorsko javno dobro u vlasništvu RH, a rješenje spora Amadeovih sa klaonicom kad bi i bilo, ono nije relevantno za samu plažu, jer se nje i ne dodiruje. I druga strana medalje je uokvirena obavijesti obitelji Amadeo: Naša je nekretnina van pomorskog dobra, i samo sprječavamo prolaz preko našega vlasništva, u kojega poneki ulaze preko lanca, idu do plaže, kao da je taj prostor njihov. Što se tiče dotrajale zgrade bivše klaonice, bez obzira tko su suvlasnici, jednoga se dana može pokrenuti postupak da se ta zgrada vrati Gradini. To se i odgađa, jer bi onda morali platiti zemljište koje je oduzeto obitelji Amadeo, ili će platiti zemljište po onoj vrijednosti u vrijeme gradnje, uz kamate do danas, ili danas po tržišnoj cijeni.

Sama zgrada nema neku vrijednost, nego samo zemljište, pa im nije isplativo ulaziti u takav trošak. Nekada je zgrada i sa morske strane bila zatvorena, sada i uz opasni azbest je odgovorna Gradina koja je i izgradila. Suzbrinjavanje je čin Gradine jer ga je i prouzročila, svoju je priču završio Amadeo.

Tekst i snimak: Niko Perić

Pošalji dalje:

3 komentara “Priča o plaži “Trči ne laži”

 1. Mate (Uredi)

  Pa zna se da je jedan od razloga negodovanja od strane Milata i kuća najbližih plaži upravo oduzimanje mjesta za parkiranje svojih gosti, jer isprid svoje kuće nemaju parking, a iznajmljuju apartmane, ma što oni pričali o tome. Isto tako ni amadeo nema pravo što je zagradi s onim lancem, komunalni redar je bi na uviđaju(bar mislim) ali dok se to ne ukloni proće koja godina, kao što je bilo i sa kamenjem. E, ali ne piše se o tome zašto su i skojim razlogom uklonjene stijene, ne zbog odluke suda da se to ukloni, nego je doša Obrvan (vlasnik Gradine, valjda) i reka je: ili ćeš dignut kamenje ili će ti sutra strojevi osvanut isprid kuće na putu, pa nećeš moć nigdi. Nisan siguran jeli bilo baš ovako, ali u načelu je. Ni jedni ni drugi nemaju pravo…a svak hoće navuć na svoj mlin

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. kongul (Uredi)

  sad si reka,a nisi nista reka,bi bi odlican politicar mada danas ima masu takih i ide po stranic,tako da neznan bas, mora bi dobro mutit

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. smetalo (Uredi)

  da i ja kažem dvi.
  Malo je vjerojatno da bi se neko usudio doći pred nečiju kuću sa strojevima i zablokirati izlaz porodici Amadeo? Možda sudovi jesu spori ali balvan revolucija je odavno prošla i policija to sigurno nebi dozvolila kao ni obitelj Amadeo sama a ja koliko ih znam podosta muških ima.?
  U cijeloj prići nema ništa čudno. Amadeo je po odluci suda dobio natrag veliku vrijednost i normalno je (kao što bi svako to od nas učinio da mu se to dogodi)da je i fizički zaštitio tu svoju imovinu od korištenja a pogotovo svojatanja ostalih kojima je ona zapela za oko. S druge strane Milat je pokušao kod svih mogučih i nemogučih institucija ove države i pod geslom “grupa građana”, kao što je to dosada bezbroj puta ćinio, provući svoj interes na slobodno parkiranje i korištenje njemu i njegovim gostima, kao i ostalima koji su vjerujući u njegovu moć, politićka poznanstva i vezice složno mu se priklonile očekujući da će i njih dopasti dio bogatog kolaća.
  Kad mu pojedine institucije nisu pružile očekivanu podršku i intervencija i to ne jer nisu htijele, već zato što nisu mogle na neki zakoniti način, pokušao je medijskim istupom ogorčiti javnost koja bi tako izvršila dodatni pritisak, a sve na štetu ugleda i vlasništva porodice Amadeo te je pozvao našeg Nika, naravno ponovno se skrivajući u grupi i za dobro građana.
  Zar netko misli, da bi ta ograda opstala nakon toliko intervencija i pisanih protesta da ipak netko ne polaže zakonsko pravo na nju i na njeno postavljanje?
  Uvjek će biti, “malih ljudi”, koji će pod geslom grupa građana, za dobro svih, otimati lažima tuđe i ostvarivati svoje niske ciljeve, šireći se po gradu svojim partijskim funkcijama bez osobnog pokrića.
  Provjerio sam vlasništvo nad klaonicom u zemljišnjim knjigama i piše da je porodicu Amadeo upisana kao suvlasnik na zemljište i zgradu. Ako je tako, tko to onda prdi da dolje smrdi?

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.