Milanovićeva izjava može imati teške konzekvence za hrvatski državni teritorij

– Parafrazirajući dubrovačkog franjevca iz XVIII. stoljeća fra Sebastijana Slade Dolcija, koji je propovjedao o čudima sv. Vlaha – tijekom davna Svečeva blagdana, kako ih on čini svaki dan; ta čuda su da uzdržava državu koji svi potkradaju, bez vojske, bez novaca i koju nitko ne voli.

Izgleda da je na tom tragu izjava premijera Republike Hrvatske o dva komada kamena – stoji u priopćenju Udruge Pelješki most u čijem su potpisu dr. sc. Vinicije Lupis, dr. sc. Mirna Batistić i prof. dr. sc. Nenad Jasprica.

– Ta dva komada kamena su dva otočića koja pripadaju katastarskoj općini Duba Stonska, po premjeru mjernika Antonia Puttija iz 1837. godine, i bili su vlasništvo hrvatskih građana, i povrat se vrši na hrvatskom sudu. Dva otočića koja su bitna, jer i poluotok koji je otuđen 1815. u trenutku kada je Dubrovačka Republika brisana s povijesne scene, a Habsburška Monarhija trebala ući u njegov posjed, iznimno su strateške važnosti zbog prava mora, kao i „Repić“ s otočićem Lopatom.

Ukoliko tih otoka ne bi bilo, ideja o gradnji mosta ne bi bila moguća. Opasna izjava jednog od najviših hrvatskih dužnosnika povlačila bi u ozbiljnoj demokraciji i ozbiljne posljedice zbog ugroze državnog teritorija. Ta izjava može imati teške konzekvence za hrvatski državni teritorij i proces razgraničenja kojeg nismo okončali sa više susjednih zemalja.

Postavlja se pitanje o postojanju drugih hijerarhija vlasti, i to ne onih izabranih na demokratskim izborima. Očito se zbivaju neki procesi koji su na tragu nekih novih „Londonskih ugovora“, samo danas među hrvatskim političarima nemamo Frana Supila da ih raskrinka. Pozivamo sve građane na plebiscitarnu borbu očuvanja hrvatskog državnog teritorija, na jasno definiranim granicama više od šest stoljeća, a koje su svaki puta pomicane na štetu hrvatskih građana – zaključuju.

DV

Pošalji dalje:

2 komentara “Milanovićeva izjava može imati teške konzekvence za hrvatski državni teritorij

  1. afer (Uredi)

    Da li politićke stranke Korčule imaju (ili nemaju) potrebu nešto kazati na ovu ili provokaciju ili promašaj Milanovića??

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  2. Smrkinić (Uredi)

    Političke stranke!! U Korčuli postoji samo jedna politička stranka, umreženi su i ništa ne odlučuju sami, uvijek zajedno,za svoje šarolike osobne interese i međusobne dugove. Bljak pljuc

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.