Gdje su dionice i zašto im je podcijenjena vrijednost?

Na adresu naše redakcije stiglo je pismo malog dioničara (podaci poznati redakciji) HTP Korčule koji želi informirati javnost o, kako kaže, sumnjivoj dodijeli, točnije nestanku pojedinih dionica, kao i podcijenjenim vrijednostima istih tih dionica.

-Zanimljivo je da je od zadnjeg raspisivanja natječaja (u ljeto prošle godine), dakle tijekom privatizacijkog procesa, HFP podijelio (otpustio) 13.226 dionica društva. No, kako HFP po zakonu nije obavezan (svi ostali jesu) otpuštanje dionica iz svog portfelja prijavljivati Zagrebačkoj burzi, ne zna se gdje su dionice i kome su podijeljene!? Špekulacije su da se dionice dijele braniteljima, a interesantno je koliko to mi novih branitelja imamo u 2009. i 2010. godini i zašto se dijele baš dionice HTP Korčula!? Želio bih naglasiti da je to za investitore odlično, jer se te dionice prodaju na burzi po sistemu, daj što daš, ali za sami tijek privatizacije i ukupnu cijenu HTP Korčula taj dio je katastrofalan i ima totalno negativan učinak. Zbog prosipanja takvih paketa, obično se radi paketima od 25 do 43 dionice, trenutna tržišna kapitalizacija HTP Korčula se kreće oko 8,2 milijuna eura. Dakle, to je ukupna tržišna vrijednost cijelog portfelja! Naravno da nije teško predpostaviti, da je to potencijalo polazište budućih investitora u HTP Korčula, iako ne i jedino.Također što se tiče vrijednosti dionica, prema mojim izračunima prava vrijednost dionice je 830 kuna za razliku od sadašnje koja iznosi 140 kuna. Samo želim navesti nekoliko konkretnih podataka u kojem smjeru ide privatizacija, a posebno na koji način se obezvređuje imovina RH nerealnom procjenom i sa misterioznom podjelom dionica iz državnog porfelja – zaključak je pisma ovog malog dioničara.

Podsjetimo privatizacija HTP Korčula trenutačno je u tijeku, ali za razliku od prethodnih natječaja nakon intervencije župana Nikole Dobroslavića, privatizacija se odvija u dva dijela. U prvom dijelu će se ići u prodaju kompleksa Hotela i Apartmana Bon Repos, dok će se ostala imovina tj. četiri hotela, restorani, kampovi i zemljište prodavati u drugom natječaju, nakon restrukturiranja.

M.M. Dubrovački vjesnik

Pošalji dalje: