HGSS traga za Slovencem u Orebiću

Od jučer traje potraga za nestalim slovenskim turistom Miroslav P. (68 godina), koji se je uputio na vrh Sveti Ilija iznad Orebića, no nije se vratio do večeri , niti se javlja na mobitel, javlja Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a.

Njegova supruga alarmirala je sinoć policiju i GSS. HGSS je cijelu noć pretaživao planinske putove ali i plaže. Trenutno se na planini nalaze tri ekipe HGSS-a i potražni psi, a ako potraga ne bude dala rezultat, za danas je predviđeno i helikoptersko pretraživanje iz zraka, te uključivanje dodatnih potražnih timova HGSS-a.

Lociranje nestale osobe izvan urbanih sredina, za spasioce je misterij jer se ne zna u kom pravcu se nestali turist mogao kretati, zbog čega je prostor kojeg treba pretražiti mjeri tisućama hektara.

Radi se o vrlo nepreglednom i opasnom terenu, s brojnim liticam, škrapama i gustom vegetacijom. Na Sv. Iliji do sada je bilo dosta nesreća izvan uređenih staza s fatalnim ishodima koje su iziskivale višednevne potrage.

Jedna od najiscrpljujućih bila je potraga za nestalim Australcom Johnom Andrew Modistachom u ljeto 2005. godine, u kojoj je agažirano na stotine gorskih spašavatelja. I ovo ljeto HGSS ima svakodnevno pune ruke posla. Samo jučer HGSS je intervenirao 4 puta.

PSD

Pošalji dalje: