Birimiša bi od države mogla tražiti višemilijunsku odštetu!

Županijski sud u Splitu nepravomoćno je oslobodio dubrovačku odvjetnicu Anu Birimišu Uskokove optužbe koja ju je teretila da je od 2003. do 2006. godine pomagala Jakši Cvitanoviću Cviku i njegovoj ekipi u dilanju heroina na Korčuli. Birimiša je oslobođena i druge točke optužnice koja se odnosi na pranje 7 milijuna kuna zarađenih dilanjem. Oslobađajućom presudom za Birimišu, USKOK  je, navodi Index.hr, dobio priličan udarac, jer je od samog početka postupka za ravnatelja USKOK-a Dinka Cvitana i njegove tužitelje Ana Birimiša imala poseban status desne ruke Jakše Cvika.

Pravi udarac Birimiša bi državi mogla tek zadati. Naime ukoliko se ovakva presuda potvrdi, nema sumnje da država može očekivati višemilijunsku tužbu. Birimiša je, naime, neko vrijeme provela u pritvoru, a potom je suspendirana te se više nije mogla baviti odvjetničkim poslom.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Zorana Matulovića oslobodio je Birimišu uz obrazloženje kako se nije moglo sa sigurnošću zaključiti da je dubrovačka odvjetnica počinila kaznena djela koja joj se stavljaju na teret.

Sudsko vijeće zaključilo je i kako Birimiša nije prala nezakonito stečen novac. Radilo se, kazao je Matulović, o klasičnom kupovanju bez dodatnog intelektualnog napora da se prikrije porijeklo novca. BMW petica kupljena je tako na leasing, kuću Birimiša još otplaćuje kreditom u švicarskim francima. Sudac Matulović je zaključio u obrazloženju kako nema nikakve logike, niti je životno utemeljeno da bi se na takav način prao novac.

dubrovnikpress.hr

Pošalji dalje: