Ministar potvrdio nastavak izgradnje mosta!

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić u intervjuu za Globus izjavio je da je došlo do promjene stava oko izgradnje Pelješkog mosta. Iako nije bio izričit razlog tomu očito su dobre vijesti iz Bruxellesa o mogućnosti kreditiranja tog skupog zahvata.

Naima, kako Dubrovački.hr neslužbeno saznaje iz diplomatskih krugova službenog Bruxellesa, Europska unija financirati će gradnju Pelješkog mosta. Naime, kako saznajemo, uspješno su okončani dvomjesečni pregovori oko povezivanja krajnjeg hrvatskog juga koje je sa Europskom komisijom vodila ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, a ugovor o financiranju gradnje Pelješkog mosta Republika Hrvatska i Europska unija mogle bi potpisati već idući tjedan.

Dogovoreno je da će EU gradnju mosta kojim će se spojiti kopno kod Kleka i poluotok Pelješac financirati sa  75 posto potrebnih sredstava dok hrvatska Vlada iz proračuna treba osigurati preostalih 25 posto. O kojem se točno iznosu radi još uvijek se ne može sa sigurnošću reći obzirom da je u tijeku revizija projekta Pelješkog mosta, posebice njegova cijena koja je trebala doseći za Hrvatsku u ovom trenutku nedostižnih skoro četiri milijarde kuna. Obzirom da se most neće izgraditi do ulaska Hrvatske u Europsku uniju te da će njegova gradnja potrajati godinama, i dalje ostaje aktualan koridor kroz Neum te prijevoz trajektima između Ploča i Trpnja životinja i roba čija vrijednost premašuje 10.000 eura kao privremeno rješenje.

Podsjetimo, hrvatska Vlada, a posebice ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić više puta je naglasio da se od gradnje mosta ne odustaje, već da se ona odgađa za financijski bolja vremena pa čak i kada je sa izvođačima radova na mostu nedavno raskinut ugovor. Gradnja mosta uz pomoć Europske unije u kojoj je taj projekt ocijenjen kao strateški projekt za cjelovitost europskih granica, ističe se u diplomatskim krugovima u  Bruxellesu, nije vezan za izgradnju autoceste do Dubrovnika i dalje prema granici Crne Gore. Autocesta će ipak ostati hrvatski problem osim ukoliko Jadransko – Jonski koridor ne uđe u mrežu koridora Europske unije. U tom slučaju i nastavak gradnje autoceste djelomično bi bio financiran iz europskih fondova.

A.H. – Dubrovački vjesnik

Pošalji dalje:

3 komentara “Ministar potvrdio nastavak izgradnje mosta!

  1. kukumica (Uredi)

    Mnogi su obecavali! Ali ovo je napokon pametan prijedlog, ako se projekat dobro obrazlozi i prezentira – ima sanse. Ja drzim palceve.

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.