Jedanaesta sezona turizma u Žrnovu

Žrnovo je lijepo čuvano selo u unutrašnjosti otoka Korčule, koje se nije ranije «uključilo» u turizam, jer nije na moru, ni na jezeru, nema ni termalne vode, te nije moglo računati na «klasičnu» turističku ponudu. Pa ipak će ove godine zabilježiti jedanaestu sezonu kontinuiranog boravka gostiju iz Francuske, i to u ne malom broju.

Ovu optimističnu prognozu nam govori Ante I. Curać, poznati turistički djelatnik i vlasnik turističke agencije

CROATIE TOURS iz Francuske, gdje je do nedavnog umirovljenja proveo veći dio života,osnovao i agenciju Dubrovnik plus,i sada boravi u Korčuli,gdje je prije 11 godina preko poznanika i prijatelja iz Francuske osmislio boravak turista u rodnom selu Žrnovu (4 km od Korčule) i već prve godine kao organizator putovanja uspio je po prvi put u povijesti Žrnova uvesti turističku sezonu i dovoditi goste koji su  provodili dane u šetnji u prirodi hodajući starim poljskim putovima očišćenim i uređenim od strane mještana. Žrnovo koje se nije moglo «uključiti» u turizam, jer nemajući more, ni jezero, ni termalne vode, nije moglo računati na «klasičnu» turističku ponudu,prisjeća se Ante Curač zadovoljan podatkom da će ovo mjesto ipak ove godine zabilježiti jedanaestu sezonu kontinuiranog boravka gostiju,najviše iz Francuske, i to ne u malom broju.

Prvih godina je malo tko vjerovao da će ta ideja dovesti goste u selo,a kamoli da će avantura trajati 11. sezona.Gosti su vrlo zadovoljni smještajem,hranom, očuvanom prirodom i ljubaznošću domaćina i njihove ocjene su mahom vrlo visoke, o čemu svjedoči kontinuitet tog programa kroz 11 proteklih godina,priča Ante Curač. Uz doživljaj prirode treba dodati i “otkrića” starog grada Korčule, Dubrovnika i nacionalnog parka Mljet, koji su sastavni dio programa.

U 11 godina kroz Žrnovo je prošlo oko 4000 gostiju iz Francuske i realiziralo oko 28.000 noćenja, što je selu donijelo blizu 1,5 milijun eura prihoda za usluge smještaja i prehrane. Žrnovo je «ušlo» u programe desetak turističkih agencija u Francuskoj i ne mora se bojati za svoju turističku budućnost,kaže Curač..

Za iduću sezonu CROATIE TOURS priprema nov i originalan program: šetnja po putovima poluotoka Pelješca uz pratnju magaraca sa farme gospodina Antunovića iz Kune.Prema očekivanjima,koji se temelje prema zainteresiranošću gostiju,taj će program posebno privući obitelji s djecom za koju će te mirne domaće životinje biti pravo otkriće jer takvih programa ima u Francuskoj na više mjesta.

Prema planu uprave CROATIE TOURS oni bi rado objavila i program boravka i šetnje u prirodi u Dubrovniku i okolici, za što postoji interes tržišta i svi uvjeti za njegov kvalitetan razvoj. No ni nakon tri sastanka u Turističkoj zajednici Grada Dubrovnika i dva pisma gradonačelniku od studenog prošle godine do danas nema nikakve reakcije! Možda je bolje da se TZ bavi sama sobnom nego ulaganjem u program koji bi Dubrovniku donio povećanje broja gostiju i noćenja.

Program šetnji u prirodi ima veliki potencijal i interes među publikom iz Francuske, ali ga treba osmisliti,atraktivno prezentirati i marketinški obraditi,čime se garantira smještaj u popunjenost od najmanje 7 noći, a mogao bi se u njega uključiti i veći broj mjesta na otocima i na Pelješcu,stoji u pismu nadležnim institucijama.

Tekst i snimak : Niko Perić

Pošalji dalje:

2 komentara “Jedanaesta sezona turizma u Žrnovu

  1. korčulanska dijaspora (Uredi)

    da gospodin Curać je u pravu barem što se tiče navika gostiju iz Francuske, ja sam prije par godina imao priliku vidjeti na mlitu ( sobra) ujutro se dignem i pitam a čemu ovi lanch paketići reče prijatej to su mi gosti tražili oni idu cili dan u šetnju prema babinom polju ja da ne povirujem pa oni su ludi peče zvizdan a oni se šetaju a more isprid nosa, eto dakle i takvu vrst turizma treba promovirati tj. očito moramo više se posvetiti nekim navikama i željama gostiju koji dolaze u nas, ne nudeći samo more i sunce.

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.