‘Oštro se suprotstavljamo ovoj veleizdaji!’

– Nakon jučerašnje informacije iz medija da su iz Zagreba u Sarajevo poslani signali kako je „Hrvatska spremna napraviti krupan korak“ i ratificirati Sporazum o granici iz 1999., prema kojem bi vrh Kleka te Veliki i Mali školj pripadali Bosni i Hercegovini, oštro se suprostavljamo takvoj veleizdaji i prodaji hrvatskoga teritorija – stoji u priopćenju Udruge Pelješki most u čijem su potpisu članovi Glavnog odbora dr. sc. Vinicije Lupis, dr. sc. Mirna Batistić i prof. dr. sc. Nenad Jasprica.

– Ratifikacijom tog sporazuma drastično bi se promijenila hrvatska granica na moru i zauvijek izgubila cjelovitost Malostonskoga zaljeva, što bi dovelo u pitanje njegov opstanak kao iznimno vrijednog ekološkog i gospodarskog područja Hrvatske. Jasno je da prodaja povijesno dokazanoga hrvatskog teritorija nije radi dobijanja suglasnosti bosanske Vlade za gradnju Pelješkog mosta, jer takvom podijelom Malostonskog zaljeva to ne bi bilo moguće, već se radi o dobijanju suglasnosti za izgradnju neumskog koridora i besmislenog ulaganja u tuđu državu.

Jasno je da ne moramo uopće tražiti suglasnost i dozvolu strane, k tome još i neuređene, države za izgradnju vlastite infrastrukture, kao što je Pelješki most. Jasno je da Bosna i Hercegovina nije u poziciji ucjenjivati Državu Hrvatsku tj. Europsku uniju, a osobito zbog svoje budućnosti i namjere da i sama jednoga dana pristupi europskoj integraciji te bi trebala biti svjesna da će tom prilikom trebati i hrvatsku ratifikaciju. Ponovno pozivamo sve građane na plebiscitarnu borbu očuvanja hrvatskog državnog teritorija, na jasno definiranim granicama više od šest stoljeća, a koje su svaki puta pomicane na štetu hrvatskih građana – stoji u priopćenju.

DV

Pošalji dalje: