Održan javni prosvjed

Kao što je najavljeno unatoč traženju gradonačelnika da se prosvjed održi na Spomeniku, jutros je u 10 sati na Plokati održan mirni javni prosvjed u organizaciji Udruženja obrtnika Korčula – Lastovo zbog nezadovoljstva obrtnika odnosom gradske vlasti i gradonačelnika Mirka Duhovića i njegovog zamjenika Francia Steneka prema obrtnicima i općenito lošeg stanja u kojem se nalazi grad Korčula.

Okupilo se nekoliko stotina građana i obrtnika i skupu su se obratili Andrija Fabris, predsjednik Udruženja obrtnika Korčula-Lastovo i Silvano Kapor, predsjednik Gradskog odbora Korčula pri Udruženju obrtnika Korčula-Lastovo.

Peticijom je prikupljeno oko 400 potpisa podrške koji će biti uručeni vlastima zajedno sa zahtjevima obrtnika. Dio obrtnika je u znak podrške prosvjedu zatvorio svoje ugostiteljske objekte i radnje od 10 do 11 sati.

Prosvjed je protekao mirno i bez najmanjeg incidenta.

Da podsjetimo, neki od razloga javnog prosvjeda su:

 • Nepoštivanje Zakona RH od strane gradske vlasti
 • Nepoštivanje gradskih odluka, ugovora i dogovora koji se odnose na obrtnike
 • Nepostojanje politike ili plana poticanja poduzetništva u Korčuli iako je u tom sektoru zaposleno prosječno oko 400 osoba  tokom cijele godine
 • Nepoštivanje Zakona o pravima hrvatskih branitelja naročito prilikom prijava na javne natječaje
 • Dugogodišnja neorganiziranost i nerad na pripremi turističkih sezona u gradu Korčuli
 • Favoriziranje i pogodovanje pojedincima
 • Sustavno ignoriranje Udruženja obrtnika grada Korčule
 • Donošenje jednostranih odluka od strane Grada bez predhodnih razgovora i dogovora s Udruženjem obrtnika bez ikakvog partnerskog odnosa
 • Onemogućavanje normalnog rada, planiranja i poslovanja obrtnika zbog spore, neorganizirane i aljkave administracije
 • Protupravno naplaćivanje odvoza smeća sa zakupljenih javnih površina
 • Protuzakonito izbacivanje Udruženja obrtnika iz tijela Turističke zajednice i protuzakonito formiranje Skupštine Turističke Zajednice grada Korčule
 • Zatvaranje prometa preko Plokate u večernjim satima čime se direktno nanosi šteta ugostiteljima Grada Korčule
 • Nemar i neorganiziranost za rješavanje prometnog stanja u Gradu, naročito u vrijeme dolaska katamarana i brodova
 • Zbog ucjene i protuzakonitog traženja novca od ugostitelja za produženi rad njihovih ugostiteljskih objekata za 30.06.2012. (Doček pola nove godine)
 • Zbog pokušaja poništenja Ugovora o zakupu javnih površina na području Grada Korčule, sa ciljem pogodovanja pojedincima
 • Zbog početka radova na kružnome toku u vrijeme početka glavne turističke sezone i zbog čega je i ono malo parkirnih mjesta trenutno neupotrebljivo
 • Zbog davanja u najam terase Liburna, bez natječaja za koji je Gradonačelnik pismeno potvrdio da će isti biti raspisan do ožujka 2012.
 • Što je tu terasu Gradonačelnik iznajmio po puno manjoj cijeni nego što su iznajmljene ostale javne površine na području Grada, (13.000,00 kuna) i to na vremenski period udarne turističke sezone od 15.07 do 01.09. čime ih je stavio u povlašteni položaj naspram ostalih obrtnika, jer osim uloga od par jalovih dasaka, zakupnik nema apsolutno nikakvog rizika i troška u obavljanju ugostiteljske djelatnosti. Potrošnja struje, vode i sanitarnog čvora kao i inventar koji je sastavni dio Liburne nije naveden u ugovoru iz čega proizlazi da će porezni obveznici te troškove sanirati nakon što najmoprimac napusti terasu Liburne.

Tekst: Tino Andrijić

Pošalji dalje:

24 komentara “Održan javni prosvjed

 1. bodulica (Uredi)

  jako nam je drago sto STEP, ŽAK i PETKOVIĆ nisu zatvorili, tako smo imali negdje i kavu popit:))))

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. Chuck (Uredi)

   Nikada nije ovaj Grad bio složan, ali ipak je danas pokazano da se veliki broj građana ne slaže sa odnosom vladajučih spram malemu čovjeku ( od kojega žive ).

   žalosno je da ova tri lokala nisu bila zatvorena iz solidarnosti za organizatore koji su se izložili istupiti javno. Ovako su ispali kao tri “profitera”, zanima me dali im je skoči promet danas…u svakom slučaju ja tamo više neću piti kavu.

   Ali treba nabrojat sve one kojima ide dobro, kojima odgovara ovakvo stanje, a to su STEP,KIWI,ŽAK,PETKOVIĆ,KALETA,CUKARIN,MISTIQUE,HTP, vi nastavite…

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. mate (Uredi)

  paa znalo se da oni neće zatvorit…biće da su prezadovoljni stanjem u gradu :)))

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. korčulanska dijaspora (Uredi)

  molio bih Tina da nam predoči broj obrtnika koji su na sat vrimena zatvorili svoje obrte u znak podrške prosvjedu, kao i Silvana – Andra da nam dostavi podatak o broju reg. obrtnika u udruzi, kako bi na temelju tih podataka mogli otkloniti svaku sumnju da iza ovoga ne stoji politika i osobna promocija??? Znam da komentar neće bit dobro prihvaćen ali ???

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. Tino Andrijić (Uredi)

   Ne znam koliko je obrtnika zatvorilo niti sam ih broja niti bi ih broja. Držim da je osobna stvar svakog obrtnika i građanina da li podržava zahtjeve Udruženja prema vlastima ili ne, i nema tu prisile ili obaveze.

   Što se broja obrtnika u Udruženju tiče, prema Zakonu o obrtu svaki obrtnik je član Hrvatske obrtničke komore koja se dijeli na područne (prema županijama) i na Udruženja (teritorijalno), pa tako naše Udruženje “pokriva” cijeli otok Korčulu i otok Lastovo (a opet se dijeli na Odbore prema granicama gradova i općina). Ako se ne varam ima oko 260 obrtnika u Gradu Korčuli.

   A ovo za politiku i osobnu promociju bezveze je komentirat. Tko god želi može bit aktivan u Udruženju i bit na bilo kojoj funkciji.

   Tu je najveći problem ustvari, tko ima volje angažirat se malo za zajedničke ciljeve obrtnika nego osobni ili politički interesi.

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
   1. korčulanska dijaspora (Uredi)

    prijateju dragi znaš tko sam i da sam miljama udaljen od politike i da moj stav je u interesu istine i samo istine no moraš ti čuti moju, a ja tvoju da zajednički dođemo do prave istine. eto ako bog da sutra sam doli pa ćemo na kavicu prdi lude možda i rečemo koju pametnu.

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. kukumica (Uredi)

  Cudan komentar Tino. Za ocekivati je da se nakon prosvijeda napravi evoluacija, da se zna koliko je obrtnika ucestvovalo, koliko ni, zasto ni itd. Sve to pomaze da naredni prosvijedi budu kvalitetniji.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 5. A (Uredi)

  Nema smisla prozivat . Zatvori je ko je hti i misli da treba. Mozda se kogo i pripa pa nije hti bit viđen.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 6. Boduluca (Uredi)

  Mislim da je bilo bolje da se umjesto runjanja na kavama i tužakanja kako ovako više nemože učinilo nešto dobro i doslo podržati skup, pogotovo od strane obrtnika. Neka sram bude one obrtnike koji nisu zatvorili lokale na simboličnih sat vremena. Ima ih tu nažalost nekolicina koja su svojim nabuloznim izjavama ispali jako smješni ‘nećemo se poć blamirat, nisam lud zatvorit, ne hrane me ni gradonačelnik
  ni obrtnici, neka oni štrajkaju kad su ludi i
  Bla bla bla. LEUT, ARKA, DEJA VU među rjetkima su koji nisu zatvorili lokale. Moji prijatelji a ima ih Bogu hvala puno tamo smo svakodnevno pili kavu…više nećemo !!!!!!!!!!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. bodul (Uredi)

   Di če Žak zatvorit kad mu Mirkec svako jutro pije kavu tamo ,važno da je niki dan spusti cijene malo ! Sramota

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  2. afer (Uredi)

   Nije potrebno nabrajati one koji nisu učestvovali – a neki ovdje spomenuti vlasnici i sami su bili na prosvjedu tako da nije potrebno raditi zlu krv.

   Korčula je sredina koja je znala uvijek tko se skuplja pod kojom bandirom i kako tko misli. Kako je tek u većim gradovima gdje moraš imati parijsku knjižicu ako se misliš kandidirati za čistačicu.

   Skup (da skup a ne prosvjed) je puni uspjeh. To je dovoljno. Nadam se da ne će te biti kratke pameti kad krenu izbori.

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 7. alen depolo-muske (Uredi)

  ma nikad nisan bi ni u jednoj stranci,batin morešku crni kralj ,plesa san stare bale i linđa piva u klapi,igra za rk korčula i sve to iz jubavi prema ovome gradu…od tuge me više ni voja ništa od navedenog jer je ovaj grad posta oličenje zla i sve više razmišljam da dignen sidro i svoju dicu odgajan u nekoj drugoj sredini!!!!zašto ovo pišem ima više razloga ,kao dite san bi omalovažavan od većine u ovom gradu jer mi otac je musliman pa tako i neki dan san doživi erupciju jer me jedna zločesta baka nazvala bosanđerosom,ali da napomenem meni to niti malo ne smeta ,postalo je zabrinjavajuće da ovako mali grad se dili na ove i one ,ma ni li dosta ovoga sranja učenja svoje dice nečemu što je loše itd itd. činjenica je da stvari ne funkcjoniraju,budimo realni i umijmo se ujutro prin nego iziđemo na ulicu i počnemo pozdravljati svak svakoga a u sebi mu želimo zlo.ja san izaša i podrža prosvjed jer nisam opet napominje niti u jednoj stranci već zato što me oko srca steže kada vidim koliko neki uživaju dok ja svoj kruh zarađujem krvavo…pa kad čitam komentare da je zakerjan ruglo grada,a ja znam da je isti ti zakerjan prije svih restorana bilo ruglo veče nego sada od pustih auta pa do pišotina na sve strane i temu slično!mene kao stanara staroga grada brine zašto dogradonačelnik i još njih par koji ne žive u gradu imaju pravo na parking a ja ga nemam već moram čekat red ,ponavljam nemam protiv njih ništa dapače druži sam mu se sa čerkom i poštujem ih ,ali pitam se uvik kad ugledamm sve njih kako prolaze rampu sa karticom a ne žive tu ja a ja moram seljakat auto od samostana preko vrtića i po grubin vremenima nosit svoga sina na inhaliranje a auto mi u pizdi mile matere,pa ko je tu lud pitan vas??????to je moj problem i zato podržavam ovaj prosvjed pa kako god ko mislio iz kojeg je razloga i sad vi svi nagađajte i pametujte i lažite sami sebe da nema propusta u našem gradu.ovim putem želin se zahvalit svim onima koji su mi istinski prijatelji,a oni ce se prepoznati…biti korčulanin treba dokazati djelima a ne se sakrivati iza maski i kojunavati i biti mozuni.budimo ljudi i dajmo korčuli ono što zaslužuje jer mi ćemo svi kad tad poć u nebo a korčula će ostat blago koje će sve nadolazeće generacije trebati znati sačuvat…

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 8. Škarambela (Uredi)

  zašto brojite ko je tamo bi? važnije je što je ko reka a i zašto, sve su to mali interesi u pitanju, a generalno gledajući grad nam je u očajnom stanju, nema poštenog parkinga osim za izabrane,u butigama s hranom( zna se kojon) nas pljačkaju, na svakom koraku neko ruglo pa i Zekerjan na kojem se judi više ne mogu kupat jer hotelski restoran ( zna se koji) tamo čisti brancine iz uzgoja i uveseljava jato galebova… treba ih pohvalit društvu za zaštitu životinja, ko je vidi da se judi trebaju kupat u srid lita?!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 9. Kuney (Uredi)

  Čemu uzrujavanje s činjenicom da netko od obrtnika nije došao na taj kvaziprosvjed, svatko dela po svojoj savjesti a načelo slobodnog tržišta nalaže svakome da ocjeni svojevoljno koliko je zadovoljan tržišnom sitvacijom a i iluzorno je očekivati da će svi obrtnici biti nezadovoljni pa čak i za vrijeme rata u RH bilo je onih obrta kojima je cvjetalo čak i u samom gradu Korčula.Meni osobno smeta jer je prosvjed neizravno povezan s dolaskom kancelara Z. Milanovića te lokalni HDZ je ovom priredbom samo želio istaknuti svo nezadovoljstvo vođenjem grada tj. općine Mirka Duhovića njegovom velikom šefu te mu to nezadovoljstvo servirati dok je još vruće .A koliko ja čujem terasa Liburne je predana na korištenje jednom mladom gospodinu koji je u jako dobrim odnosima sa samim moderatorom ove stranice koji svoje druženje također njeguju preko HDZ članske iskaznice.Samim time je sve rečeno jer niti sto Mirka i Steneka ne mogu unakazit ovo društvo kako je to učinila zločinačka organizacija navedene stranke !!!!!!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 10. maslačak (Uredi)

  najvažnije da je prosvjed uspi,da je prikazan u svim medijima,od internet portala do televizije….možda nakon ovog nekima dođe do glave pa podignu grad iz ovog teškog stanja!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 11. porto (Uredi)

  Mislin da treba gledat ko je bi,a ko je doša a ostavi otvoren kafić/butigu i sl jer takvi žele sedit na dvi stolice pa neka se ovin puten malo posrame i za drugi prosvjed odluče-je li njima ovako dobro ili ne!Mi smo u skuli govorili takvima P… KO IZDA! Mislin da je jedini propust što je prosvjed ograničen na obrtnike, po meni je trebalo okupiti sve nezadovoljne građane jer kako su već neki rekli-nikome više nije dobro gledat i gucat što se čini!Ovo nije pitanje ugostitelja već svih nas koji na ovi ili oni način živimo od turizma i želimo živiti u ovome Gradu i odgajati dicu! Neka napredak ne bude rušenje onega lipega i jedinstvenoga što imamo, treba oživit uspomene na Liburnu kad smo bili dica i tamo sa veseljen išli liti na taracu,zimi na redutu, umisto po portalima družili smo se i razgovarali otvoreno, to treba pružiti našoj dici-ta ujedinjenost i ljubaznost je privlačila goste i činila Korčulu elitnim središten turizma1 Mi smo bili primjer, prvi u novin turističkin ponudama! Mi smo biraali goste, a sada…Lipo je bilo! Može biti opet i još boje ako smo SLOŽNI! Izbacimo uljeze-nema veze je li iz Žrnova ili je odrasta na KPK i takvi su gledali samo sebe (sitite se Čudnovatog Lulaša), važno je da voli Korčulu i da ima dva zrna soli u glavi!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. Škarambela (Uredi)

   bravo porto za Lulaša! u jednoj gledanoj htv emisiji ( uvaženog novinara Latina)razotkrio se Lulaš rekavši: dajte posao sposobnima a ne podobnima, baš kao što je on cijeli život bio!
   za sebe sposoban, partiji podoban, Korčuli poguban! žalosno je što nije ni prvi a po svemu sudeći ni zadnji

   i slažem se da ovo nije bio prosvjed za obrtnike već za sve nezadovoljne građane ovoga grada, ali di su oni kad je doba od izbora? onda im je draža crvena marama, ‘očima gledaju – a ne vide, ušima slušaju – a ne čuju!?’

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
   1. porto (Uredi)

    O izborima mislin da ljudi glasaju linijon manjega otpora-a ovi je već napuni žepe biće mu je dosta,,ili ovi je PRAVI korčulanin, on sigurno voli Grad više nego sebe…Treba se kandidirat neki pravi čovik, ne Žiro-račun ili Egomanijak, a takvi se ugl guraju isprid drugih! Treba i dalje ovakve prosvjede činit-biti će sve više i više svita jer ih neće biti toliko strah da ih ovi gori vidi (mislin gori iz općine a ne Bog)i da se svijest ujedini. Da vide ti gori da nismo ovce i da Korčula ni njihov privatni biznis. Korčula može biti odličan biznis za svih-da se ne kradu gosti ili smanjuju porcije i sl samo ako POKAŽEMO ZUBE-ovima sad i onima koji će doć!

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 12. k (Uredi)

  kako su svi pametni, a jos uvik stojimo na istome…zanima me sto se postiglo ovim prosvjedom i tko bi prvo gledao na druge pa na sebe… nije ovo sve napravio pojedinac nego masa judi…a svi smo mi ta masa, neko vise neko manje…

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 13. Smrkinić (Uredi)

  Dok Vi prosvjedujete, *****minja navlake na katride na taraci liburne a ***** nosi slomjene na popravak, vjerovatno preko veze.
  Bitno da karavane prolaze hehe

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 14. jonni46 (Uredi)

  A KIKAŠ je jedini i najveci branitelj Korčule da su nas takvi branili nebi došli do Puntina

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.