Sarajevu ćemo za most dati otoke Veli i Mali škoj?

U Vladi nisu željeli službeno potvrditi da će Sabor na jesenskom zasjedanju glasati o Ugovoru o granici Hrvatske s BiH koji su u lipnju u 1999. u Sarajevu potpisali Tuđman i Izetbegović. Neslužbeno nam je, međutim, potvrđeno da je Milanovićeva Vlada spremna na taj potez.

Također nam je neslužbeno potvrđeno kako je Vlada odluku o ratifikaciji Ugovora o granici s BiH donijela znatno prije nedavnog posjeta bosanskohercegovačkog ministra komunikacija i prometa Damira Hadžića Zagrebu.

Zbog čega u Vladi tu važnu vijest ne žele službeno potvrditi i je li njezina neslužbenost način da ideju o ratifikaciji testiraju javnosti, zasad možemo tek nagađati.

Političari iz vladajuće koalicije koje smo kontaktirali odbijaju komentirati najavu o ratifikaciji Ugovora uglavnom uz jedno te isto objašnjenje: nemaju dovoljno informacija o tome što je Vladu ponukalo na taj potez.

U ladici 13 godina

Član saborskoga Odbora za vanjsku politiku Davor Ivo Stier za Jutarnji je izjavio da u ovom trenutku uopće nje oportuno otvarati pitanje ratifikacije Ugovora o granici s BiH , jer to pitanje nema nikakve veze s gradnjom pelješkog mosta. “Ratifikaciju ugovora o granici”, tvrdi, “svojom je nedavnom izjavom nametnuo bosanskohercegovački ministar prometa Damir Hadžić u kontekstu razgovora o gradnji Pelješkog mosta, a na tu ucjenu Hrvatska ne smije pristajati”.

Ugovor o granici s BiH čeka na ratifikaciju u parlamentima dviju država punih trinaest godina. Okidač za početak razgraničenja između Hrvatske i BiH bio je incident u Martin Brodu, mjestašcu na hrvatsko-bosanskoj granici, do kojeg je došlo 1998. jer je hrvatska policija sprečavala povratak izbjeglih stanovnika, pa su međunarodne snage zatočile dvojicu hrvatskih policajaca.

Sedam spornih točaka

Nakon političke bure koja se podigla, BiH i Hrvatska formirale su ad hoc međudržavnu komisiju za razgraničenje koju su s hrvatske strane vodili tadašnji pomoćnik ministra vanjskih poslova Joško Paro i brigadir Hrvatske vojske Željko Dobranović. Paro je bio zadužen za politički aspekt rada komisije, a Dobranović za karte i sigurnosni aspekt. Jedan od sudionika razgraničenja koji je želio ostati neimenovan rekao nam je da je komisija u kratkom razdoblju definirala 1001. kilometar granice među dvjema državama, te duž linije razgraničenja detektirala sedam spornih točaka oko kojih se politički vrh jedne i druge države trebao očitovati. Jedna od tih točaka bili su i otočići Veli i Mali školj te Ponta Klek u Malostonskom zaljevu.

Naš sugovornik tvrdi da bosanskohercegovačka strana nije inzistirala da joj pripadnu dva danas sporna otočića niti rt Ponta Klek, već da je to bila odluka hrvatske strane. Ona je uslijedila nakon što je pribavljeno stručno mišljenje Hidrološkog zavoda u Splitu. “Nikada nije ni bilo dvojbeno da ti otoci katastarski pripadaju hrvatskim vlasnicima, ali argument da ih se prepusti BIH je bio to što su oni od 1974. bili pod administrativnom upravom BiH”, rekao je naš sugovornik. Kriterij administrativne i sudske uprave Hrvatska je koristila u pregovorima o razgraničenju sa Slovenijom, pa ga se držala i u razgraničenju s BIH.

Granica na Kleku

Neposredno nakon potpisivanja ugovora, četvorica Dubrovčana predvođena ing. Nikom Kapetanićem tiskala su knjižicu “Hrvatska granica na Kleku” u kojoj tvrde da je u Malostonskom zaljevu Hrvatska pogriješila. To je HDZ-ovce odvratilo od brze ratifikacije Ugovora u Saboru. Početkom 2000. HDZ je izgubio vlast, a Račanova Vlada imala je važnijeg posla.

Slavica Lukić/ Jutarnji.hr

Pošalji dalje:

2 komentara “Sarajevu ćemo za most dati otoke Veli i Mali škoj?

 1. wham (Uredi)

  Ja sam iz Sarajeva i vec 42 godine ljetujem na Korculi i sad se potpisujem za most, jer skratit ce putovanje sigurno nekih 30min, a nadam se da ce i cesta preko Peljesca do Orebica biti prosirena i ugodnije za putovanje!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. pokojni kukalo (Uredi)

   prijateju dragi nikad nije bi problem medju ljudima nego uvik medju lupezima!!

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.