Lumbarajske užance

Općina Lumbarda svaku večer u organizaciji Turističke zajednice uz suradnju sa kulturno-umjetničkim, pjevačkim,sportskim i humanitarnim udrugama,organiziraju priredbe,na kojima se ne plaćaju ulaznice.Sve su priredbe uključene u Lumarajske užance, koje traju do kraja mjeseca rujna.

Za vrijeme atraktivne utrke tovara i potezanja konopa, iskoristili smo susret u prolazu s Antom Bezekom,koji je poznat kao aktivista i organizator posebno sportskih aktivnosti. Ne zovu ga uzalud CAR.Ante je i predsjednik Vijeća općine Lumbarda.

Car nam priča da su aktivnosti podijeljene po grupama.Tako u Priredbe tradicijske kulture spadaju : folklorne priredbe, ribarske večeri (petkom) te koncerti klapa i crkvenog zbora. Kulturne priredbe imaju :izložbe lokalnih i gostujućih likovnih umjetnika,te dramske i pjesničke večeri.

Izdvajaju se i Rekreativno sportske i zabavne aktivnosti za odrasle, uz: odbojku na pijesku, turnire u malom nogometu, stolni tenis,potezanje konopa i utrka tovara, i utrka baraka.

Zbog izvanrednih plaža sitne pržine (bez ijednog kamenčića) i duge plićake, ne smije se izdvajati ni picigin, kaže Anto Bezek.

Mještani Lumbarde su poznati kao vrsni poljoprivrednici i ribari,pak svoj trud također nude na Lumbarajskim užancama,gdje je nezaobilazno pečenje ribe koja se svima dijeli besplatno.Svaka srijeda kroz cijelo ljeto rezervirana je za nastupe Kulturne udruge Ivo Lozica kroz nastupe glazbe i folklorne sekcije na terasi restorana Maestral.

Četvrtkom su otvaranja izložbi u galeriji Tri volta i crkvici Sv. Križ.Petak je rezerviran za ribarske večeri u centru Lumbarde uz obilje domaćih specijaliteta.Na svakoj ribarskoj večeri na lutriji je pršut a ujedno i na svim događajima ponedjeljkom uz potezanje konopa,igre na plaži i turniru u malom nogometu nagrada je pršut.

Predviđeno je nekoliko festivala njihovog najčuvenijeg vina „GRK” od kojih je prvi  održan 15.07. a ostali su planirani 29.07. i 12.08. na kojima domaći profesionalni proizvođači “Grka” prezentiraju svoj proizvod uz kušnju i dobru spizu. Klapska večer je održana 24.07 a sljedeća je planirana 11.08. Koncert mješovitog pjevačkog zbora je 31.07. sa gostima u crkvi Sv. Roko.

Utrke tovara jedna od najzanimljivijih događanja održana je 16.07. a sljedeće su planirane 06.08.i 27.08. uz nezaobilaznu pečenu janjetinu i kozletinu sa ražnja. U ostale dane je živa muzika na terasi restorana Maestral. Završetak Lumbarajskih užanci (Svrha lita) je 28.09. uz pečenu i lešo škopčevinu (bravetinu),ispričao nam je CAR Careva.

Zadovoljstvo susretom su izrazili i načelnik općine Lumbarda Ivan Radovan,i Igor Kršinić, njegov zamjenik.

Tekst i snimak: Niko Perić

Pošalji dalje: