Svečano obilježen Dan Grada Korčule

U povodu blagdana  Sv.Todora, suzaštitnika župe Korčula, dok se njegovo ime slovi i kao Dan Grada Korčule. Sv.Todor se liturgijski slavi 29. srpnja, iako je svetac zaštitnik Korčule Sv. Marko, kult Sv.Todora ovdje je znatno naglašeniji. Kako je za svetkovinu predviđeno veliko liturgjsko slavlje, danas je u kino dvorani Doma kulture održana svečana sjednica Gradskog vijeća

Brojnim gostima i uzvanicima, među kojima su bili Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović  (sinoć je sa svojim suradnicima pratio izvođenje viteške igre Moreška, a jutros je prije svečanosti razgovarao s predstavnicima gradske uprave). Uz njega, svečanosti je prisustvovao i potpredsjednik Hrvatskoga sabora i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Nenad Stazić i akademik Željko Rainer, ministar uprave Arsen Bauk, zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo, Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, i njegov zamjenik Frano Skokandić, te saborski zastupnici Mladen Marelić i Branko Bačić, predstavnici općina i gradova, u čije su ime čestitke uputili načelnik općine Blato, Ivo Gavranić i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, koji je pozvao moreškante i razne korčulanske umjetnike da budu gosti Grada Vukovara, odakle bi oni Vukovarci uzvratili svojim posjetom Gradu Korčuli. Uz njih su bili i župnik Korčule don Frano Kuraja, te predstavnice časnih sestara dominikanki iz Korčule. Svi su oni čestitali Dan Grada Korčule poželjevši stalni napredak u životu Grada.

Lovro Krstulović, predsjednik Gradskog vijeća Korćule je pročitao brojne čestitke ljudi koji nisu mogli prisustvovati sjednici.

Gradonačelnik Korčule Mirko Duhović je upoznao skup o postignutim rezultatima Grada, koji je u odnosu na prošlu godinu po broju stanovništva osjetno manji,a to nije dobro, kazao je Duhović.Zato će i gradska uprava i županija morati uložiti dodatne napore da se mladi otočani nakon školovanja vrate i rade na rodnom otoku.Istaknuo je velike probleme u HTP Korčula, koji bilježe velike gubitke,ali se uz pomoć Vlade RH reprogramom pokušava spasiti. Spašeno je i brodogradilište LEDA. Naš je poslovni cilj zaštititi poljoprivrednu proizvodnju,kazao je gradonačelnik Korčule, obećavši pomoć na unapređenju PZ Pošip u Čari.

Grad pokušava u okviru svojih mogućnosti pomoći obrtništvu, ja ovih dana dobivam i prijetnje i uvrede s njihove strane, a tko je u pravu pokazat će vrijeme. Iznio je lošu prometnu povezanost otoka i grada s kopnom, izgradnja velike luke je u projektu, nabrojio je gradonačelnik i izgradnju dva najveća objekta u povjesti Korčule. To je zatvoreni plivački bazen i parkiralište s trgovačkim centrom gdje će se konačno riješiti najveći gradski problem u parkiranju, uz modernizaciju prometnica. Nabrojio je rekonstrukcija gradskog Muzeja, sanaciju odlagališta smeća, izgradnju novog autobusnog kolodvora,odvodnju otpadnih voda, te projekte u kulturi, sportu i društvenom standardu.

Uz govore mnogih uzvanika, Hrvatski je premijer Zoran Milanović ukazao na vrijednosti Korčule i županije, ne samo u turizmu, iako je kritičkim tonom ukazao na stanje HTP Korčula. Hrvatska Vlada će kao vlasnik učiniti sve, da hotelska destinacija ozdravi, ali ne da uz pomoć Vlade i agencija dobiva pomoć za početak sezone. To je za Korčulu ponižavajuće, i to će se prekinuti, jer i Korčula i istoimeno Hotelsko poduzeće moraju znati da se ovakve vrijednosti na nude jeftino, ako ih traže turisti veće platežne moći. Za Pelješki most je Milanović ponovio više puta izgovorenu konstataciju, da se iz fondova EU može dobiti novac, jer to je opet naš novac, koji će se uplaćivati u proračun EU, s oko pola milijarde eura. Hrvatska može dobiti natrag više od milijardu eura, naglasio je Milanović, i neka svi čuju ono što želimo dobiti od Europskih fondova je naš novac, iako je kazao kako Hrvatska na tom dijelu nema pomorsku granicu, što stvara problem u odnosu prema BiH.

Nakon čestitki i pozdravnih govora, uz prigodni program mlade glazbenice Marije Žanetić na violini uz klavirsku pratnju Gorana Miloševića. Svojim je muziciranjem pokazala stečeno znanje iz osnovne glazbene škole Korčula, pri Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku, gdje završava srednje obrazovanje kao najbolja učenica. Svojim glazbenim pozdravom i čestitkama se je pridružio i puhački orkestar KUD Moreška iz Korčule, uz dirigenta profesora Alena Krajančića.

Uz veliki i duži aplauz publika je čestitala dr.sc.Aleni Fazinić iz Korčule na dodjeljivanju javnog priznanja Nagrada za životno djelo. Kako je na svečanosti kazano, Alena Fazinić je rođena je u Kraljevu. Gimnaziju je završila u Zagrebu, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je 1965. godine povijest umjetnosti. Magistrirala je 1969.s temom Stambena izgradnja Korčule od 14.do16 stoljeća,a doktorirala 1984. na temu Izgradnja grada Korčule od početka 16.do početka 20. stoljeća. Sav radni vijek od 1965.do umirovljenja 2000. godine radila je u Gradskome muzeju u Korčuli,najprije kao kustosica, a od 1976. kao ravnateljica ustanove. Zvanje muzejske savjetnice stekla je 1985.
Alena Fazinić je i vanjska suradnica Instituta za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Pohađala je šestomjesečnu specijalizaciju konzervacije i restauracije spomenika i povijesnih cjelina u Međunarodnom centru u Rimu (ICOMOS-ROMA). Posvetila se i proučavanju spomeničke i arhivske građe grada i otoka Korčule te o tome objavila niz stručnih i znanstvenih radova te članaka. Sudjelovala je na mnogim znanstvenim skupovima. Pokrenula je znanstveno-stručni muzejski časopis Godišnjak grada Korčule i do danas uredila dvanaest brojeva tog časopisa. Suradnica je u izdanjima Leksikografskog zavoda „Miroslav Krleža“. Od 1993. do 2001. članica je Poglavarstva grada Korčule za područje kulture (volonterski rad) i autorica je novih naziva ulica u gradu Korčuli.

Zatim je Nikša Fabris, predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Korčule, pročitao i uručio brojne plakete najboljim sportašima i ekipama u prošloj 2011.godini.

Za uspješnog sportskog djelatnika Grada Korčule je proglašena Adriana Barčić, prof.kineziologije, koja stalno živi u Korčuli, gdje je gdje je nakon honorarnog zaposlenja kao trener plivača KPK, da bi od 2005.bila stalno zaposlena u KPK. Tijekom prošle godine njezini su plivači osvojili preko 300 odličja.

Za perspektivne sportaše su proglašeni kadeti malonogometnog kluba Sveti Antun koji su lani u južnoj skupini Hrvatskog prvenstva osvojili prvo mjesto,zatim naturniru pobjednika grupa između najjačih klubova su bili šesti. Uz trenera Nikšu Skokandića taj su spjeh ostvarili: Frano Šeparović, Nikola Biliš, Mate Botica, Frano Jurjević, Joško Skokandić, Roko Tarle, David Jurić, Vlaho Stanišić, Pero Martinović, Mirko Šerek, Mario Bosnić, Ivan Radojković i Mario Stojan.

Za najbolju žensku ekipu su proglašene plivačice KPK, koje su na „B“ prvenstvima Hrvatske u Rijeci i Crikvenici postale osvajačice prvog mjesta. U sezoni 2011.godine su svome klubu s mnogih prvenstva donijele 122 odličja.To su plivačice:Jasna Peručić, Dora Tešić, Ivana Vilović, Karla Juriček, Emanuela Rađa, Sanja Klisura, Mirna Stipanović, Zrinka Stipanović, Andrea Bakarić, Elisa Fabris, Matea Vojinović, Katarina Kaštelan, Antonela Skokandić, Tihana Slavić, Ana Granić, Ena Depolo, Tesa Jurjević i Zrinka Fabris.

Za najbolju sportašicu je proglašena Jasna Peručić, koja je za svoj KPK u prošloj godini osvojila dvadeset medalja na Državnim „B“ prvenstvima Hrvatske,gdje se ističe najvrjedniji rezultat po tablicama Hrvatskog plivačkog saveza u disciplini 50 m slobodno.Njezine je sposobnosti koristio i PK „Jug“ na prvenstvu Hrvatske u Zagrebu, gdje su joj mnogi stručnjaci predvidjeli visoke plivačke mogućnosti.

Najbolji sportaš Grada Korčule u 2011.godini je Dinko Šegedin, koji je kao član taekwondo kluba Forteca imao deset pozitivno natjecateljskih aktivnosti. U svojoj je težinskoj kategoriji seniora šest puta osvajao zlato. Osim u borbama discipline tehnike Dinko je osvojio i srebro, plus tri puta je bio proglašen najboljim natjecateljem raznih turnira. Sukladno uspjehu na Državnom prvenstvu Dinko Šegedin je od Hrvatskog olimpijskog odbora kategoriziran kao Vrhunski sportaš Hrvatske.

Tekt i snimak: Niko Perić

Pošalji dalje: