FANTASTIČNI rezultati turističke sezone

Na stranicama Grada Korčule nedavno su  objavljeni rezultati TZ Korčule u svezi broja noćenja turista u Korčuli, uz kratak komentar prenosimo vijest,

TZ: U prvih šest mjeseci 2012. u Korčuli 12,79% više noćenja nego u istom razdoblju lani

U korčulanskom hotelima, kampovima i privatnom smještaju u prvoj polovini ove godine strani i domaći gosti ostvarili su 63.086 noćenja, što predstavlja 8.071 noćenja više nego u istom razdoblju prošle godine i 11.326 noćenja više nego u prvom polugodištu 2010. godine

U prvih šet mjeseci 2012. godine zabilježen je porast broja noćenja u svim mjesecima, osim u veljači. U odnosu na isti period lani, ove godine je u Korčuli ostvareno ukupno 8.071 noćenja više, što je porast za 12.79 posto.

Turistička zajednica Grada Korčule – noćenja 1. siječnja – 30. lipnja 2012.

Pozabavite se malo statistikom i lako je uočljivo da je najveći porast broja noćenja zabilježen upravo u smještajima HTP-Korčula, točnije 5378 noćenja više nego u istom razdoblju lani.

Što to treba značiti ?

1. Vjerovatno je ipak direktor prodaje sa svojim zalaganjem uspio prodati mnogo bolje kapacitete HTP-a ove sezone.

2. Ili je i predsjednik TZ gosp. gradonačelnik i sa svojim zalaganjem i “člancima”  u svezi nove zgrade na predjelu Potok, pridonio boljoj promociji Korčule u svim važnijim medijima.

3. Ili je konstantno ulaganje u našu turističku promidžbu, putem novih promidžbenih materijala i nove web stranice TZ – urodila plodom.

Sve u svemu, nemamo pravo se žaliti. Mnogi gradovi, županije pa i države trude se povećati broj turista i ostvariti što veći broj noćenja za nekoliko postotaka u ovo teško  vrijeme recesije, a kod nas je zabilježen porast, ne od 5 %, ne od  10%  već zavidni porast od cijelih  13%, što je stvarno za svaku pohvalu.

Ipak, nedavno sam razgovarao sa  klijentima našeg partnera iz Francuske koji su smješteni u Hotelu Park,  i uspjeli smo doznati da su aranžman od 7 dana za dvije osobe u dvokrevetnoj sobi, u špici sezone  platili 940 eura. U aranžman je uključeno sljedeće:

1. Povratna avio karta iz Francuske do Dubrovnika
2. Transferi autobusom i brodicom od aerodroma do hotela Park
3. Smještaj 7 dana u Hotelu Park
4. Hrana i piće do mile volje u Hotelu Park

Naš agencijski partner je sigurno zaradio nešto na ovim gostima, kao i agencija u Francuskoj koja je prodala aranžman, kao i avio prijevoznik i ostali prijevoznici do hotela.

Zanimalo me je koliko je zaradio Hotel Park tj. naše HTP Korčula, ali na žalost nisam mogao doći do te informacije.

Pitam se kada ćemo početi vrednovati turističku sezonu po ostvarenoj dobiti a ne po ostvarenom broju noćenja ?

Vjerujem da je mnogim našim sugrađanima isplativije iznajmiti svoj stan i preseliti se u Hotel Park, možda dobijete i popust ako bookirate tri mjeseca sezone, trebalo bi se savjetovati sa direktorom prodaje.

Šalu na stranu, ali mislim da je stvarno došlo vrijeme da se Korčula pozabavi sa turizmom, prije nego bude prekasno.

Izlaziti u javnost sa ovako “iskrivljenim” podacima je veoma niski udarac i krajnje neozbiljno za korčulanski turizam. Ovo je samo potvrda koliko je onima koji su zaduženi za turizam stalo do turizma, tj. do vlastite promocije i udobnih fotelja.

Vrijeme je da se odgovorni “probude” i konačno naprave plan razvoja našeg turizma, istaknu viziju kako bi naš turizam trebao izgledati u skoroj budučnosti i zajedničkim snagama svih TZ na otoku počnu konačno ozbiljno raditi na promidžbi ovog izoliranog otoka, umornog od neplanskog i stihijskog razvoja turizma sa kojim upravljaju isti oni koji su ga i uništili svojim “neradom” u posljednjih 20 godina.

Tekst: Ivan Andrijić

Pošalji dalje:

5 komentara “FANTASTIČNI rezultati turističke sezone

 1. Škarambela (Uredi)

  direktor prodaje se očito potrudio zadržati svoju poziciju , no broj noćenja je isključivo statistički podatak iz tko zna kojih razloga zanimljiv svekolikoj javnosti a ni blizu podatak uspješnosti sezone, autor članka je vjerojatno u pravu jer opisanim aranžmanom hotel park je vjerojatno u minusu, a u najboljem slučaju na nuli
  poštovani direktori prodaje, gradski moćnici, a nije li vas bar malo sram što vam grad ovako izgleda, što vi nudite svojim gostima? grad nema poštenu plažu, sve je šporko, od puntina do banja čuje se vonj kanižele, zna li gospodin gradonačelnik o kakvoj se opasnosti radi, jer danima u mandraču isprid liburne izlaze fekalije, i sve završi u bazenu kpk i na banjama?! što se bijeli podno Zakrjana, nit je snig, nit su labudovi?! kanižela je popustila, malo pjene je otpustila, pa se more brani, pjeni, što to M…. čini meni?

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. gojko (Uredi)

  Statistika nočenja gostiju je uvijek varljiva i može se napuhati,mene zanima dali je u toj staistici ubrojeni i naši gosti koji svakodnevno zbog prometne izoliranosti ostaju u Splitu i Dubrovniku i nikad ne vide ljepote ovog grada i otoka,drugo jeli su u toj statistici ubrojeni i gosti koji su na trabakulima na našoj zapadnoj,istočnoj rivi i Porto Užu.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. spajke (Uredi)

  hm,statistika..ovako;meni su 63 godine a mome unuku 7.u prosjeku smo na 35 godina.u tim godinama bi trebali biti u naponu “spolne” snage i zelje,statisticki.
  u zbilji ni bas tako…..

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. porto (Uredi)

  Ovi podaci su sol na ranu koji potvrđuju da je Korčula davnih godina takla samo dno dna! Boje in je mučat!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.