Europski most i granica na Kleku u raljama specijalnog rata

– Povijest očito nije učiteljica života. Tu tvrdnju potvrđuje stanje hrvatske političke svijesti glede rješavanja prometne izoliranosti hrvatskog juga. Poput „spina“ iznenada se pojavio problem razgraničenja sa susjednom Bosnom i Hercegovinom, sada kada se definira način gradnje Europskog mosta. Metodom specijalnog rata servirana je još jedna nepoznanica u naoko nerješivoj jednadžbi. Izgleda da smo svi zaboravili da je iz susjedne države napadnut i razoren hrvatski jug 1991. Umjesto naplate ratne štete, dopuštamo ucjenu Bosne i Hercegovine i trgovinu vlasititim teritorijem. I to za neumski koridor čiju ideju zagovaraju Bosanci radi ostvarivanja svojih ciljeva. Neumski koridor ne trebamo i ne želimo. Do izgradnje mosta idemo trajektom u Trpanj. Pregovaranje o izgradnji mosta s Bosnom i Hercegovinom je završeno, budući je Vijeće ministara BiH još u prosincu 2006. stavilo svoj potpis na rješenje o gradnji mosta, kao i na sve studije, postavljajući gotovo nemoguće uvjete koji su poskupili gradnju mosta. Time su rasprave o suglasnosti Bosne i Hercegovine za izgradnju mosta bezpredmetne.

Izgradnja mosta jedino može biti upitna našom ratifikacijom ugovora iz 1999. kojom se hrvatski teritorij predaje Bosni i Hercegovini i time mijenaju granice na moru. Pitamo se čemu žurba i ratifikacija ugovora prije našega ulaska u EU? Je li to zbog namjera Bosne i Hercegovine da izgradi svoju luku u Neumu, što bi joj, širenjem morskog teritorija, ta ratifikacija omogućila? Očito im je gotov projekt nasipanja lučkog gata između Velikog i Malog Škoja, izgradnja 250 metara operativne obale i projekt željezničke pruge. Tada više Ploče ne bi bile važne. Mi Dubrovčani dugo pamtimo, jer je u XIV. stoljeću namjera Bosne rezultirala izgradnjom Novog, kada se trebao gospodarski uništiti Dubrovnik, a sličnih pokušaja je bilo i u XV. stoljeću. Kome bi, ako se ostvare Dodikovi planovi o raspadu BiH, pripao Klek i naši škoji?

Nažalost, veleizdajničke izjave o „dva komada kamena“ ili „o višku morske obale“ hrvatskog premijera i hrvatskih pravnika nisu sankcionirane od strane Ustavnog suda i njegove predsjednice. A isto tako, i nespremnost hrvatske politike, ali i ne reagiranje: Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Matice hrvatske, hrvatski puk dovode u stanje zaplašenosti i letargije.

Optužujemo i prozivamo sve te institucije za nedjelovanje ili propust, da ne bude kasno. Vrh Kleka i dva otočića ostatak su državnog teritorija Dubrovačke Republike na krajnjem zapadu, okupiran od Osmanlija u XVIII. i XIX. stoljeću. Dubrovačka Republika je temelj hrvatske državnosti i njena sređena granica (katastar iz 1333.) ili u slučaju Dubrovačkog Primorja iz 1399. simbol su Europe u koju se iznova formalno vraćamo poslije vrludanja u guščjoj magli poslije 1918. Iznova postavljamo pitanje koje paralelne hijerahije vlasti ne žele gradnju mosta i podmeću sada u javnost pitanje nerješenih granica (s najjačim argumentom koji je falsificiran dokument iz 1974. godine), a koje bi se naravno rješile na hrvatsku štetu, u trenutku kada imamo prešnije poslove i kada ne trebamo žuriti s njihovim rješavanjem, jer ulaskom u EU, mi ćemo imati posve drugačiji politički položaj u njihovom rješavanju.

Bosna i Hercegovina, politički nesređena država u kojoj je status Hrvata kao konstitutivnog naroda nije konačno rješen, a tko zna i kada će biti, nameće se kao jača strana u budućim pregovorima. Pitanje je – koja tajna hijerahija vlasti stoji iza ove igre? Gradimo most – s njegovom izgradnjom i ulaskom u EU, naš položaj će se posve izmjeniti, a sada ovisimo o milosti susjeda da nas propuštaju preko svog dvorišta.

I na kraju opominjemo, gradnjom koridora jača se Trebinje i omogućavaju prometni preduvjeti izgradnje zračne luke – vjerojatnog naziva Josip Ruđer Bošković, kad tako nije nazvana dubrovačka zračna luka. Nedjelovanje je grijeh, odnosno propust, a u tom grijehu su se našle sve strukture vlasti. Prozivamo sve za nedjelovanje. Ustanite i otrgnite se, jer će žrtva Domovinskog rata ostati uzaludana i postavit će se pitanje zašto se uopće branio Dubrovnik 1991- stoji u priopćenju za javnost Udruge Pelješki most.

DV

Pošalji dalje:

5 komentara “Europski most i granica na Kleku u raljama specijalnog rata

 1. afer (Uredi)

  Škoji imaju veliku vrijednost i nema smisla ponovo objašnjavati što Bosna njima dobiva jer će se za koju godinu pojaviti mehanizacija a onda će svima biti jasno uz ime kapitala koji stoji iza svega toga. I to neće biti vikendice. Kanal Malog Stona je Bogom dan za eksperimente Bosanaca čime bi se upropastila školjkaška industrija od koje 50 % pučanstva preživljava. A predavanje ta dva škoja je davanje kontrole i mogućnost Bosne da direktno mijenja uvjete Malostonskog uzgoja školjki. Trebalo je dizati nivo Pelješkog mosta – dobili su mig da će nova vlast prepustiti Mali i Veliki Škoj i time omogućiti buduću industrijsku izgradnju na tome području koje ima direktne i operativne mogućnosti tog akvatorija tako da je luka Ploče postala sekundarna.

  Ključno je da se želi dobiti ustupcima presedan za rješavanje arbitraže sa drugim susjedima kao što je Slovenija, Crna Gora a i Srbija. Mi dijelimo a oni dobivaju ono ”što nama ne treba” jer ”mi smo mala država koja upravlja velikom količinom mora”.

  Jasno kako bi svim domoljubnim udarilo po moralu izvlači se Tuđman i blati ga se da je on to prihvatio… a nitko ne govori da je taj čovjek pod nepovoljnim uvjetima pregovarao ali nikad prihvatio i ratificirao.

  Ta suptilnost Vesni Pusić nije poznata ali joj je drago biti od nikakve profesorice ”važna” ministrica. Narodna poslovica kaže da se u praznu bocu dade svašta uliti a ona pije ‘ko spužva. Da li se te osobe kojima je dano povjerenje mislili kako bi im slovenski kolega reagirao na ovo poklanjanje teritorija??

  Koga krivim? One koji su donijeli ove nedržavotvorne ljude na vlast. I one koji su iznevjerili naše povjerenje i omogućili ovima da ih zamjene. Na našu štetu da će nama i djeci nam trnuti zubi.

  (Inaće, ako niste znali – izolacija je naša prednost!!!!)

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. Škarambela (Uredi)

  žalosno što se Tuđmana izvlači kao krivca, gospodo imali smo jednog drugog sina iz Zagorja, on nam je kao glavni arbitar u krojenju granica poslijeratne Jugoslavije oduzeo Neum, tada je u Neumu živjelo sto posto hrvatsko stanovništvo, katoličke vjeroispovjesti( austrougarska BiH izlaz na moru imala je u Sutorini), oduzeo nam je i Boku Kotorsku, etnički, vjerski, kulturološki i povijesno hrvatski kraj, a bilo je i pokušaja da se Hrvatskoj oduzmu Ploče pa i Dubrovnik, srećom je propalo, ali ova današnja vlast kao da slijedi neke stare obrasce, nadajmo se da se škojima neće trgovati i da će se poslušati glas naroda, ali ‘ko njega pita..?

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. Škarambela (Uredi)

  što se tiče članka iz SD mora se reći da ako povijest jest učiteljica života onda smo morali nešto naučiti, pitanje je da li su naučili naši političari????
  neki ‘turci’ i ‘mlečani’ u toj su povijesti uvijek nešto trgovali i to na štetu hrvatskog naroda i hrvatskog teritorija, a evo vidimo neki novi- stari ‘mlečani’i ‘turci’ opet su u igri, zato gospodo političari dosta je dječjeg vrtića, zauzmite stav i radite za interes hrvatskog naroda koji vas je kakve takve izabrao i dao vam vaše fotelje!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.