Donizettijeva opera RITA u Korčuli oduševila publiku

Sinoć je (srijeda, 1. kolovoza 2012.) u koprodukciji Istarskog narodnog kazališta – Gradsko kazalište Pula, u Domu kulture u Korčuli izvedena opera jednočinka pod nazivom RITA, koju je još 1841. skladao talijanski skladatelj Gaetano Donizetti (izvedena posthumno 1860 godine. Od tada zanimljiva priča izvedena je na mnogim pozornicama, a u korčulanskom Domu kulture takva vrsta glazbeno scenskog dijela je bila nepoznata. Strahovala je i Lana Filippi Brkić, ravnateljica korčulanskog Centra za kulturu jer se nije moglo sa sigurnošću utvrditi ni akustičnost nedavno rekonstruirane dvorane Doma kulture, i srećom zvučna proba pokazala je sposobnost univerzalne dvorane u kojoj se mogu izvoditi sve priredbe, pa i zahtjevnije, kao ova opera čiji su izvođači oduševili publiku.

Među njima je briljirao Nikša Radovanović, korčulansko dijete iz Pupnata, čiju umjetničku biografiju zna svaki otočanin. Nikša je rođen 1972.godine, i kao dijete, kasnije i konobar svirao je sa harmonikom na mjesnim feštama. Daljnje glazbeno školovanje otac mu nije htio onemogućiti, iako je radio kao elektrozavarivač u korčulanskom brodogradilištu i Nikšina majka kao domaćica, teško su mogli shvatiti njegove želje, kao i mještani. Nikša je uz roditeljska životna odricanja napredovao, studirao je pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu uz profesoricu Ljiljane Molnar-Talajić i diplomirao 1998. u razredu profesorice Nade Puttar-Gold. Usavršavao se kod profesora Pavela Kamasa. Od 2001. godine solist je Opere HNK u Zagrebu. Još za vrijeme studija nastupio je na brojnim glazbenim priredbama i koncertima. Danas djeluje i kao koncertni pjevač i nastupa s mnogim ansamblima – Simfonijskim puhačkim orkestrom HV-a, Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Mostarskim simfonijskim orkestrom, Filhamonijom iz Pečuha, Budimpeštanskom filharmonijom, Sarajevskom filharmonijom.

Uz njega (Beppe) ovu su komičnu opernu jednočinku izveli: Ronald Braus kao Gasparo, Dinko Bogdanić, Bortolo, i glavna uloga Rita u izvođenju Lidije Horvat-Dunjko, koje je uz klavir pratio dirigent Vladimir Kranjčević.

Kroz priču punu dopadljivih pjevačkih i govornih scena, Nikša Radovanović kao miran i poslušan muž zle žene Rite, doživljava bračnu krizu kad se u njihov život upliće Ritin prvi muž Gaspar, za kojeg su vjerovali da je mrtav. Gaspar je od Rite pobjegao u Kanadu i vratio se po bračni ugovor kako bi se mogao drugi put oženiti! Beppe, umjesto ljubomore, u Gasparu traži izbavljenje zločeste žene. Oni se sprijatelje i dogovore kako nadmudriti Ritu, koja ne priznaje muški rod, dok ne čuje iznenadni hrabri pjev Beppea, kojega je nakon opere prepričavala i publika,u komičnom zapovjednom načinu: „Iz ovoga se uči,kako svaku ženu treba tući“.

Nakon završetka brojni su gledatelji poduže razgovarali s opernim umjetnicima,i zajedničke fotografije ostaju kao svjedok da je Rita prva izvedena opera u 50 godišnjoj povijesti Doma kulture.

Tekst i snimak: Niko Perić

Pošalji dalje: