Moj grad u vremenu

U OŠ Petra Kanavelića već treću godinu provodimo velike školske projekte kojima je cilj motiviranje učenika na istraživački rad i povezivanje raznovrsnih sadržaja školskih predmeta. Na taj način pokušavamo osuvremeniti nastavu i vjerujemo da će škola budućnosti izgledati baš ovako,  poput naših projektnih dana – bez školskog zvona i rasporeda sati.

Krovnu temu biramo zajednički. Unutar nje učitelji nude manje projekte koji čine poveznice s njihovim predmetima, a učenici prema svojim interesima biraju u kojoj grupi žele raditi.

Cilj ovako velikih projekata nije puko usvajanje sadržaja koji se uči, čak bi se moglo reći da je to u drugom planu; najvažniji je razvoj kompetencija i sposobnosti učenika koje će im trebati jednog dana u životu – traženje i selektiranje informacija, puno praktičnoga rada, uočavanje bitnoga, organiziranje posla, predstavljanje proizvoda…

Uz sve to, mi i svoje teme jako volimo, pa je naša trajna inspiracija kulturna baština i zaštita okoliša.

Ove smo godine izabrali „Moj grad u vremenu“ i odlucili provesti školski projektni dan istražujući promjene u vremenu vezane uz naš grad. Nastavnici su ponudili čak 31 temu, a u projekt su bili uključeni svi učenici – u centralnoj i  četiri područne škole.

U petak kroz jutro, u kino sali Liburna, jedni smo drugima predstavljali sve napravljeno i naučeno, što je u konačnici i bio naš zadatak. Stvorili smo gotovo četiri sata izvrsnog programa koji se sa zanimanjem gleda i sluša.

Nažalost, Liburna je premala čak i za sve naše učenike (bez roditelja) pa nismo bili u mogućnosti prikaz projekta otvoriti za javnost. Ali zbog svih pomagača na projektu (pojedinaca, ustanova, bivših učenika i svih ostalih kojima ovim putem zahvaljujemo), te zbog velikog interesa koji je naš „Grad u vremenu“ izazvao, odlučili smo napraviti sažetak programa i sve ono što bi moglo zanimati širu korčulansku publiku, prikazat ćemo na jednoj večernjoj priredbi.

Do tad se možete inspirirati ovdje (PDF 4MB),  ili još bolje, prošetajte do atrija Doma kulture i pogledajte izložbu naših brošura, knjižica i plakata.

Claudia Tarle

Pošalji dalje:

Jedan komentar za “Moj grad u vremenu

  1. kukumica (Uredi)

    Bravo i opet bravo i 5 svima. I napravite tu vecernju priredbu i nek dodje cijeli grad, znam da ce biti puno. I nek nam onda u srcu bude veselo i lako, dok vas slusamo i gledamo. Citam u pdf-u vase projekte, pametno, mastovito. Eto, i to su nasa djeca, i za to sposobna. Ma svijet je pred vama i bice na vama, drzte ga dobro, na ‘streberima’ svijet ostaje:)

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.