Pupnat svečano proslavio Gospu od sniga

U nedjelju (5.kolovoza 2012,) su mještani Pupnata na otoku Korčuli i njihovi brojni gosti svečano i dostojanstveno sudjelovali u obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, uz njihovu mjesnu svetkovinu Snježnu Gospu koju Pupnaćani lokalnim izgovorom štuju kao Gospa od sniga kada slave i Dan mjesta.

U organizaciji Viteške udruge Kumpanjija i Vijeća MO Pupnat cijeli je dan bilo veselo, u ovom najstarijem mjestu na otoku Korčuli. Svečanost je započela u prijepodnevnim satima kada se je održala svečana procesija okolo mjesta u kojoj su zavjetnu lik župne nebeske zaštitnice Gospe od Sniga, urešenu bijelim cvijećem ponijele djevojke u bjelini, uz pratnju velikog broja vjernika, mještana i otočana, turista, hodočasnika i iseljenika. Misno slavlje nastavljeno u župnoj crkvi Gospe od Sniga, gdje je uz župnika don Mata Aračića molitvom odana zahvalnost svim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata kao i svim žrtvama darovanih Domovini kroz hrvatsku povijest. Misno su slavlje duhovnim pjesmama uveličali članovi KUD Mijat Stojanović iz Babine grede s kojima Viteška udruga Kumpanjija održava prijateljske susrete iz vremena poznanstva u zajedničkom nastupu Vinkovačkih jeseni.

Pred noć su članovi Kumpanjije izvršili svečanu ophodnju ulicama mjesta uz posjet kućama „debelog i tankog suca“ (Jakov Stanišić i Paval Tvrdeić) koji su ih po starom običaju primili, počastili i izdali kapetanu Kumpanjije Petru Šainu suglasnost da mogu poći do kralja Kumpanjije (Mirko Poša) koji ih je dočekao oduševljenim uzvikom „Dobro mi došli hrabri sokolovi“. Cijelo vrijeme je vojsku Kumpanjije pratio dežurni liječnički tim, kojega su izvanredno vrlo šaljivo glumili Ivan Šain i Anto Violić koji su osim zdravstvenog pregleda zdravih kumpanjola morali prije njih probati svako piće, posebno vina za koja je stručnim ekološkim pregledima zaključeno da je sve dozvoljeno.

Nakon čašćenja u kući kralja, Kumpanjiju je u kućnom dvorištu primio na razgovor i počastio župnik don Mato Aračić, i zatim su zajednički pošli u župnu crkvu Gospe od sniga gdje ih je župnik i blagoslovio poželjevši im da se svojim viteštvom i plesom od boja uz njihov godišnji nastup predstave publici, jer Kumpanjija je igra s mačevima koja se izvodi u najsvečanijim zgodama kad puk doživi sebe, svoju mladost, junaštvo, sjaj, ljepotu i ponos.

Pupnaćani se posebno ponose svojom Kumpanjijom, ističu se izražajnim smislom govora koji prethodi izvođenju kada kapetan pita Kralja: Dopušta li vaša voja, da se izvede ples od boja? i Kralj odgovara: Dopuštam Ti dragovoljno da ti bude zadovoljno, i da svaki koji je ode da u miru i s Bogom doma pojde!. Mnogobrojna publika je na trgu pored crkve dočekala kumpanjole velikim pljeskom i zajedničkom pjesmom „Pupnate moj“ u kojoj se posebno isticao glas sumještanina Nikše Radovanovića tenora Hrvatskog narodnog kazališta, koji je zatim izveo veći broj pjesama posvećenih Pupnatu i domovini.

U kulturno zabavnom programu je nastupila pjevačka klapa Korkyra iz Korčule, KUD Mijat Stojanović iz Babine grede, i na kraju svečano izvođenje Kumpanjije uz viteški ples od boja i stare bale, koje su zadivljujuće plesale djevojke iz Pupnata. Kao pravi domaćini Pupnaćani su u mjesnom parku više sati pekli vola na ražnju kao zamjenu nekadašnjeg odsijecanja volove glave s mačem Kumpanjije. Kako je ta scena, iako povijesna, djelovala na promatrače stravično, zadnjih se godina prišlo jednostavnijom kupnjom mesarski obrađenog vola, gdje su se mnogi počastili pečenim mesom, domaćim kruhom i kvalitetnim korčulanskim vinom. Mlađi su se dugo u noć zabavljali uz grupu Vertigo iz Opuzena.

Tekst i snimak: Niko Perić

Pošalji dalje:

Jedan komentar za “Pupnat svečano proslavio Gospu od sniga

  1. runja (Uredi)

    niko ni napisa da su svi koji su bili pohvalili organizaciju fešte bravo Pupnačani!

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.