Prvi predsjednik Koordinacije otočkih i obalnih čistoća Dalmacije

Velika čast i obveza, komentar je Korčulana kada su saznali da je nedavno na osnivačkoj sjednici Koordinacije otočkih i obalnih komunalnih tvrtki čistoća Dalmacije za prvog predsjednika izabran Marko Milat, direktor KTD HOBER iz Korčule. Nakon čestitki i šaljivog oslovljavanja da je Marko prvi smetlar Dalmacije, kaže da je osnivačka sjednica održana u prostorijama Hrvatske gospodarske komore u Splitu na kojoj su bili direktori svih komunalnih poduzeća Dalmacije koji su izabrali našeg sugovornika za direktora Koordinacije, dok su članovi predsjedništva direktori:Tomislav Ćurko, Čistoća Zadar, Stjepan Ivčević, Čistoća Split, Ivica Novak, Komunalno Hvar, Ante Klarić, Gradina Vis i Pero Kaciga, direktor Čistoće d.o.o. Dubrovnik.

– Trenutno okupljamo 22 komunalna poduzeća koja se bave gospodarenjem otpadom u obalnom i otočkom području Dalmacije, uz tri najveća: Zadar, Split i Dubrovnik, kao i veliki broj otočkih uz želju da se glas potreba obalnoga dijela Dalmacije čuje zato što postoje velike specifičnosti i različitosti ovoga dijela Hrvatske u odnosu na unutrašnje zbrinjavanje komunalnog otpada.

Zbog toga i nisu u koordinaciji bliže Dalmatinske čistoće Sinja, Drniš, Knina i Imotski,jer su jer su njihovi problemi puno različiti od priobalnih,gdje su problemi i posljedice geografskog položaja,oblika naselja uz stare gradske ili seoske jezgre gdje je nemoguće pristupiti sa vozilima i tehnikom,pojavljuje se i veliki problem konačnog deponiranja otpadom na Kokojevici u Lumbardi, Dubrovniku i Splitu, konačnih rješenja nema – kaže Milat i ukazuje kako je u obalnom dijelu čistoće problem novoga načina naplate koji je teže provodljiv, gdje je potrebno doći vozilom ispred svake kuće, što je u starim gradskim jezgrama Dubrovnika, Geto u Splitu, Korčula, grad Hvar, sela na otoku, tu je praktički nemoguće izmjeriti težinu otpada koju je domaćinstvo bacilo.

– Željeli smo da Čistoće ne idu pojedinačno, već putem koordinacije – kaže Marko Milat. – Već se priključilo šest novih KTD tako ćemo ujedinjeni moći lakše prezentirati naše probleme u ovom segmentu, koji su veliki, a u budućnosti još veći. I ne pristupa im se s ispravne strane, njegov je komentar. – Put od koordinacije ide do strukovnog udruženja grupacija čistoća pri Gospodarskoj komori Hrvatske,kojima smo dostavili zaključke i zatražili sastanak u ministarstvu zaštite okoliša,uz čistoće osvrnuli se i na dio zakona o vodama koji nalaže odvajanje vodoopskrbe i odvodnje od gospodarenja otpadom jer smatramo da je to nepotrebno i štetno naročito na otocima gdje imamo uhodan sustav koji u nizu otočkih sredina KTD poduzeća objedinjuje ove djelatnosti i nema razloga da se prisilno razdvaja. Većih aktivnosti zajedničkog djelovanja Koordinacije čistoća Dalmacije nije bilo moguće provoditi kroz ove turističke dane – kaže Milat, nema sastančenja, čujemo se telefonom, jer svako Komunalno poduzeće radi gotovo svakodnevno, pa i noćne intervencije skupljanja i odvoza smeća, pranja trgova i ulica, servisiranja vozila i pogona, do električnih popravaka javne rasvjete,vodovoda,kanalizacije u špici sezone.

Nikola Perić – DV

Pošalji dalje:

8 komentara “Prvi predsjednik Koordinacije otočkih i obalnih čistoća Dalmacije

 1. pokojni kukalo (Uredi)

  monty pyhton je mala beba za ovo!!bice su ga vazeli za ogledni primjer najhalavijega grada pa je posta presidente!!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. Škarambela (Uredi)

  presidente od svih škovacina mora bi prvo očistit isprid svojih vrata a tek se onda bavit koordinacijama, komorama i drugim velevažnim temama iz škovacinskog posla, jedan pogled na ovaj grad i imamo ocjenu njegova posla, a znamo i di ga je izuči…?? ili ne znamo?!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. Carmina Burana (Uredi)

  Sad ce i cila Dalmacija upoznat sa kakvom ******** mi imamo posla…

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.