U Korčuli otvoren atraktivan muzej Marka Pola

 

U jeku turističke sezone u gradu Korčuli otvorio se muzej Marka Pola, pustolova poteklog s otoka Korčule koji je u dalekom 13. stoljeću posjetio tada daleku i nepoznatu Kinu. Muzej je atraktivan turistički proizvod koji je obogatio ponudu Korčule i Hrvatske, te o putovanjima najpoznatijeg Korčulanina govori na originalan način.

 

Posjetitelji će u muzeju kroz sedam scena dočaranih vrhunskom scenografijom i hiperrealističnim lutkama, uz pratnju audio vodiča, proći život Marka Pola od njegovog kretanja na putovanje iz Korčule, preko karavana u pustini, pa sve do dvora poznatog mongolskog vladara Kublaj Kana.  Jedna od scena prikazuje pomorsku bitku između genoveške i mletačke flote koja se zbila 7. rujna 1298. ispred Korčule i u kojoj je Marko Polo zarobljen. Priča završava prikazom boravka Marka Pola u tamnici u Genovi gdje je nastalo njegovo djelo Milion.

 

Prije samog otvorenja muzej je posjetila i popularna pjevačica Severina, koja nije krila oduševljenje, ali i državna kineska televizija CCTV, koja je u sklopu obilaska otoka Korčule snimila prilog te će ga emitirati na tržištu na kojem vlada sve veće zanimanje za turističkom ponudom Hrvatske. U muzej je uloženo više od dva milijuna kuna, a ideju je realizirao mladi križevački poduzetnik Rudolf Petrinec.

„Na ideju za otvaranje muzeja došao sam putujući svijetom obilazeći najpoznatije muzeje. Tada sam shvatio kako našem turizmu nedostaje sadržaja koji bi obogatili kulturnu ponudu i utjecali na povećanje broja turista. Lutke u muzeju na kvalitativnoj su razini lutaka koje se koriste u snimanjima hollywoodskih filomova. Kako se muzej otvorio poprilično kasno ovo će biti testna sezona, a sljedeće sezone uključivanjem turističkih agencija očekujem između 15 i 20 tisuća posjetitelja“, kaže Rudolf Petrinec.

Projekt je realiziran samostalno, a Petrinec se nada kako će mu u promociji muzeja pomoći lokalna sredina i Hrvatska turistička zajednica. Cijena ulaznice za muzej iznosi 60 kuna, a nastavljajući tradiciju razvijanja prijateljstva između Istoka i Zapada kineski turisti muzej mogu posjetiti besplatno.

Kontakt:

Tomislav Čehulić
direktor

+385 98 782 483
tomo@grizli.hr

Grizli komunikacije d.o.o.
Storžićka 2b
HR – 10 000 Zagreb
www.grizli.hr

Pošalji dalje:

11 komentara “U Korčuli otvoren atraktivan muzej Marka Pola

 1. runja (Uredi)

  SKIDAM KAPU NA OVEMU ŠTO JE MLADI RUDI UČINI ZA KORČULUA TO JE MUZEJ KOJI SMO OČEKIVALI OD GRADA U SAMOJ KUĆI MARKA POLA!
  POSTAVA, IDEJA I ŽIVOST DOŽIVLJAJA JE TOLIKO DOJMLJIV DA LOKACIJA KOJA NIJE NAJ POSTAJE NAJ! SVAKA ČAST!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. Zakrjan (Uredi)

   Nije stvar u lokaciji,svaka čast trudu,nisam bio vidit,ma mislim da ni neću…
   Meni je to sve “šareni artikal”…

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. Škarambela (Uredi)

  a po čemu je ovo atraktivan proizvod? možda jer ga je posjetila Sevka ? meni je to čisti privatluk i korištenje imena i brenda Marka Pola u privatne svrhe, a nikako u poboljšanje turističke ponude grada Korčule( o umjetničkom i estetskom dojmu da ne govorimo)
  cijena ulaznice 60 kuna? a ulaz u louvre 9 eura! pa ko voli nek izvoli

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. runja (Uredi)

  imali smo povratak i bitku pa privatno tražena velika svota solada na sudu dobiven spor od strane Duke i sad nemamo ništa on je na sudu dobi ali nije nastavi sam projekte koje je ospori a sačinjavali su ga veliki tim judi bez obzira na svojatanje projekta i nemamo NIŠTA: Sad kad imamo muzej opet nevaja a komentatori nisu ni bili očito a što se Severine tiče slažem se ko je šiša što je bila u muzej!
  Muzej je tu i niko ga neče otuđit i ponit a bitka i povratak………

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. Škarambela (Uredi)

   nije da ništa ne vaja, ima i nekih dobrih stvari koje se pokreću u ovom gradu ali sporo, presporo za današnje doba…neka se Korčula probudi i učini nešto u pogledu brendiranja Marka Pola jer za sada imamo hotel, festival( možda bolje da ga nema), vino, kolač, pizzu, možda koje špagete, suvenir shop by Zelić, rodnu kuću dva stoljeća stariju od Marka Pola, evo i tzv muzej( iako je muzej u poduzetničkom smislu za pohvalit!) sve skupa samo magla oko nas, a možda će zato i ideja o Korčuli kao rodnom gradu poznatog Pola završiti kao istoimeni brod Jadrolinije, neslavno nasukan, a što se tiče bitke i povratka i tu nije kraj, treba se samo malo poigrati i smisliti nešto bolje… a muzej neće niko otuđit, to je privatna stvar, preskupa, pomalo neukusna( o ukusima se ne raspravlja ali svi imamo pravo na mišljenje) i bez uvrede, drek ne treba probat da bi se saznalo da je drek , niti ga vonjat da bi se otkrilo da smrdi, sve je to samo čisti biznis, treba se živit…!

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. N. (Uredi)

  bila, vidila i svidilo mi se. mislim da je ovo pozitivna stvar, konacno prava stvar sa imenom Marka Pola. jest da smo do sad imali bureke i krafne Marko Polo, ali nije ni ovo lose 🙂
  sjecam se prizora istog prostora od prije par godina, sa nekoliko pijanaca ispred onog fast fooda koji je bio u tom prostoru i ovo mi je neusporedivo ugodniji prizor…

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. Škarambela (Uredi)

   ti pijanci o kojima govorite samo su se preselili na drugu lokaciju,a u Korčuli ih koliko znam ne fali…a muzej koji na grčkom znači ‘sjedište Muza’ sigurno ne može biti zgrada- kuća s pet drvenih i tri PVC prozora, ali kao što rekoh svi imamo pravo na mišljenje ma kakvo ono bilo… i sjetih se i da je postojala i slikovnica o Marku Polu, do sada vjerojatno najoriginalniji proizvod koji nosi njegovo ime, zanimljiv djeci i odraslima tim više što je ilustriran dječjim radovima… nadam se da još postoji

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
   1. pokojni kukalo (Uredi)

    insoma niko ni ni jokon trpnu kad su “muzej” nacinjali umetnici bez radne dozvole i sve pod budnin jokon “coravin” nasega pulicijota zeleta!!

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
    1. Rudi Petrinec (Uredi)

     Postovani g. Kukalo,

     Moram Vas razalostiti, ali bas svi umjetnici koji su radili na muzeju imali su uredne Potvrde o prijavi rada, sukladno Zakonu o strancima.

     Lijep pozdrav,

     Rudi Petrinec

     Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 5. kukumica (Uredi)

  Mom unuku se muzej jako dopao. Ja nisam bila, ali mi se dopada ulaznica:) I pecati.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.