Ave Maria u Lumbardi

U sklopu obilježavanja blagdana sv.Roka i Dana općine Lumbarda jutros je u župnoj crkvi sv.Roka uz predstavljanje Leksikona Hrvatske Crkvene glazbe održan mali koncert pod nazivom AVE MARIA na kojemu su nastupili: Ženski vokalni ansambl KOLAJNA iz Korčule i Mladen Kahlina,bariton iz Petrinje, dok su dirigentskim pristupom na orguljama sudjelovali prof. Tihana Penjak iz Korčule i maestro Josip degl Ivellio. Nakon koncerta, voditeljsku ekipu smo zatekli na terasi MAESTRAL u Lumbardi, koji su nazdravljali i primali brojne čestitke od mještana na koje je ovaj koncert ostavio dubok i snažan dojam.

U ime domaćina prof.Tihana Penjak (dugogodišnja voditeljica Glazbene škole u Korčuli,pri Umjetničkoj LUKE SORKOČEVIĆA iz Dubrovnika) nam je nabrojila izvedena glazbena djela: Cithara octochorda (Josip degl Ivellio ZDRAVO DJEVICE i AVE MARIA, te djela : Francesco Durante VERGIN TUTTO AMOR,gregorijanski koral SALVE REGINA (schola), Ivan Muhvić ZDRAVO MARIJO i Josip degl Ivellio MILOST.

Brojni su posjetitelji pratili i predstavljanje Leksikona Hrvatske Crkvene glazbe o kojem je govorio izvršni urednik prvog izdanja (2011) i glavni urednik drugog izdanja (u pripremi) maestro.Josip degl Ivellio (dubrovčanin, dirigent, zborovođa i skladatelj koji živi u Zagrebu) je prikazao sve karakteristike spomenutog Leksikona na 428 stranica gdje je  objavljeno 2500 podataka o najznačajnijim stvarateljima, interpretima i promicateljima hrvatske katoličke crkvene glazbe u povijesti i sadašnjosti,uz napomenu kako se priprema drugo izdanje Leksikona,koje bi trebalo biti završeno do 2016.godine. Kao vrstan poznavatelj glazbene umjetnosti pohvalio je neumorni rad Glazbene škole u Korčuli, čiji su učenici danas primjetni u glazbenom opusu Hrvatske. Iako vrlo dobro poznaje i naše lokalne glazbene događaje, dao je najljepše mišljenje da je ovo vodeći otok po kulturno umjetničkim društvima, pjevačkim klapama, pjevačkim zborovima, uz osvrt na crkvene gdje se mladost iskazuje u postizanju autentične interpretacije skladbi različitih razdoblja i umjetničkih pravaca.

Tekst i snimak : Niko Perić
 
.

Pošalji dalje: