Djeca brodograditelji

Lumbarda – Kreativna radionica StolArt iz Zagreba ovih ljetnih dana plovi Jadranskom obalom i u mnogim mjestima gdje je poznata drvena brodogradnja organizira malu školu brodogradnje za domicilno stanovništvo s lokalnom djecom uzrasta od 8 do 15 godina gdje kroz igru,druženje i niz kreativnih aktivnosti stječu znanje izgradnje vlastitog broda i sami ga porinu u more.

Jutros smo u Lumbardi na otoku Korčuli (unatoč nedjelji,danu odmora)zatekli voditelje programa: Davor Mihalić i Emir Arnautović,dok su administrativno tehničke provjere vršili: Davorova supruga Maja, stručna suradnica, te dr. Roko Markovina (čovjek iz Lumbarde, redoviti profesor na FESB u Splitu) čime je obogaćena objedinjena priča uz institucije i eminentne stručnjake.

Voditelj programa Davor Mihalić nam priča kako su nakon izgradnje rovinjske batane, bili u Korčuli (prošle godine barka “Sveti Todor”) sada su djeca izgradila ovogodišnju drvenu ribaricu dužine 3 metra, trebali smo biti i u Orebiću, nažalost nismo primljeni, i sada u Lumbardi za nas iznenađenje, dijete čim se rodi kleše kamen ili ribari, vesla i jedri kao da su rođeni u barci.

Već dolaskom u Lumbardu, bez našega znanja, i djeca i mještani su uredili poveći otvoreni prostor u centru mjesta,stvorili pravo malo brodogradilište za izradu jedrilice duge 2,4 metra.

Zainteresiranost kod djece je velika,kaže Davor Mihalić, oni uspješno pokazuju savladavanje početnih radova i osjete što znači stvarati svojim rukama, jer većini je to genetska nasljednost, dodaje dr.Markovina,koji je u sklopu izgradnje dječje jedrilice održao i predavanje (skupa s dr. Živanom Filippi iz Korčule) o čuvenoj korčulanskoj brodogradnji.

Djeca su iz spremišta svojih roditelja donijeli razne alate, i pokazali spremnost brušenja, kitanja, bojenja, kalafatavanja, i dobivali pohvale od starijih sumještana, koji dobro znaju da je život na otoku nemoguć bez brodova, koji su se gradili udruženom snagom čovjeka i prirode (drvo,pokretali veslima i vjetrom).

Nakon što od prve šperploče do porinuća prođe svega nekoliko dana i nakon što shvate da su zbilja sami sagradili barku, polaznici radionice s ponosom će isploviti na nekoliko metara dugom brodu, komentira Davor Mihalić,dok nam ostali suradnici u jedan glas diktiraju:Drveni brod ostaje djeci u trajnom vlasništvu, kao novi poligon za igru na moru. Veslat će i jedriti te bacati udicu s plovila koje su kreirali vlastitim snagama

Tekst i snimak: Niko Perić

Pošalji dalje: