Dan Općine Lumbarda

Povodom blagdana sv. Roka, koji se slavi i kao zaštitnik Lumbarde, u toj je korčulanskoj općini u  utorak (14. kolovoza 2011.) navečer svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen Dan općine Lumbarda, koja se je 1997 .godine izdvojila iz zajednice Grada Korčule.

Uz domaćine, sjednici su prisustvovali načelnici općina s otoka Korčule: Ivo Gavranić (Blato), Boris Žuvela (Vela luka), gradonačelnik Korčule Mirko Duhović, zamjenik gradonačelnika Metkovića Mato Mustapić, Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i njegov zamjenik Frano Skokandić, i mještanin hrvatski veleposlanik pri OESS-u dr. Mario Nobilo, te Saborski zastupnici: Ruža Tomašić i Branko Bačić.

Nakon što je predsjednik općinskog vijeća Anto Bezek pročitao brzojavne čestitke, načelnik općine Ivan Radovan je upoznao nazočne s radom i značajnim razvojnim projektima i uspjesima Općine, u kojoj su prema njegovim riječima u 15 godina od osnutka općine nastojali posložiti prioritete i stvoriti uvjete za bolji i ugodniji život. Prioritet se stavljao na našu komunalnu infrastrukturu,na podizanje društvenog standarda i uređenja mjesta, očuvanje kulturne baštine i tradicije, te očuvanju okoliša.

Želim istaknuti kako Općina Lumbarda ni ovu godinu nije kreditno zadužena, nema nikakvih dugovanja i sve planirane projekte uredno ispunjava. Načelnik Radovan je izdvojio veliki infrastrukturni projekt u izgradnja i rekonstrukciji kanalizacijskog sustava,uz završene radove na izgradnji dijela Prve faze odvodnje otpadnih voda na dijelu od centra mjesta do marine. Krajem mjeseca ožujka ishođena je Potvrda na glavni projekt za izmijenjeni dio trase od marine do Tatinje, a odmah nakon toga pokrenute su radnje za pripremu  dokumentacije kako bi se sa projektom odvodnje otpadnih voda prijavili na program IPARD.Trenutno je dokumentacija općine na obradi u Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, a sve se radilo u suradnji sa razvojnom agencijom DUNEA iz Dubrovnika.

Sredinom mjeseca srpnja zajedno sa Gradom Korčulom potpisali smo ugovor o inženjering i konzalting uslugama za zbrinjavanje otpadnih voda  sa Njemačkom  tvrtkom  EVS u koji je projekt uključena Dubrovačko-neretvanska županija i nadležno Ministarstvo gospodarstva.Radimo na tome da cjelokupni otok Korčula bude pilot projekt ove Njemačke tvrtke za zbrinjavanje otpadnih voda i komunalnog otpada, a sve za čišći i ekološki otok.

Drugi veoma važan projekt Općine Lumbarda je postupak sanacije i zatvaranja deponija komunalnog otpada ”Kokojevica”, koji je došao u završnu fazu.Slijedeći projekt koji ima veliku važnost za Općinu Lumbarda je gospodarska zona Humac-Pudarica za koji se radi parcelacijski elaborat koji je potreban za ishođenje lokacijske dozvole.

Pohvalio je suradnike na prošlogodišnjem uređenju crkve sv. Petra i Pavla na Tatinji za što je Općina Lumbarda u suradnji sa Ministarstvom kulture izdvojila iznos od 160.000 kn, a sveukupno u tri godine sanacije crkve utrošeno je 421.184,81 kn. Zahvaljujem se svim donatorima koji su putem župnog ureda financijski pomogli uređenje crkve i njenog okoliša u iznosu od 204.000,00 kuna.

Zahvalio je i župniku don Peri Butiganu na pomoći i suradnji za uređenje crkve sv.Petra gdje je ovu godinu održana prva sveta misa nakon 153 godine i to na blagdan svetog Petra i Pavla.Spomenuo je i lokalne akcije,kao uređenje centra mjesta, početkom 2012. godine, općina je dobila suglasnost od Ministarstva uprave za likovno rješenje grba i zastave,pomažu javne potrebe u kulturi, športu i obrazovanju, kao i potrebe van granica Općine, stipendiramo studente i učenike, pomažemo obitelji sa novorođenom djecom, sufinancira se dječji vrtić sestara Dominikanki u Korčuli, dok je uz pomoć Komunalnog poduzeća Mindel postavljena nova javna rasvjeta, pomoglo se komunalnom poduzeću u nabavi kamiona za otvorene kontejnere.

Zahvalio je i direktoru KTD Mindel Roku Kriletiću na uspješnoj suradnji i dobrim poslovnim rezultatima.

Uz klapu Lumbarda prišlo se je dodjeli javnih priznanja koje je uručio načelnik Radovan.

Nagradu Općine Lumbarda za životno djelo je dobio akademski slikar STIPE NOBILO čija se djela nalaze u mnogim galerijama i privatnim zbirkama diljem svijeta.

Naš Stipe je jedan od najpoznatijih lumbarđana, rekao je voditelj Roko Markovina. Njegovo je ime nezaobilazno u Hrvatskom slikarstvu,sa sobom pronosi i ime rodnog mjesta Lumbarda. U brojnim tekstovima o Nobilovoj umjetnosti, opisuje se Lumbarda, njen položaj, povijest i kultura. No možda najljepši opis Lumbarde dao je Nobilo jednom listu, čija se izjava i nakon 20 godina ponavlja da „više vridi punta od Ražnjića nego cila Kalifornija“.

Zahvalnicu općine Lumbarda je dobio Andrija Lozica za iznimna postignuća u osnivanju i 30-godišnjem radu u DVD Lumbarda.Uz mnoge aktivnosti, Andrija je i predsjednik Udruge maslinara koji je zaslužan i za osnivanje uljare u Lumbardi, član je  Skupštine Crvenog križa Korčula i dobrovoljni je darivatelj krvi preko 50 puta. U četvrtak na blagdan sv. Roka održava se u Lumbardi svečana sveta misa i procesija čime će Lumbarda zahvaliti svome zaštitniku sv.Roku, i svome župniku don Peru Butiganu koji je ostvario odlazak u mirovinu.

Tekst i snimak : Niko Perić

Pošalji dalje: