Korčula obilježila blagdan Velike Gospe

Blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije-svetkovinu Velike Gospe obilježena je u svim župama korčulanskog dekanata.U gradu Korčuli na dva mjesta, oba značajna po 15. kolovoza iz 1571. godine, jer se od tada uobičajio kult vjerovanja da je toga dana Gospa primila molitve i pomogla Korčulu obraniti od napada turaka koji su htjeli osvojiti grad.

Na današnji dan (prije bitke kod Lepanta) velika je turska eskadra pod zapovjedništvom alžirskog potkralja Uluz Alije napala Korčulu. Iako je grad bio pod vlašću Mletaka, knez i plaćena vojska su pobjegli. Korčulane je za obranu pripremio i uspješno vodio arhiđakon (svećenik) Antun Rozanović.

Topovima (neki su i danas izloženi na gradskim zidinama), pa kamenjem, vrelim uljem i drugim pomagalima turska je opsada bila odbijena. Sačuvani Rozanovićev dnevnik govori da se je iznenada pojavilo jako nevrijeme i oštetilo tursko brodovlje koje je pronašlo zaštitu u zaljevu Svetom Nikoli, gdje su opustošili to predgrađe i samostan dominikanaca. Kad se učinilo da bi napadači mogli ući u grad preko te uvale, snalažljiva obrana potpomognuta jakim nevremenom, praćenim vjetrom, kišom, grmljavinom i valovima, uspjela je zaustaviti tursku mornaricu koja je s velikim gubicima brodova i posade, morali odustati od osvajanja Korčule.

Ta se pobjeda u Korčuli smatra jednim od najvažnijih datuma u povijesti, a vjeruje se da je Gospa uslišila molitve i pomogla da se grad obrani.

Proslava današnjeg blagdana Velike Gospe počela je jutarnjom zavjetnom misom u Gospinoj kapeli (ispred gradske vijećnice) a nakon iskazivanja počasti moćima Blažene Djevice Marije župnik i štovatelji su se u procesiji ponovo vratili u katedralu.

Kapelu su korčulani izgradili u spomen na obranu Korčule od Turaka po Gospinu zagovoru,jer je na tome mjestu Rozanović održao propovijed i hrabrio građane.

Jutarnju je zavjetnu svetu misu vodio trenutni zamjenik korčulanskog župnika don Frana Kuraje Isusovac pater Krešimir Djaković župnik iz Sarajeva. U poslijepodnevnim satima održana je svečana tradicionalna  procesija s Gospinom slikom od dominikanske crkve sv.Nikole do  kuće Bonguardo, a onda opet s molitvom i pjesmom nazad do crkve koju su te godine turci opustošili kao i samostan, i nedavnim završetkom uređenja samostana, crkve i okoliša dominikanci su dočekali veliki broj vjernika i turista (najviše iz Italije), koje je predvodio starješina dominikanskog samostana pater Anto Bobaš, koji je skupa s pukom slaveći svetu misu Gospi u čast naglasio kako se njezino ime štuje od najranijih dana kršćanstva, a korčulanima je dodatno značajna da joj iskažu zahvalnost za isprošenu milost koja je svojim zagovorom spasila grad. Iza mise je bila zakuska u auli samostana.

Tekst i snimak: Niko Perić

Pošalji dalje: